Lazar obtine amanarea interviului Adinei Florea pentru sefia DNA, dupa un scandal cu Toader in CSM

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 27 Septembrie 2018, ora 12:33
36446 citiri
Lazar obtine amanarea interviului Adinei Florea pentru sefia DNA, dupa un scandal cu Toader in CSM
Foto: Ziare.com

Audierea procurorului Adina Florea, propusa de ministrul Justitiei pentru conducerea DNA, a fost amanata pentru data de 8 octombrie de Sectia pentru procurori din CSM.

Motivul: Inspectia Judiciara trebuie sa stabileasca pana atunci daca procurorul este vinovat de posibile abateri disciplinare in cazul protocolului semnat de SRI cu Ministerul Public, publicat de Darius Valcov.

Sedinta de astazi a CSM a fost scena unor dispute verbale dintre ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si procurorul general, Augustin Lazar. Toader a insistat, fara succes, pentru audierea Adinei Florea, insistand ca avizul CSM este unul consultativ.

De asemenea, el le-a reprosat procurorilor din CSM ca vor amanarea audierii Adinei Florea pe motive de moralitate si pentru ca ar putea exista abateri disciplinare si ar putea fi judecata penal, insa chiar in CSM exista un procuror condamnat penal, fara sa dea insa nume.

Pe 8 octombrie, cand este stabilita data audierii Adinei Florea, mai are loc un eveniment in Justitie. Este termenul la care incepe judecarea apelului lui Liviu Dragnea, care contesta condamnarea la 3 ani si 6 luni de inchisoare in cazul angajarilor fictive din Teleorman.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea sedintei CSM:

12:50 - Adina Florea a plecat din sediul CSM fara sa faca declaratii. Un protestatar care este in fata Consiliului a strigat ca este nevoie de integritate pentru a ocupa functia de sef la DNA.

Foto: Ziare.com

12:32 - Dupa deliberare, Sectia pentru procurori a decis amanarea audierii Adinei Florea cu un scor de 4 la 2. Urmatorul termen pentru audiere a fost stabilit pe 8 octombrie, la ora 10:00.

Anuntul a fost facut de procurorul Codrut Olaru, seful Sectiei pentru procurori din CSM.

12:15 - CSM delibereaza acum daca amana interviul, dupa ce procurorul general a a cerut Inspectiei Judiciare verificarea Adinei Florea, privind incidentul de securitate, in urma caruia o copie a Protocolului SRI-Ministerul Public a ajuns la Darius Valcov. Documentul a fost scurs din Parchetul Curtii de Apel Constanta, unde lucreaza Adina Florea.

Adina Florea: Legat de acest subiect ma tem ca o ancheta obiectiva si intr-adevar care sa stabileasca adevarul asa cum venim si incercam sa spunem aici ar fi trebuit sa fie facuta de orice alt structura respectiv DIICOT, DNA, chiar si parchet de Curte de Apel, dar nu de Parchetul General, avand in vedere ca domnul procuror general este semnatarul acestui protocol iar impartialitatea domniei sale ar putea sa aiba ceva afectari vizavi de aceasta chestiune.

Aceasta a spus ca nu intelege ce se incearca prin sesizarea facuta la Inspectia judiciara si de ce se vehiculeaza "atat de mult povestea acestui protocol despre care insusi domnul procuror general a declarat in presa ca efectele au incetat la data de 13 martie 2017".

"Nu am nicio legatura cu aceasta sesizare sau cu implicatiile acestei sesizari la Inspectia Judiciara. Vreau sa subliniez aceasta situatie care poate fi folosita nu neaparat impotriva mea, dar imptriva oricui", a declarat Florea.

Foto: Ziare.com

Tudorel Toader: Aceasta adresa a procurorului general a venit la dumneavoastra pe 25 septembrie, nu ieri. Din cate stiu eu, tot procurorul general a sesizat Inspectia Judiciara in dupa-masa zilei de ieri, pe 26. Nici nu cred ca a fost repartizata aleatoriu unui inspector. Tind sa am si eu suspiciunea mea, cum de, Doamne-Dumnezeule, azi avem audierea, dar cu doua zile inainte ne trimite adresa, iar cu o zi inainte sesizeaza IJ. Suna a tergiversare.

(Sunt discutii in contradictoriu intre Toader si Lazar)

12:10 - Tudorel Toader se plange ca procurorul general a depus alaltaieri sesizare ca exista suspiciuni privind posibile abateri disciplinare in cazul Adinei Florea si solicita continuarea procedurii si audierea candidatei pentru sefia DNA.

"Cum de aceasta adresa privind incidentul de securitate a aparut la MJ, a aparut la dumneavoastra, exact pe 25 septembrie. Adica nu ieri, alaltaieri, adica inainte de audierea de astazi?", spune Toader.

Toader arata ca in acest moment nu exista un dosar deschis in rem sau in personam in care este implicata Adina Florea.

Augustin Lazar arata ca verificarile privind incidentul de securitate s-au produs inaintea depunerilor candidaturilor pentru sefia DNA.

"Incidentul de securitate a fost inregistrat dupa ce a aparut un document clasificat pe postul de televiziune. La acea data, nu stiam cine candideaza. Demarand, am ajuns la concluzia ca Inspectia judiciara trebuie sesziata. Nimeni nu poate pretinde ca nimeni nu a sesizat IJ. Exista un dosar care priveste fapta de manipulare neglijenta a unor dosare secrete de stat. A fost inregistrarea inainte sa se faca publica lista candatilor. Nu ne-am gandit ca are vreo legatura. Nici acum nu stim, pana dosarul nu e solutiona

Nimeni nu a deschis vreun dosar in considerarea cuiva. Noi traim intr-un stat de drept si o justitie corecta a UE. Toti vrem sa se stie adevarul si vrem sa se dea un termen scurt pentru ca IJ sa poata clarifica si sa facem pasi pe aceasta procedura. Nu este lipsit de importanta care este portretul etic al unui candidat care vrea sa ocupe o importanta functie in Ministerul Public", a declarat Lazar.

Tudorel Toader: Ce faceti cu cei condamnati sau urmariti penal, care sunt in functie acum? Care este profilul lor etic?

Adina Florea: Eu, cand mi-am depus candidatura, mi-am asumat toate surprizele care pot aparea. Surprizele sunt mult peste asteptarile mele. Eu nu am nicio legatura cu acest incident de securitate. Este regretabil ca procurorul general declara asa ceva despre profilul meu etic.

Augustin Lazar: Eu am spus ca profilul etic trebuie clarificat, nimic altceva.

Adina Florea: Eu ma gandesc ca la un moment dat altcineva, daca nu domnul procuror general, altcineva va face sesizare la IJ, iar dumneavoastra veti fi pusi in situatia de a pune in discutie o noua amanare. Aceasta chestiune deschide o cutie a Pandorei care sa poata fi folosita impotriva oricarei persoane, care sa fie supusa unei asemenea agresiuni. Nu inteleg ce se incearca prin aceasta sesizare a IJ, nu inteleg de ce vehiculam atata povestea acestui protocol. O ancheta obiectiva care sa stabileasca adevarul ar fi trebuit sa fie facuta de altcineva, nu de Parchet. Nu am nicio legatura cu aceasta sesizare

12:00 - A inceput sedinta CSM cu o intarziere de aproximativ 45 de minute. Unul dintre membrii CSM, Nicolae Solomon, arata ca Inspectia Judiciara a transmis catre Sectia de procurori din CSM ca Adina Florea a fost verificata in 11 lucrari, dar in toate s-a dispus clasarea.

"Am mai primit o adresa de la cabinetul procurorului general, in care s-a adus la cunostinta ca a fost sesizata Inspectia Judiciara, in legatura cu posibile abateri disciplinare fata de Florea Adina", a aratat acesta.

"Se spune ca exista suspiciunea ca doamna procuror a solicitat o copie de pe un document clasificat si l-a detinut in afara zonei de securitate. Pentru a nu exista nicio suspiciune si pentru a vedea care este stadiul adresei la Inspectia Judiciara, va propun inaintarea unei adrese la IJ pentru a vedea care e stadiul sesizarii si, implicit, amanarea acestui interviu.

Propun o amanare de o saptamana", a spus membrul CSM.

Augustin Lazar: Este rezultatul verificarii incidentului de securitate. Alte comentarii nu pot face.

Tudorel Toader: Eu nu sunt de acord, pentru ca nu veti putea indica temeiul juridic pentru amanarea audierii si pentru formularea unui aviz, pe care-l stim, este consultativ. Nu aveti un temei juridic, nici in lege, nici in regulament.

Augustin Lazar: Legea 317 prevede evaluarea, regulamentul doar detaliaza. (discutii in contradictoriu cu Tudorel Toader)

10:50 - Adina Florea a venit la sediul CSM, dar nu a vrut sa faca niciun comentariu.

10:00 - "Nu ne putem antepronunta intr-o problema care urmeaza sa fie analizata", a declarat procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, la intrarea in sediul CSM.

Magistratul nu a vrut sa comenteze proiectul de management al Adinei Florea, care critica activitatea DNA. "Vom analiza impreuna", a spus Lazar.

Critica DNA

In proiectul cu care a candidat la selectia de la Ministerul Justitiei, Adina Florea considera ca, pe langa lucrurile bune, in activitatea procurorilor anticoruptie din ultimii ani s-au inregistrat si destule abateri de la rigorile statului de drept, potrivit Agerpres.

"In ultimii ani, Romania a facut pasi importanti in lupta impotriva coruptiei, atat evaluarile externe, cat si analizele interne reflectand rezultatele consistente in acest domeniu, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (...) jucand un rol central prin activitatea desfasurata in mod constant.

Fara a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat in ultimii ani, un bilant necosmetizat al activitatii DNA pune in lumina destule, daca nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept", sustine Adina Florea in proiectul managerial.

In opinia sa, atat in activitatea procurorilor cu functii de executie, cat si in activitatea celor cu functii de conducere, inclusiv "la nivel de varf", au existat manifestari care "s-au indepartat simtitor de la abordarea profesionista, echilibrata, in contrast cu statutul profesiei, iar uneori chiar in conflict cu legea".

"Asa s-a ajuns ca, prin contributia conjugata a unor membri ai corpului profesional din DNA, sa se recurga, caz fara precedent, la revocarea procurorului-sef al Directiei pentru exercitarea discretionara a functiei si deturnarea activitatii de la combaterea coruptiei si a institutiei DNA de la rolul sau constitutional si legal", arata procuroarea.

Avizul CSM este consultativ

Adina Florea este procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, in prezent delegata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta.

Potrivit CSM, pe 2 octombrie, avizul consultativ cu privire la propunerea ei ar urma sa fie transmis catre Ministerul Justitiei.

Propunerea ministrului Justitiei va fi inaintata, conform legii, presedintelui Romaniei in vederea numirii in functia de conducere.

Functia de procuror-sef al DNA a devenit vacanta dupa ce Laura Codruta Kovesi a fost revocata printr-un decret emis pe 9 iulie de presedintele Klaus Iohannis, care a pus in aplicare o decizie a Curtii Constitutionale.

AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#Anca Florea DNA, #Anca Florea interviu CSM , #DNA
Comentarii