Conducerea Transferoviar Grup ar fi dat mita pentru a obtine contracte de la CFR Calatori si Salrom

Marti, 28 Octombrie 2014, ora 15:05
4795 citiri
Conducerea Transferoviar Grup ar fi dat mita pentru a obtine contracte de la CFR Calatori si Salrom
Foto: Adevarul

Patronul firmei Transferoviar, omul de afaceri clujean Mitica Calin, ar fi dat mita unor sefi de la CFR Calatori si Salrom, folosind mai multi intermediari pentru a frauda licitatiile publice la care participa.

Mitica Calin ar fi fost initiatorul unui grup infractional organizat din care au facut parte directorul general al Transferoviar, Kinga Madarasan, si Adrian Stefan, director al SC Remarul 16 Februarie, o alta firma controlata de omul de afaceri, scrie Mediafax.

Cei trei aveau ca scop coruperea functionarilor publici cu functii de conducere din cadrul CFR SA, din CFR Calatori SA si din Societatea Nationala a Sarii Salrom SA, care ofereau in schimb contracte firmelor lui Mitica Calin.

Prin activitatea retelei sale, Mitica Calin ar fi reusit sa obtina contracte de lucrari, fraudand achizitiile publice, unele servicii fiind supraevaluate sau fara nicio utilitate, potrivit unor documente ale procurorilor.

Zeci de perchezitii DNA in Bucuresti, Cluj si Galati - sunt vizate CFR Calatori si CFR Marfa (Video)

In mod "sistematic", ei au incercat obtinerea de informatii confidentiale privind ofertele si capacitatea tehnica a firmelor concurente, potrivit surselor judiciare citate.

Acestia "au actionat sistematic pentru asigurarea obedientei functionarilor cu functii de conducere, din cadrul Societatii Nationale a Sarii Salrom SA, in scopul de a-i determina pe acestia sa atribuie o cota cat mai mare din serviciile de transport feroviar in favoarea SC Transferoviar Grup SA, prin dezavantajarea flagranta a concurentului SNTFM CFR MarfaSA, in pofida faptului ca, in numeroase situatii, SNTFM CFR Marfa SA practica preturi mai avantajoase decat cele propuse de firma controlata de Calin Mitica", se arata in documentele citate.

Calin Mitica ar fi actionat si pentru ca firma sa Remarul 16 Februarie sa primeasca lucrari de reparatie de la CFR Calatori SA, desi aceasta nu avea capacitatea tehnica de a le efectua.

Gruparea a recurs si la amenintari fata de functionarii publici care nu erau obedienti, apeland si la "influente politice", pentru a obtine "atitudini pasive ale functionarilor publici care nu se aflau in sfera de influenta a lui Calin Mitica".

Printre persoanele corupte de gruparea lui Mitica Calin se numara Georgel Mihut, directorul Salinei Ocna Dej la data faptelor, care ar fi primit mita peste 65.000 de lei, si Teodor Alexandru Gavris, sef Serviciu Automotoare si, ulterior, director de tractiune la CFR Calatori. El ar fi primit 490.000 de lei, pentru a avantaja Remarul 16 Februarie SA la atribuirea unor contracte in valoare de 220 de milioane de lei.

Anchetatorii au identifice metoda prin care s-a dat mita, respectiv prin 13 transferuri de bani facute de catre Remarul 16 Februarie in contul SC Tevpag Plan SRL, destinatarul real al acestor sume de bani fiind Teodor Alexandru Gavris.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#DNA perchezitii mita Mitica Calin, #DNA Transferoviar Remarul grup infractional, #DNA ancheta mita CFR , #DNA