Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor

Marti, 08 Martie 2016, ora 21:13
5292 citiri
Solutia ministrului Justitiei pentru continuarea interceptarilor
Foto: Arhiva / Guvern

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, spune ca va promova o ordonanta de urgenta care sa prevada ca infrastructura pentru interceptari poate fi utilizata de politisti si procurori, adaugand: "singura solutie e sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul e abilitat de a face cercetare penala".

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, marti, la Timisoara, unde a participat la bilantul Curtii de Apel, ca sunt semnale "ca va fi o decizie maximala" a Curtii Constitutionale in ceea ce priveste interceptarile, informeaza News.ro.

"Suntem in situatia in care inca nu avem o decizie a Curtii Constitutionale. Avem un comunicat de presa si avem semnale ca va fi o decizie maximala. Ceea ce poate si trebuie Guvernul sa faca este ceea ce am spus acum o saptamana. Romania nu isi permite sa aiba niciun fel de hiatus in momentul cand aceasta decizie a CCR se citeste in plenul Curtii, se publica si momentul in care se adopta un act legislativ.

Eu, ca ministru, alaturi de toata societatea, plec de la premisa ca o decizie a CCR trebuie respectata, insa pe de alta parte promovez o ordonanta de urgenta, care este un act cu putere de lege si este singura modalitate prin care putem sa ne asiguram ca o astfel de sincopa intre momentul adoptarii deciziei si al punerii in acord a normei cu cerinta CCR se realizeaza. Asta am sa fac, am discutat deja cu reprezentantii parchetelor, cu Ministerul Public, in general, pentru ca as dori sa precizez ca nu DNA este afectata cu precadere, ci si DIICOT si parchetele", a declarat ministrul Justitiei.

Curtea Constitutionala: SRI nu mai poate face interceptari in dosare penale

Judecator CCR, despre decizia privind interceptarile SRI: Nu actioneaza retroactiv

Raluca Pruna a spus ca intreg Ministerul Public este afectat si ca este necesara o dezbatere publica.

"Plec de la premisa ca intreg Ministerul Public este afectat, de aceea am avut discutii inclusiv cu procurorii sefi de la DNA si DIICOT, cu SRI, pentru ca SRI are aceasta infrastructura. Eu ma astept sa urmeze o dezbatere de societate, societatea trebuie sa decida daca poate, daca are mijloacele financiare, pe care noi le estimam la in jur de un miliard de euro, resursele financiare pentru a duplica aceasta infrastructura sau daca nu cumva se poate folosi in continuare aceasta infrastructura care exista la acest moment in cadrul SRI. Noi anticipam ce va spune CCR si incercam sa ajustam. Nu pot face mai multe comentarii pentru ca nu avem o decizie a Curtii", a declarat Pruna.

Exclusiv Bomba de pe masa CCR: Explicatiile SRI despre interceptari

Ministrul a afirmat ca in ordonanta de urgenta se va prevedea ca politistii si procurorii vor putea face interceptari.

"Importanta nu este infrastructura, ci important este cine o foloseste. Evident ca aceasta este solutia care va fi avuta in ordonanta de urgenta (ca politistii si procurorii sa faca interceptari - n.red.) pentru ca o asemenea infrastructura, chiar daca am avea un miliard de euro, nu am putea sa o cumparam in 24 de ore. Aceasta va fi solutia tranzitorie pentru a raspunde unei situatii de maxima urgenta urmand sa avem o dezbatere de societate", a precizat ministrul.

Raluca Pruna a adaugat: "Suntem obligati si o vom face, este singura solutie, sa folosim infrastructura asigurandu-ne ca personalul este abilitat de a face cercetare penala".

Curtea Constitutionala a decis, la jumatatea lunii februarie, ca prevederea din Codul de procedura penala potrivit careia supravegherea tehnica poate fi efectuata de "alte organe specializate ale statului" decat organul de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei este neconstitutionala. Decizia nu a fost motivata deocamdata.

Procurorul sef al DNA declara, joi, ca, dupa ce decizia CCR privind institutia care poate face interceptari va fi publicata in Monitorul Oficial, Directia Nationala Anticoruptie se va regasi in situatia in care sa intareasca serviciul tehnic prin suplimentarea personalului, dar si a tehnicii de lucru.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Pruna ordonanta interceptari politisti, #ordonanta CCR interceptari SRI , #DNA