De ce a fost trimis in judecata Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu

Luni, 29 Iunie 2015, ora 17:03
4812 citiri
De ce a fost trimis in judecata Radu Pricop, ginerele lui Traian Basescu
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu, fiica cea mare a fostului presedinte Traian Basescu, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru complicitate la santaj si instigare la fals in declaratii, infractiuni ce ar fi fost comise in dosarul Lucinschi.

Omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, este si el trimis in judecata in acelasi dosar, fiind acuzat de santaj, trafic de influenta, fals in declaratii si fals intelectual.

In rechizitoriul intocmit, procurorii DNA sustin ca in perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi a exercitat asupra unui om de afaceri (denuntator in prezenta cauza), "actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma", se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/actionar a facut plangere penala la DIICOT, iar denuntatorul a fost constrans sa dea bani in schimbul retragerii plangerii respective.

"De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor care faceau obiectul plangerii intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza", se mai arata in comunicatul citat.

Ginerele lui Traian Basescu, trimis in judecata - cand incepe procesul

De asemenea, in perioada decembrie 2014-martie 2015, Lucinschi "a pretins ca are influenta, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate in lucru la acelasi procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus".

Sergiu Lucinschi i-a promis denuntatorului in dosar ca "va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente".

La data de 17 martie 2015, omul de afaceri constrans de Lucinschi i-a dat acestuia "dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut", sustin procurorii.

"Solutia semnarii contract fictiv de imprumut a fost identificata de inculpatul Pricop Radu care, in perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit in activitatea infractionala pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin formularea a mai multor solutii nelegale, menite sa justifice remiterea banilor catre inculpatul Lucinschi Sergiu", se arata in comunicatul DNA.

In plus, procurorii sustin ca documentul a fost intocmit "la instigarea inculpatului Pricop Radu".

Sergiu Lucinschi "a declarat in mod nereal, sub semnatura proprie, in fata notarului public, ca, in perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de imprumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscand acest lucru si angajandu-se sa ii restituie pana la data de 24 decembrie 2015.

Prin aceasta declarare necorespunzatoare a adevarului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intentie, pe notarul public sa comita, fara vinovatie, un fals intelectual, cu ocazia intocmirii si autentificarii contractului de imprumut respectiv.

Dupa semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat sa il constranga in acelasi mod pe omul de afaceri sa semneze un contract similar pentru o alta suma, avand acelasi cuantum (2.000.000 euro) ", se mai arata in comunicatul DNA.

Conform sursei citate, procurorii "au dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de suspectul Jurj Tudoran Remus intr-un dosar separat, sub aspectul complicitatii la infractiunea de santaj".

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Pricop trimis judecata, #ginere Basescu judecata, #Pricop Lucinschi DNA , #DNA
Comentarii