Descindere DNA la Primaria Timisoara: Ancheta pentru niste retrocedari dubioase (Video)

Marti, 28 Aprilie 2015, ora 08:55
5183 citiri
Descindere DNA la Primaria Timisoara: Ancheta pentru niste retrocedari dubioase (Video)

Procurorii DNA fac perchezitii, marti dimineata, la sediul Primariei Timisoara, intr-un dosar care vizeaza modul in care s-au facut retrocedarile din acest oras.

Procurorii anticoruptie vor ridica din birourile administratiei locale documente in original din dosarele tuturor retrocedarilor acordate pe Legea 112, arata Pressalert.ro.

Actiunea de marti are loc dupa ce Corpul de Control al premierului Victor Ponta a facut verificari la Primaria Timisoara legate de modul in care s-au facut aceste restituiri si a constatat mai multe ilegalitati.

Astfel, inspectorii au sesizat DNA, care a solicitat mai multe documente de la reprezentantii Primariei, insa raspunsul pe care l-a primit nu a fost multumitor. Asa ca procurorii au decis sa ridice ei insasi dosarele de care au nevoie.

Primarul Timisoarei, Nicolae Robu, a ajuns in mare graba la birou, in jurul orei 8.30, insa nu a facut prea multe declaratii.

"Nu stiu despre ce este vorba, va voi spune ulterior", a spus edilul pe fuga, dupa care a intrat in sediul Primariei.

Nicolae Robu a vorbit ulterior, intr-o interventie telefonica la B1 TV, despre retrocedarile si vanzarile ilegale de imobile dinaintea mandatului sau, spunand ca stie despre aceasta situatie si ca personal a cerut "sa se faca o investigatie despre toate trecerile in proprietatea privata a persoanelor si firmelor".

Intrebat de ce nu s-au mai facut retrocedari in ultimii trei ani, Robu a explicat ca "nu a fost cazul" si ca un singur revolutionar a primit o parte dintr-o proprietate.

Clanurile de rromi au pus stapanire pe imobilele din Timisoara

Moderatoarea l-a rugat sa comenteze faptul ca, in ultimii ani, clanurile de rromi au reusit sa puna mana pe sute de cladiri, unele de patrimoniu, din Timisoara, si l-a intrebat daca s-au pus presiuni asupra sa.

"Da, este adevarat ca s-a intamplat asta in timp, dar nu a fost nicio presiune (din partea clanurilor - n.red.) asupra mea sau asupra celor din primarie. Ce s-a intamplat, nu doar cu acele clanuri, ci si cu altii care au profitat de lipsa de vigilenta sau de rea-credinta trebuie clarificat", a declarat Robu, adaugand ca el s-a ales cu amenda pentru rasism dupa ce a vorbit despre actiunile acestor clanuri.

Surse citate de Mediafax au mentionat ca in baza acestei legi au fost vandute case nationalizate din centrul Timisoarei catre familii de rromi, dar si procurori, magistrati si politisti.

Rromii aveau un mod barbar de actiune pentru a pune mana pe case. Ei cumparau un apartament intr-un imobil nationalizat si isi terorizau vecinii pana cand acestia isi paraseau si vindeau locuintele la preturi mici, iar cladirea ramanea integral a lor, potrivit surselor citate.

Acestea au mai spus ca unul dintre beneficiari este Vasile Bic, prim-procurorul Tribunalului Timis. Se pare ca magistratul si-a cumparat in rate locuinta cu patru camere in care sta acum, cu suma de 8.500 de lei. Achizitia imobilului a fost anchetata, insa dosarul a fost clasat.

Ce spune fostul primar

Fostul primar al Timisoarei a declarat ca totul s-a facut legal. "Nu stiu ce sa va spun, habar nu am, nu am ce declaratii sa va dau. Eu stiu ca tot ce s-a facut, s-a facut legal. Intrebati-i pe cei care sutin altceva", a mentionat Gheorghe Ciuhandu, contactat de jurnalistii Mediafax.

DNA a deschis ancheta care vizeaza Primaria Timisoara la inceputul acestui an, atunci cand a solicitat si documentele respective.

In luna ianuarie, Nicolae Robu spunea ca DNA face o investigatie ampla la primarie in ceee ce priveste retrocedarea sau vanzarea imobilelor pe Legea 112/1995.

Edilul declara atunci ca inaintea mandatului sau au fost vandute mii de case ilegal si ca pe el il intereseaza ca acest prejudiciu sa se intoarca sub o forma sau alta la primarie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Primarie Timisoara DNA, #Primarie Timisoara perchezitii, #Primarie Timisoara retrocedari DNA , #DNA