Decizie surprinzatoare a instantei din Alba Iulia: obliga SRI si DNA sa dezvaluie identitatea investigatorilor intr-un dosar

Duminica, 12 Mai 2019, ora 13:43
11032 citiri
Decizie surprinzatoare a instantei din Alba Iulia: obliga SRI si DNA sa dezvaluie identitatea investigatorilor intr-un dosar
Foto: Facebook/ SRI - Serviciul Roman de Informatii (Arhiva)

SRI si DNA trebuie sa comunice Curtii de Apel Alba Iulia daca au colaborat in filarea, interceptarea convorbirilor sau supravegherea unor inculpati implicati intr-un dosar de fraude cu fonduri europene.

In cazul in care cele doua institutii vor afirma ca au colaborat in acest caz, nu numai ca vor fi nevoite sa comunice ce informatii au obtinut, ba chiar vor trebui sa dezvaluie componenta echipei, contributia si identitatea fiecarui membru, scrie publicatia Alba 24.

Printre inculpatii judecati in acest caz se afla patru cetateni libanezi, un francez, doi notari din Brasov, dar si presedintele de la acea vreme al Camerei de Comert Cluj, Stefan Dimitriu, administratorul societatii De Constructii Napoca SA.

Ei sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat, frauda din fonduri europene, inselaciune, fals in inscrisuri, fals in declaratii, abuz in serviciu si infractiuni de complicitate la unele dintre aceste infractiuni.

Pe 18 aprilie 2019, magistratii de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererile formulate de avocatii inculpatilor din dosar, cereri referitoare la colaborarea dintre DNA si SRI in faza de urmarire a celor implicati.

Adresa Curtii de Apel

Cele 15 solicitari ale instantei adresate DNA si SRI, potrivit portalului instantei.

1. Sa se comunice daca a existat o cooperare intre Directia Nationala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii in cauza ce a format obiectul dosarului de urmarire penala nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia in baza Protocolului de cooperare incheiat la data de 4 februarie 2009 intre Parchetul de pe langa inalta Curtea de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii (inregistrat sub nr.00750 si respectiv sub nr.003064, declasificat de Serviciul Roman de Informatii sub nr.7505 din 29 martie 2018).

2. Sa comunice la dosarul cauzei intreaga corespondenta purtata (pe suport hartie sau in format electronic), inclusiv toate adresele de inaintare legate de interceptarile efectuate in cauza, in baza protocolului mentionat, intre Directia Nationala Anticoruptie si Serviciul Roman de Informatii in legatura cu dosarul de urmarire penala nr.23/P/2014 al DNA-ST Alba Iulia.

3. Sa comunice daca pe parcursul urmaririi penale din dosarul penal nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au constituit echipe operative comune care au actionat in baza unui plan comun de actiune in vederea documentarii faptei, conform art.3 lit g) din Protocol, iar in caz afirmativ sa comunice cum s-a materializat aceasta cooperare, componenta acestei echipe, contributia si identitatea fiecarui membru, respectiv detinerea de catre membrii echipei a avizului de politie judiciara necesar, potrivit reglementarilor in vigoare, efectuarii de acte de urmarire penala in cauza.

4. Sa comunice daca pe parcursul urmarii penale din dosarul penal nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, Serviciul Roman de Informatii si Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia au avut un plan comun de actiune, conform art.22 si art. 25 din Protocol, iar in caz afirmativ sa comunice masurile si responsabilitatile concrete pentru desfasurarea actitivatilor, sarcinile fiecarei parti, precum si activitatile intreprinse efectiv.

5. Sa informeze daca Serviciul Roman de Informatii a comunicat catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia - informatii obtinute din derularea activitatilor operative cu privire la care s-a considerat ca prezinta relevanta si ca puteau fi valorificate in cadrul procesului penal privind dosarul penal nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, conform art. 15 din Protocol, iar in caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii.

6. Sa comunice daca Serviciul Roman de Informatii a acordat sprijin privind efectuarea de constatari tehnico-stiintifice in cursul urmaririi penale in dosarul nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia.

7. Sa comunice daca Serviciul Roman de Informatii a acordat sprijin Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia pentru completarea informatiilor prin desfasurarea de activitati de investigatii si supraveghere operativa privind dosarul penal nr.23/P/2014 si daca a acordat sprijin tehnic, prin compartimentele specializate, pentru activitatile necesare punerii in aplicare a masurilor de supraveghere tehnica, conform art.14 alin. 1 si 2 din Protocol, iar in caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii si, respectiv, in ce a constat acest sprijin.

8. Sa se comunice daca Serviciul Roman de Informatii a pus la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia informatii obtinute in virtutea protocoalelor incheiate cu alte institutii, conform art. 17 alin. 3 din Protocol, raportat la dosarul penal nr.23/P/2014, iar in caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii.

9. Sa comunice daca faptele deduse judecatii au fost identificate de Serviciul Roman de Informatii in baza art.3 lit. a din Protocol, iar in caz afirmativ, care este documentul si modalitatea in care a fost incunostintata Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia despre aceste fapte.

10. Sa comunice daca Serviciul Roman de Informatii a pus la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia date, informatii si documente despre care s-a considerat ca puteau sprijini documentarea cauzei aflate in lucru conform art.13 din Protocol, raportat la dosarul penal nr.23/P/2014, iar in caz afirmativ sa comunice la dosarul cauzei aceste informatii.

11. Sa comunice daca Serviciul Roman de Informatii "a asigurat inregistrarea sau transcrierea comunicarilor efectuate (telefonic, SMS, internet) " conform art.33 si art.34 alin. 1, 2, 3 din Protocol, in legatura cu urmarirea penala derulata in dosarul penal nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, cu referire la:

- ordonanta nr.4 din 28.01.2015 prin care procurorul a autorizat provizoriu la data de 1.03.2015 ora 12.00 pana la 3.03.2015 ora 11.59 masuri de supraveghere tehnica;

- mandatele de supraveghere tehnica nr.102/UP/07.10.2014 si nr.104/UP/10.10.2014 emise de Tribunalul Alba;

- mandatele de supraveghere tehnica nr.1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 16 din 2015 ale Curtii de Apel Alba Iulia, atat pe perioada initiala, cat si pe perioadele cat aceste mandate au fost prelungite succesiv; iar in caz afirmativ sa se depuna la dosarul cauzei intreaga documentatie aferenta acestui demers, inclusiv "Adresa de solicitare" redactata in acest sens de catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, conform art. 33 alin. 2 din Protocol.

12. Sa comunice daca dosarul penal nr.23/P/2014 al Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia a fost considerat de catre Parchet, respectiv Serviciul Roman de Informatii ca fiind o "cauza complexa", conform art. 14, 22, 49 din Protocol, iar in caz afirmativ sa se prezinte motivatia din spatele acestei calificari.

13. Sa comunice daca a existat un ofiter de legatura cu Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia, pentru asigurarea derularii cu operativitate a activitatilor de punere in executare a actelor de autorizare emise, raportat la dispozitiile art. 38 din Protocol, care este identitatea acestuia si daca acesta detinea, la data indeplinirii activitatilor, aviz de politie judiciara, potrivit legislatiei in vigoare.

14. Sa comunice daca Serviciul Roman de Informatii a comunicat catre Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia conform art. 34 alin. 1 din Protocol, rezultatele integrale ale punerii in executare a autorizatiilor (toate convorbirile sau comunicarile efectuate) sau daca acestea au fost comunicate selectiv si cine a realizat selectia.

15. Sa comunice daca pe parcursul urmaririi penale in dosarul penal nr.23/P/20l4 Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Alba Iulia a primit, raportat la dispozitiile art.8 din Protocol, de la SRI, in baza cooperarii, informatii clasificate, care sunt persoanele care au avut acces la aceste informatii clasificate (procuror, organe de cercetare penala) si daca aceste informatii au fost introduse in dosarul cauzei in urma declasificarii.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#SRI DNA, #protocol DNA SRI, #protocol echipe mixte, #protocol colaborare SRI DNA , #DNA