Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR: Varianta finala a OUG privind interceptarile

Vineri, 11 Martie 2016, ora 19:42
5225 citiri
Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR: Varianta finala a OUG privind interceptarile
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind interceptarile discutat in CSAT va avea ca elemente noi fata de varianta deja vehiculata modificarea unei a patra legi, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT precum si un set nou de modificari in Legea organizarii judiciare referitoare la detasarea unor ofiteri sau agenti de politie judiciara in cadrul Ministerului Public.

De asemenea, Ordonanta, obtinut de news.ro, prevede un termen de 30 de zile de la intrarea sa in vigoare pentru suplimentarea numarului de posturi din Ministerul Public.

Cum vor fi facute interceptarile dupa decizia CCR. Proiectul Ordonantei de Urgenta

In Legea privind organizarea judiciara este introdus un articol nou care prevede ca, in vederea realiarii supravegherii tehnice, in cadrul Ministerului Public pot functiona prin detasare ofiteri sau agenti de politie judiciara sub conducerea si controlul procurorilor. Detasarea acestora va fi facuta la solicitarea Procurorului General al Parchetului ICCJ de catre Ministrul Afacerilor Interne pentru 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii.

Incetarea detasarii inainte de termen se poate dispune prin ordin motivat al procurorului general. Pe durata detasarii ofiterii si agentii de politie judiciara nu pot primi nicio insarcinare de la organele ierarhic superioare, iar dispozitiile procurorilor sunt obligatorii.

OUG modifica, pe langa Codul de Procedura Penala, Legea organizarii judiciare si Legea SRI, si Legea privind organizarea si functionarea DIICOT astfel incat aceasta sa includa si prevederi referitoare la ofiterii si agentii de politie judiciara detasati care vor avea de efectuat doar activitati de supraveghere tehnica si stabileste incompatibilitatile pentru acestia, respectiv orice alta functie publica sau privata cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind interceptarile, obtinut joi de News.ro, desemneaza Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor sa obtina, prelucreze si stocheze informatii in domeniul securitatii nationale, iar la cererea organelor de urmarire penala sa asigure accesul la sistemele tehnice in conditii stabilite prin protocoale de cooperare.

Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor (CNIC) a fost infiintat in 2008, prin hotarare CSAT, in structura Serviciului Roman de Informatii, ca autoritate nationala in domeniul interceptarii precum si a relationarii cu operatorii de telecomunicatii, menita sa serveasca toate institutiile si structurile departamentale care obtin aprobari judecatoresti de interceptare a comunicatiilor.

OUG privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal, care va discutata vineri in CSAT, modifica Codul de procedura penala, Legea privind organizarea judiciara si Legea de organizare si functionare a SRI.

Ciolos: Ordonanta privind interceptarile, o solutie de moment. Vedem apoi daca sunt solutii mai bune

In cazul Codului de procedura penala, este eliminata sintagma "ori de alte organe specializate ale statului" din articolul 142, alineatul 1, referitor la supravegherea tehnica, declarat neconstitutional de CC.

In noua forma, articolul prevede ca "Procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei".

De asemenea, este adaugat un nou alineat, conform caruia "Pentru realizarea activitatilor prevazute la art. 138 alin. (1) lit. a) -d), procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice si proceduri adecvate, de natura sa asigure integritatea datelor si informatiilor colectate".

Va fi modificat si cel de-al doilea alineat al articolului 142, in ceea ce priveste persoanele cu care trebuie sa colaboreze furnizorii de retele publice de comunicatii sau de servicii de comunicatii, acestea fiind "procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei, in limitele competentelor acestora, pentru punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica".

Articolul 28 din Legea de organizare judiciara, referitor la ICCJ este completat cu un nou alineat: "Semestrial sau ori de cate ori este nevoie, presedintele sau unul dintre judecatorii anume desemnati de catre acesta verifica modul de punere in aplicare in cadrul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmarire penala".

Un alt articol completat este articolul 66, conform caruia "Ministerul Public este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile date in competenta parchetelor, in conditiile legii".

Si Legea SRI este completata cu doua noi alineate la articolul 8, care in forma actuala prevede ca "Serviciul Roman de Informatii este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea si stocarea informatiilor privitoare la siguranta nationala, in conditiile legii".

Primul alineat nou stabileste: "Pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale. La cererea organelor de urmarire penala, Centrul asigura accesul nemijlocit si distinct al acestora la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice prevazute la art. 138 al.l lit.a)-d) din Codul de Procedura Penala".

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, joi, ca Guvernul va emite, vineri, o Ordonanta de Urgenta prin care interceptarile in dosarele penale vor fi efectuate de catre politia judiciara folosind infrastructura deja existenta a Serviciului Roman de Informatii, fara implicarea personalului SRI.

"Romania nu are alta infrastructura decat cea administrata de catre SRI. Am decis folosirea infrastructurii Serviciului, cu excluderea oricarei implicari umane a SRI si cu implicarea exclusiva a procurorilor si politiei judiciare", a declarat Raluca Pruna precizand ca pe viitor politistii judiciari se vor ocupa de interceptari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#politie juridica DIICOT, #politie judicia Ministerul Public, #ordonanta urgenta interceptari , #DNA