Stenograme din noul dosar DNA cu fosti ministri: Cum dadea Ioan Niculae ordine in Guvern

Vineri, 29 Aprilie 2016, ora 09:32
7860 citiri
Stenograme din noul dosar DNA cu fosti ministri: Cum dadea Ioan Niculae ordine in Guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Mai multi fosti ministri si politicieni sunt cercetati de DNA intr-un nou dosar de coruptie, pentru ca ar fi intervenit in favoare firmei InterAgro detinuta Ioan Niculae, iar stenogramele arata ce influenta avea omul de afaceri asupra membrilor Guvernului.

Printre cei vizati de ancheta procurorilor se numara fostul premier Emil Boc si fostii ministri Ilie Sarbu (Agricultura), Adriean Videanu (Economie) si Gheorghe Pogea (Finante Publice), precum si politicieni precum Mircea Geoana si Gheorghe Bunea Stancu.

Fosti ministri vizati intr-un nou dosar DNA: Emil Boc, Ilie Sarbu, Adriean Videanu si altii, in vizorul procurorilor

Acestia ar fi sprijinit o hotarare de Guvern prin care achizitia de ingrasamite ar fi urmat sa fie subventionata de stat, miscare ce i-ar fi adus lui Niculae castiguri de circa 600 de milioane de euro. Proiectul de act normativ nu a trecut, insa, vreodata de Guvern.

Fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz le-a dezvaluit procurorilor ca Niculae ar fi incercat sa ii dea mita, in 2010, prin intermediul omului de afaceri libanez Said Baaklini, arata Digi 24.

"Said Baaklini mi-a spus ca, daca voi rezolva problema in doua saptamani, voi avea sprijinul intregului Guvern, iar Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, este dispus sa plateasca trei milioane de euro celui care va rezolva problema", le-a spus Harbuz anchetatorilor, potrivit rechizitoriului DNA.

"O chestie mascata"

Interventiile lui Ioan Niculae reies si din stenogramele discutiilor acestuia cu fostul lider PSD Gheorghe Bunea Stancu, la acea vreme presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Braila. Omul de afaceri i-a cerut social-democratului sa intervina in Executiv astfel incat actul normativ sa fie adoptat cat de rapid posibil.

"Gheorghe Bunea Stancu: Si omul mi-a spus asa: stie de ce si cum. El este unul dintre sustinatorii cu ardoare al acestui program. A vazut cu ochii lui raspunsul de la Bruxelles, in care Bruxelles-ul nu i-a dat voie pe agricultura, ca n-am avut inghet, ca n-am avut nu stiu ce (...) n-am avut si nu e de acord, il considera ajutor de stat. Dar el mi-a spus ca are o varianta pe industrie. Ai inteles? Adica sa stimuleze industria prin subventii si subventiile sa ajunga de fapt la agricultori, stii? E o chestie mascata, cum ar veni. Ai inteles?

Ioan Niculae: Nu stie, bai, nimica! (...) Deci varianta care e facuta la Ministerul Agriculturii nu e pe industrie, e pe agricultura, pe ajutorul de stat pe agricultura, datorita crizei economice. (...)

Gheorghe Bunea Stancu: Eu ti-am spus ce mi-a spus el.

Ioan Niculae: Da, da. Vorbeste povesti! Vorbeste dupa ureche, ce a declarat Sarbu acum vreo saptamana si ceva. (...) Vorbeste cu Puscas! Si zi-i... Ajutorul lui Puscas este... El a spus: 'Bai, pana in 3 zile sa-mi dati documentul! Pentru ca eu trebuie s-o bag, saptamana viitoare sa fie hotararea de guvern, iar la Bruxelles pe 23 este Consiliul de Ministri al Bruxelles-ului'. Deci Geoana e pe dinafara de subiect. Vasile stie exact. Noi am fost la el saptamana asta si ne-a ajutat omul, sa stii. Un om deosebit, Puscas!

Gheorghe Bunea Stancu: Il sun. Pai da, pe Puscas il stiu si eu.

Ioan Niculae: Un om deosebit, sa stii! Deosebit!

Gheorghe Bunea Stancu: Deci il sun pe Geoana inapoi si-i spun sa ia legatura cu Puscas.

Ioan Niculae: Da. Deci Puscas stie foarte bine subiectul. (...) Stie bine Puscas, mai. Daca vorbesti cu el, zi-i: 'Domnule Puscas, am inteles nu numai faptul ca ne-ati ajutat. Chiar sunteti initiatorul... domnule, haideti, va rog, faceti pe dracu' in patru sa iasa asta saptamana viitoare!' (...)

Gheorghe Bunea Stancu: Hai ca vedem ce facem! Si o sa-l sun pe Geoana inapoi.

Ioan Niculae: Suna-l, mai, pe Geoana si spune-i: 'Bai, roaga-l pe Vasile Puscas!'.

Gheorghe Bunea Stancu: Da.

Ioan Niculae: Si nu pe Vasile. Trebuie el, Geoana, sa dea dispozitie (...): 'Bai, in trei zile v-a zis Puscas sa pregatiti materialele, pregatiti-le! Nu le plimbati iar doua luni de zile, cum ati facut-o pana acuma!'".

Ce implicare a avut Emil Boc

In noul dosar, magistratii verifica si care a fost implicarea prim-ministrului de la acea vreme, Emil Boc, in schema pusa la cale de Ioan Niculae.

"Am fost apostrofat de catre premierul Emil Boc si i-a solicitat ministrului Puscas sa preia negocierile. Dupa ce am fost apostrofat de premier, un alt membru al Guvernului, ministrul Pogea, a fost foarte vehement in a combate pozitia mea si m-a criticat spunand ca ar trebui gasite solutii. (...)

Am fost abordat si de ministrul Adrian Videanu, care mi-a solicitat politicos sa ii sprijin in aceasta problema a subventiilor pentru ingrasaminte", a mai precizat Liviu Harbuz.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#stenograme Niculae ministri, #dosar DNA ministri stenograme , #DNA