Deciziile in serie ale CCR care au anulat probele si acuzatiile din dosarul medicului Vasile Astarastoae

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 13 Martie 2020, ora 13:07
16496 citiri
Deciziile in serie ale CCR care au anulat probele si acuzatiile din dosarul medicului Vasile Astarastoae
Foto: Arhiva Hepta.ro

Medicul Vasile Astarastoae, fost presedinte al Colegiului Medicilor din Romania si fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, a scapat de procesul in care era acuzat de coruptie dupa ce judecatorii au decis ca o parte din acuzatii sunt prescrise, in cazul altora nu sunt probe pentru a dovedi vinovatia sau ca fapta nu a fost savarsita cu forma de vinovatie.

Decizii de achitare au fost date si in cazul altor 10 persoane si 3 societati comerciale. Sentinta definitiva apartine Curtii de Apel Suceava si a venit la finalul anului trecut. Judecatorii au motivat hotararea in aceasta luna.

Potrivit documentului, mai multe decizii date de Curtea Constitionala, in perioada 2016-2018, care vizau infractiunea de abuz in serviciu si interceptarile telefonice si ambientale realizate de SRI si DIPI, au venit in timpul judecarii procesului. Cazul lui Vasile Astarastoae era pe rolul instantelor din decembrie 2011, iar acuzatiile priveau fapte din 2010.

Prima decizie in acest caz a fost data pe 28 iulie 2017 de Tribunalul Suceava. Medicul Astarastoae fusese condamnat in faza de fond la 2 ani de inchisoare cu suspendare si primise interdictia de a ocupa o functie publica pe durata maxima, respectiv 10 ani. Tot atunci, majoritatea celor inculpati primisera condamnari mici, intre 1 an si 3 ani cu suspendare, sau achitari.

Citeste aici cum a comentat Vasile Astarastoae decizia definitiva in acest caz - Judecatorii exclud probele stranse de SRI in dosarul medicului Astarastoae. Sentinta definitiva: Achitari si acuzatii prescrise

CCR dezincrimineaza partial abuzul

In timp ce procesul lui Astarastoae se desfasura la Tribunalul Suceava, Curtea Constitutionala dadea celebra Decizie nr. 405 din 15 iunie 2016. O decizie care a dezincriminat partial infractiunea de abuz in serviciu. CCR a stabilit ca este infractiune doar incalcarea unui act normativ cu putere de lege, adica o lege sau o ordonanta a Guvernului, nu si daca este incalcata legislatia secundara: ordine ale ministrilor, regulamente de organizare si functionare interne, coduri deontologice, proceduri interne, norme metodologice, fise de post etc.

Una din infractiunile de care era acuzat Vasile Astarastoae era abuz in serviciu. Potrivit acuzatiilor DNA, era vorba de incredintarea ilegala a unui contract de lucrari in favoarea unei firme, "cu rea credinta si incalcarea principiilor transparentei, proportionalitatii, nediscriminarii si liberei concurente in domeniul achizitiilor publice".

Verdict: Achitare

Dupa ce a analizat toate actele, Tribunalul Suceava a explicat ca in acest caz este vorba de incalcarea unor dispozitii dintr-un ordin de ministru si a unei dispozitii contractuale.

"Fata de Decizia nr. 405 din 15 iunie 2016 a Curtii Constitutionale a Romaniei, publicata in Monitorul Oficial nr. 517 din 08 iulie 2016, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate invocata si s-a constatat ca dispozitiile art. 246 din Codul Penal din 1969 si ale art. 297 alin. 1 din Codul Penal sunt constitutionale in masura in care prin sintagma indeplineste in mod defectuos din cuprinsul acestora se intelege indeplineste prin incalcarea legii, instanta constata ca incalcarea dispozitiilor Ghidului Solicitantului care a fost aprobat prin ordinul ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale nr. 367/2008 nu poate fi analizata ca o incalcare care sa poata conduce la retinerea infractiunii de abuz in serviciu, intrucat aceasta dispozitie nu este prevazuta intr-un act de reglementare primara", explica Tribunalul Suceava.

Solutia a fost confirmata si de Curtea de Apel Suceava: "Cum faptele de abuz in serviciu, respectiv complicitate la abuz in serviciu descrise de catre procuror, nu sunt prevazute de legea penala, intrucat nu li se imputa incalcarea vreunei dispozitii dintr-o lege sau o ordonanta a Guvernului, ci incalcarea unei dispozitii dintr-un ordin de ministru si a unei dispozitii contractuale, solutia pronuntata de tribunal cu privire la acestia este legala si temeinica".

Verdictul in cazul acestei infractiuni: achitare pe linie.

CCR anuleaza interceptarile SRI si DIPI

Alte decizii CCR au dus la anularea interceptarilor telefonice realizate de SRI in acest caz. Mai multi inculpati din proces au cerut nulitatea absoluta a actelor procedurale prin care s-a pus in aplicare, in cauza, procedeul probatoriu al supravegherii tehnice si, pe cale de consecinta, a interceptarilor convorbirilor telefonice obtinute de organele judiciare, ca urmare a intervenirii acestor decizii.

"Cererile acestora sunt intemeiate", explica Curtea de Apel Suceava.

Asta dupa ce judecatorii au solicitat informatii de la DNA Iasi si SRI, privind modul in care au fost realizate aceste interceptari. "Din continutul acestor relatii rezulta ca atat interceptarea propriu-zisa a convorbirilor telefonice, cat si transcrierea si selectarea celor considerate relevante in cauza au fost efectuate de catre SRI", precizeaza judecatorii.

"Prin urmare, devin incidente in cauza prevederile deciziei Curtii Constitutionale nr. 26/2019 (in integralitatea sa, cu referire expresa la paragraful 194) si la Decizia Curtii Constitutionale nr. 302/2017, aceste probe fiind lovite de nulitatea absoluta (intrucat au fost efectuate de un organ necompetent, in conditiile in care SRI nu avea atributii de organ de urmarire penala) si care trebuie constatate ca atare si in prezentul cadru procesual, astfel cum impune Curtea Constitutionala prin ultimele decizii aratate (Decizia nr.26/2016, paragraf 194 potrivit caruia instantele au obligatia de verifica in cauzele pendinte, in ce masura s-a produs o incalcare a dispozitiilor referitoare la competenta materiala si dupa calitatea persoanei a organului de urmarire penala, si sa dispuna masurile legale corespunzatoare)", motiveaza Curtea de Apel Suceava.

Consecinta: magistratii au anulat mai multe documente, dar si 102 note de redare - procese verbale de redare si certificare a inregistrarilor convorbirilor telefonice, efectuate de catre SRI ori de catre organele de politie judiciara din cadrul DNA Iasi.

"In aplicarea Deciziilor Curtii Constitutionale nr. 22/2018 si nr. 26/2019, prezenta instanta va dispune distrugerea unui numar total de 31 suporturi optice continand inregistrarea convorbirilor telefonice (26 suporturi, create de catre SRI) si in mediul ambiental (5 suporturi, create de catre SIPI [Serviciul de Informatii si Protectie Interna, serviciul judetean al Departamentul de Informatii si Protectie Interna, serviciul secret al Ministerului de Interne, cunoscut si ca "Doi si-un sfert" - n.red.]), indepartarea de la dosarul cauzei a inscrisurilor (in copie ori in original, dupa caz) aratate la literele a-d din paragraful precedent si inlaturarea lor ca mijloace de proba, cu eliminarea redarii continutului convorbirilor si a referirilor concrete la acestea din rechizitoriul intocmit in dosarul nr. 114/P/2010 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Iasi si din continutul sentintei penale apelate", conchid judecatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Vasile Astarastoae achitat, #Vasile Astarastoae DNA , #DNA