Parlamentarii resping cresterea fondurilor pentru DNA. Ministerul Finantelor spune ca nu sunt bani

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 20:12
4495 citiri
Parlamentarii resping cresterea fondurilor pentru DNA. Ministerul Finantelor spune ca nu sunt bani

Parlamantarii din comisiile reunite de buget au respins amendamentul privind suplimentarea sumelor pentru DNA, in sedinta de miercuri. Bugetele Ministerului Justitiei si bugetul Ministerului Public pe 2015 au fost insa aprobate.

Bugetul Ministerului Justitiei pe 2015, de 2,7 miliarde de lei, a fost aprobat, miercuri, de senatorii si deputatii din comisiile reunite de buget, acesta fiind cu 21,7% mai mic decat cel din 2014.

Parlamentarii au respins singurul amendament avizat anterior favorabil de comisiile juridice, amendament care prevedea alocarea unei sume suplimentare de 2 milioane de lei pentru avocatii din oficiu.

Totodata, bugetul Ministerului Public pe 2015, de 709 milioane de lei, a fost aprobat, Pocurorul general, Tiberiu Nitu, a sustinut ca resursele alocate sunt suficiente.

Parlamentarii au respins insa amendamentul referitor la suplimentarea bugetului DNA cu 13,5 milioane de lei. Motivul: reprezentantul Ministerului Finantelor Publice a sustinut ca suplimentarea nu se poate face din fondul de rezerva al guvernului, care este de doar 8 milioane de lei. Astfel, amendamentul a fost respins.

Comisiile juridice avizasera favorabil suplimentarile de fonduri

Bugetul Ministerului Justitie pe 2015, de 2,7 miliarde de lei, fusese avizat favorabil de comisiile juridice din Parlament, inclusiv amendamentul suplimentarii de aproximativ 2 milioane de lei pentru activitatea avocatilor din oficiu.

Bugetul MJ pe 2015 este de 2.710.586.000 de lei, cu 21,7 la suta mai mic decat cel din 2014 (3.461.593.000 de lei), potrivit proiectului de buget.

Si bugetul Ministerului Public pe 2015, de 709 milioane de lei, fusese avizat favorabil de comisiile juridice din Parlament. Ministerul Public are pe 2015 un buget de 709.281.000 de lei, cu 31,94 la suta mai putin decat in 2014 (1.042.147.000 de lei), potrivit proiectului de buget.

Dispute pe bugetul DNA

Inca de la publicarea proiectului de buget pe 2015 au aparut dispute pe fondurile alocate DNA. Imediat dupa postarea pe site-ul Ministerului de Finante a unei "sinteze a bugetului pe 2015", Directia Nationala Anticoruptie si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca in proiectul de buget nu pot fi identificate fondurile alocate pentru institutie, acestea fiind incluse in cele pentru Ministerul Public.

Ulterior s-a identificat o suma redusa a bugetului DNA fata de fondurile solicitate de institutie pentru 2015. IN fata scandalului creat, premierul Victor Ponta a iesit si a dat asigurari ca Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, in crestere fata de bugetul de 20 milioane euro prevazut pentru acest an.

Si actualul ministru al Finantelor (la vremea respectiva ministrul delegat pentru Buget), Darius Valcov, a intervenit si a declarat ca DNA va avea bugetul solicitat in 2015, precizand ca situatia a fost clarificata in urma unei discutii avute cu procurorul sef al DNA si cu ministrul Justitiei.

Ministrul pentru Buget: DNA primeste cati bani a cerut

Conducerea DNA a solicitat initial un buget pentru 2015 de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent in lei), in comparatie cu un buget de 20 milioane de euro aferent anului 2014, luand in considerare fondurile minime necesare bunei functionari a activitatii institutiei.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#DNA marire buget neaprobata, #buget DNA , #DNA