CSM a respins demisia din magistratura a fostului procuror DNA Mircea Negulescu

Marti, 21 Martie 2017, ora 13:28
3536 citiri
CSM a respins demisia din magistratura a fostului procuror DNA Mircea Negulescu
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marti, cererea de demisie din magistratura a lui Mircea Negulescu, fost procuror la DNA Ploiesti, in prezent la Parchetul Judecatoriei Campina, suspendat din functie.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi de catre membrii plenului CSM, care au stabilit ca actiunea disciplinara in cazul procurorului Mircea Negulescu sa continue.

Inspectia Judiciara a stabilit ca acesta a savarsit abateri disciplinare, iar raportul urmeaza sa fie discutat de Sectia pentru procurori, care va decide cu privire la raspunderea magistratului.

Directia legislatie a aratat, in punctul de vedere trimis CSM si analizat in sedinta de marti a Plenului, ca procurorul Mircea Negulescu poate sa demisioneze si daca este suspendat din functie, iar CSM trebuie sa ia act de solicitarea acestuia si sa propuna eliberarea din functie a magistratului.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a aratat ca, din punctul sau de vedere, "raspunderea juridica nu poate fi inlaturata prin demisie sau acte unilaterale".

De asemenea, reprezentantul Inspectiei Judiciare a anuntat, in sedinta plenului CSM, ca institutia a finalizat raportul procedurii disciplinare in cazul procurorului Mircea Negulescu, urmand ca acesta sa fie discutat peste aproximativ 40 de zile de Sectia pentru procurori, care va decide cu privire la raspunderea magistratului.

Actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare a vizat "nerespectarea indatoririi de a se abtine atunci cand judecatorul sau procurorul stie ca exista una din cauzele prevazute de lege pentru abtinerea sa, precum si formularea de cereri repetate si nejustificate de abtinere in aceeasi cauza, care are ca efect tergiversarea judecatii".

Analizand toate punctele de vedere prezentate, membrii Plenului CSM au decis sa respinga, la acest moment, cererea de demisie a procurorului Mircea Negulescu.

Inregistrarile cu Negulescu de la Romania Tv

Sectia pentru procurori a CSM a dispus, in 16 februarie, sesizarea Inspectiei Judiciare in cazul procurorului Mircea Negulescu privind posibile abateri disciplinare si incalcari ale Codului deontologic al judecatorilor si procurorilor.

Tot in 16 februarie, CSM a admis solicitarea procurorului Mircea Negulescu de incetare a activitatii la DNA Ploiesti si continuare a activitatii la Parchetul de pe langa Judecatoria Campina.

Inspectia Judiciara a fost sesizata dupa ce postul Romania TV a difuzat, in 14 februarie, o inregistrare audio in care este redata o discutie intre doua persoane, una dintre acestea fiind prezentata drept Mircea Negulescu, procuror din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti.

In inregistrare, procurorul Mircea Negulescu ar vorbi la telefon cu sotia omului de afaceri Vlad Constantin, inculpat intr-un dosar. Procurorul Mircea Negulescu ii dezvaluie sotiei lui Vlad Constantin date si amanunte din dosare penale.

Dosarele instrumentate de Negulescu

Mircea Negulescu a lucrat in ultimii ani in cadrul DNA Ploiesti, dupa ce anterior a activat ca procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, cea mai importanta unitate de parchet din judetul Prahova.

Negulescu a instrumentat unele dintre cele mai importante dosare la nivelul PCA Ploiesti.

Astfel, el este procurorul care a anchetat si a facut rechizitoriul in dosarul de evaziune fiscala cu un prejudiciu de aproximativ 35 de milioane de euro, in care au fost trimisi in judecata fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, numerosi oameni de afaceri ale caror firme au avut in ultimii ani contracte importante cu Consiliul Judetean Prahova, dar si Razvan Alexe, cunoscut drept un apropiat al conducerii PSD Prahova.

Ulterior deschiderii acestui dosar si trimiterii in instanta, Alexe a facut numeroase denunturi la adresa unor politicieni si a altor persoane cu functii importante in judetul Prahova, numele sau aparand ca denuntator in mai multe dosare instrumentate de DNA Ploiesti, potrivit unor surse judiciare.

Surse din PCA Ploiesti au precizat ca Mircea Negulescu este, de asemenea, procurorul care a lucrat la intocmirea rechizitoriului prin care mai multi angajati cu functii de conducere din compania rusa Lukoil au fost deferiti justitiei pentru infractiuni economice precum folosirea cu rea credinta a creditului societatii.

Negulescu a fost procuror de caz in unul dintre dosarele de coruptie in care este cercetat fostul deputat Sebastian Ghita. De altfel, in una dintre ultimele sale aparitii la DNA Ploiesti, Ghita a lansat un atac public la adresa procurorului Negulescu, fapt care s-a repetat si in inregistrarile pe care fostul parlamentar le-a dat publicitatii prin intermediul postului de televiziune pe care il controleaza, dupa disparitia sa.

Negulescu ar fi totodata martor in cel putin un dosar instrumentat de DNA Ploiesti, el depunand marturie cu privire la presupuse abuzuri sau presiuni facute in privinta unor magistrati in scopul protectiei unor politicieni sau oameni de afaceri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CSM demisie Negulescu respingere, #procuror Negulescu DNA inregistrari Ghita , #DNA