Mihaiela Iorga Moraru, procuror DNA, a fost trimisa in judecata pentru fals si favorizarea faptuitorului

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 08 Februarie 2018, ora 14:51
8303 citiri
Mihaiela Iorga Moraru, procuror DNA, a fost trimisa in judecata pentru fals si favorizarea faptuitorului
Foto: Arhiva Digi24 TV

Mihaiela Iorga Moraru a fost trimisa in judecata de catre DNA pentru acuzatia de favorizarea faptuitorului si fals intelectual in forma continuata.

Procurorul este in prezent reincadrat provizoriu in cadrul Directiei Nationale Anticoruptie. Asta dupa ce initial a fost revocata din functie de catre Sectia pentru procurori din cadrul CSM. La 27 septembrie 2017, prin sentinta civila nr. 3325/2017, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat provizoriu executarea Ordinului nr. 301/05 iulie 2017 emis de procurorul sef al DNA. Potrivit procedurii, dupa trimiterea in judecata a unui magistrat, acesta este automat suspendat din functie.

Ce a facut procurorul Mihaiela Moraru Iorga

Potrivit DNA, in perioada 2015 - iunie 2017, la rugamintea expresa a unui inculpat dintr-un dosar aflat la acea vreme pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Ploiesti, procurorul Mihaiela Moraru Iorga, pentru a ingreuna cercetarile si tragerea la raspundere penala a inculpatului, cu intentie directa, l-ar fi ajutat, prin efectuarea mai multor acte comisive si omisive. Potrivit unor surse judiciare, este vorba de omul de afaceri Florian Walter.

Iorga Moraru ar fi desfasurat activitati de ancheta in afara unui cadru legal, in paralel cu urmarirea penala derulata de procurorii DIICOT - Ploiesti, legal investiti cu exercitarea actiunii penale impotriva persoanei respective.

Concret, procurorul Moraru Iorga Mihaiela ar fi purtat cu Florian Walter, la vremea respectiva urmarit international, mai multe discutii informale in cadrul carora, printre altele, i-a transmis acestuia sa "aiba un pic de rabdare ca lucrurile nu se rezolva peste noapte". "Acelasi gen de discutii au fost purtate si cu intermediari ai aceleiasi persoane, in biroul sau din sediul Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a stabili modalitatea in care poate fi ajutata", arata procurorii.

Iorga Moraru ar fi facut demersuri de identificare si, ulterior, de preluare nelegala spre solutionare, a unui dosar inregistrat la DNA - Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, aflat in lucru la un alt procuror, prin inducerea in eroare in sensul ca ar instrumenta o cauza mai veche si care priveste aceleasi fapte.

Acuzatii fara precedent

Dupa preluarea cauzei, ea ar fi dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile si fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infractionala a persoanei protejate, care s-a finalizat prin formularea unor concluzii favorabile acesteia.

DNA arata ca procurorul i-ar fi pus sub acuzare pe inspectorii antifrauda care au intocmit procesele verbale - mijloace de proba avute in vedere de judecatorul de drepturi si libertati pentru confirmarea masurii arestarii preventive dispusa fata de persoana respectiva, la data de 6 martie 2016, fara ca la dosar sa existe probe care sa releve, in mod rezonabil, intentia infractionala a acestora.

"Prin aceste demersuri, procurorul a urmarit inducerea in cauza a unor dubii in ceea ce priveste amploarea activitatii infractionale a persoanei respective", mai precizeaza DNA.

In acelasi context, Moraru Iorga nu ar fi depus la dosarul cauzei raportul de expertiza, dupa predarea acestuia de catre expertii desemnati. Mai mult, magistratul ar fi invocat in cuprinsul a patru ordonante de prelungire a masurii controlului judiciar a imprejurarii, neadevarate, ca raportul de expertiza nu a fost finalizat (in conditiile in care acest raport de expertiza ajunsese la inculpata in data de 17 octombrie 2016 si chiar aceasta dispusese prin ordonanta stabilirea cuantumului onorariului final si achitarea contravalorii expertizei, in cea mai mare parte din fondurile DNA).

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mihaiela iorga moraru dna, #mihaiela iorga moraru judecata, #mihaiela iorga moraru favorizarea fapturitorului, #mihaiela iorga moraru florian walter , #DNA