De ce a fost lasat in libertate Liviu Luca - motivarea instantei

Joi, 25 Februarie 2016, ora 18:14
2971 citiri
De ce a fost lasat in libertate Liviu Luca - motivarea instantei
Foto: B1 TV (Arhiva)

Comportamentul pe care Liviu Luca l-a avut de la momentul in care faptele sale au ajuns la cunostinta organelor de urmarire penala nu conduce la concluzia ca, lasat in libertate, acesta ar impiedica buna desfasurare a cercetarilor, se arata in motivarea deciziei Tribunalului Prahova prin care s-a respins propunerea de arestare preventiva a suspectului.

Potrivit documentului transmis joi, judecatorul a aratat ca nu sunt indeplinite cerintele cumulative pentru a se putea dispune masura arestarii preventiva a lui Luca.

Astfel, judecatorul a constatat ca exista probe din care reiese presupunerea rezonabila ca inculpatul a comis infractiunile pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, insa in acest caz nu este indeplinita si cea de-a doua cerinta pentru arestare, respectiv cea referitoare la inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

In acest sens, judecatorul arata ca faptele au ajuns la cunostinta organelor de urmarire penala in urma cu mai multi ani, iar in acest interval de timp comportamentul inculpatului nu a condus la concluzia ca el ar impiedica ancheta.

"In acest sens se observa ca nimic din comportamentul inculpatului Luca Liviu in tot acest interval nu duce la concluzia ca lasat in libertate ar impiedica buna desfasurare a cercetarilor, la dosar neexistand dovezi ca acesta ar incerca sa se sustraga de la urmarirea penala ori sa zadarniceasca aflarea adevarului prin exercitarea de presiuni asupra celorlalti participanti la comiterea infractiunii ori a martorilor audiati in cauza.

In raport de situatia din prezenta cauza, inculpatul prezinta, in opinia judecatorului de drepturi si libertati, suficiente garantii personale pentru a beneficia de starea de normalitate, iar lasarea acestuia in libertate nu ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, nu ar produce o tulburare in cadrul colectivitatii din care inculpatul provine", se arata in textul motivarii.

Controlul judiciar este suficient

In context, judecatorul a apreciat ca se justifica luarea fata de sindicalistul Liviu Luca a unei masuri preventive, dispunand insa masura controlului judiciar care "este de natura sa asigure si celeritatea cercetarilor, dar si un control strict al activitatii acestuia".

"In raport insa de data savarsirii pretinselor infractiuni, judecatorul de drepturi si libertati apreciaza ca masura arestarii preventive a inculpatului nu este necesara si nici proportionala cu gravitatea acuzatiei aduse inculpatului, scopul urmarit prin dispunerea masurii, acela al impiedicarii sustragerii inculpatului de la urmarirea penala ori al prevenirii savarsirii de noi infractiuni putand fi atins si prin luarea unei alte masuri mai putin aspre, aceea a controlului judiciar, care prin masurile de supraveghere prevazute de lege si impuse de instanta pot asigura buna desfasurare a procesului penal", se mentioneaza in document.

Sindicalistul Liviu Luca, retinut luni seara de procurorii DIICOT Ploiesti, a fost plasat sub control judiciar de Tribunalul Prahova in dosarul in care este acuzat ca si-a insusit in mod fraudulos fonduri din patrimoniul PSV Company pentru construirea unui ansamblu de locuinte, decizia nefiind definitiva.

Liderul sindical Liviu Luca a fost retinut (Video)

Liviu Luca, sub control judiciar - decizia nu este definitiva

Liviu Luca ar fi folosit banii din patrimoniul PSV Company pentru construirea unor locuinte

Liviu Luca se folosea de resursele financiare si umane ale Petromservice - referat DIICOT

Liviu Luca a fost dus, luni, la sediul DIICOT Ploiesti dupa ce procurorii au efectuat perchezitii la domiciliul sau din Paulesti si a fost scos incatusat din sediul Parchetului dupa mai mult de zece ore.

Perchezitii la fostul lider sindical Liviu Luca, intr-un dosar de coruptie - prejudiciu de 15 milioane de lei

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Liviu Luca motivare instanta, #Liviu Luca libertate, #Liviu Luca control judiciar , #DNA