Primarul care a cumparat puieti de mesteacan cu 1.800 de lei bucata, pret supraevaluat de 100 de ori

Marti, 24 Aprilie 2018, ora 16:26
12076 citiri
Primarul care a cumparat puieti de mesteacan cu 1.800 de lei bucata, pret supraevaluat de 100 de ori
Foto: Arhiva Pixabay

Primarul orasului Ghimbav din judetul Brasov, Dorel Toma, a aprobat achizitia unor puieti de mesteacan cu 1.800 de lei bucata, pretul fiind supraevaluat de 100 de ori, potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a edilului si a altor inculpati cercetati intr-un dosar de coruptie.

"Puietii de mesteacan au fost achizitionati in perioada 2009-2010 cu preturi cuprinse intre 1.510 lei/bucata fara TVA si 1.800 de lei/bucata fara TVA, in conditiile in care pretul pe bucata pentru un astfel de produs practicat de comerciantii de profil (RNP Romsilva) era cuprins intre 12 lei/bucata fara TVA si 48 lei/bucata fara TVA, in functie de soi, inaltime si circumferinta - pret supraevaluat de aproximativ 100 ori", se precizeaza in referatul intocmit de procurorii Serviciului Teritorial Brasov al DNA.

Conform aceleiasi surse, edilul a aprobat si alte achizitii la preturi cu mult mai mari decat cele ale pietei.

Este vorba de puieti de salcie si de tei la preturi supraevaluate de 30 de ori, stingatoare de incendiu la preturi supraevaluate de opt ori sau cosuri de gunoi stradale la preturi supraevaluate de trei ori.

"In plus pentru a da aparenta unor proceduri reale, s-au depus in anumite cazuri la dosarele de achizitii inscrisuri false, respectiv oferte pretins a fi emise de comercianti din respectivul domeniu", se mentioneaza in referat.

Procurorii mai arata ca, pentru a se justifica preturile mari la care au fost achizitionate unele produse, acestea au fost facturate pe parti componente, astfel incat valoarea finala a fost cu mult peste pretul pietei de la acel moment.

In acest mod s-a procedat in cazul achizitiilor de stalpi de iluminat stradal, banci, cosurile de gunoi, panouri de afisaj, indicatoare de intrare in localitate, produse pentru utilarea parcurilor de joaca, containere zincate pentru gunoi, indicatoare rutiere sau statii de autobuz.

"Cu titlu exemplificativ, urmare a aplicarii acestor procedee de divizare a produsului pe parti componente s-a ajuns a se plati un pret supraevaluat pentru fiecare bucata din respectivul produs (...). Indicatoarele de intrare in localitate au fost achizitionate in anul 2009 de la SC (...) SRL pe parti componente, ajungandu-se le pretul de 38.250 de lei fara TVA, in conditiile in care la comerciantii de profil (...) un astfel de produs s-a comercializat cu preturi cuprinse intre 4.500 de lei cu TVA si 8.500 lei cu TVA, montajul fiind inclus in pret, cu asigurarea postamentului turnat de primarie - pret supraevaluat de aproximativ de cinci ori", se arata in referat.

Dorel Toma a fost retinut de procurorii anticoruptie pe 19 aprilie, pentru savarsirea a sapte infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate in forma continuata.

Potrivit unui comunicat al DNA, in acelasi dosar au mai fost retinute patru persoane. Este vorba despre Ana-Alina Geogean, contabil sef in cadrul Primariei Ghimbav, cercetata pentru abuz in serviciu si luare de mita in forma continuata, precum si Lucia Dulcinatu, Sergiu Gunea si Radu Tanase, administratori ai unor societati comerciale, cercetati pentru infractiunile de complicitate la abuz in serviciu si spalarea banilor.

Procurorii anticoruptie au mai dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Fluture Goman si Cristinel Goman, pentru complicitate abuz in serviciu si spalarea banilor in forma continuata, precum si efectuarea urmaririi penale fata de suspectul Aurelian Geogean, sotul inculpatei Ana-Alina Geogean, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la luare de mita.

"In perioada 2009-2015, inculpatul Toma Dorel, primar al orasului Ghimbav si ordonator principal de credite, impreuna cu inculpatii Geogean Ana-Alina si Goman Fluture, in calitatile mentionate mai sus, in exercitarea atributiilor de serviciu, a dispus, cu incalcarea dispozitiilor legale, achizitionarea de produse (stalpi de iluminat, mobilier stradal etc.), servicii sau lucrari (amenajare scoli si terenuri etc.), de la societatile comerciale controlate de inculpatii Goman Fluture, Dulcinatu Lucia, Goman Cristinel si Gunea Sergiu", se precizeaza in comunicat.

Conform aceleiasi surse, bunurile si serviciile respective au fost achizitionate la valori supraevaluate, in mod netransparent si neconcurential, fiind favorizate firmele controlate de cei patru administratori. A fost aplicata procedura achizitiei directe, in acest scop primarul divizand contractele de achizitie publica in mai multe contracte distincte de valoare mai mica, fara o estimare prealabila a valorii si fara a include valoarea operatiunilor sau lucrarilor de instalare.

"Achizitiile respective au fost platite cu sprijinul contabilului sef al Primariei Ghimbav, Geogean Ana-Alina care, in exercitarea atributiilor de serviciu si cu incalcarea prevederilor legale, a semnat ordinele de plata in conditiile in care angajarea cheltuielilor s-a efectuat fara a se exercita controlul financiar preventiv asupra proiectelor de operatiuni si fara a se efectua lichidarea cheltuielilor. De asemenea, ordonantarea cheltuielilor s-a efectuat formal, in lipsa avizelor emise de compartimentele de specialitate si fara sa existe documente justificative care sa certifice exactitatea sumelor de plata, receptia bunurilor sau executarea lucrarilor", se mai mentioneaza in comunicat.

Procurorii mai sustin ca in acelasi context, in perioada 12 septembrie 2008 - 27 mai 2010, Ana-Alina Geogean a primit, in mod direct sau prin intermediul sotului sau, suma totala de 81.700 de lei de la inculpatul Fluture Goman. Mita a fost livrata in cinci transe, prin persoane apropiate afaceristului.

Prejudiciu produs bugetului local al orasului Ghimbav a fost evaluat la 18.014.392 lei, suma care reprezinta totodata, un folos necuvenit pentru inculpatul Fluture Goman.

"In intervalul 2010 - 2015, pentru a disimula originea ilicita si a intra in posesia sumei totale de 7.794.175 de lei, obtinuta in modul descris anterior, inculpatul Goman Fluture i-a determinat pe ceilalti inculpati sa transfere aceasta suma, cu titlul de plati pentru operatiuni fictive, in conturile bancare ale unor societati comerciale pe care le administra prin persoane interpuse. Ulterior, banii au fost retrasi in numerar de administratorii legali sau de fapt ai acestor societati comerciale, fiind remisi apoi inculpatului Goman Fluture", precizeaza DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#primar Ghimbav DNA, #Fluture Goman DNA , #DNA