Directori APIA retinuti de DNA: Detalii despre frauda uriasa cu fonduri europene (Video)

Marti, 06 Octombrie 2015, ora 12:15
9139 citiri
Directori APIA retinuti de DNA: Detalii despre frauda uriasa cu fonduri europene (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu si adjunctul sau, Melinda Klara Kerekes, au fost retinuti, marti, de procurorii DNA intr-un dosar de abuz in serviciu si spalare de bani.

Alaturi de cei doi, procurorii au dispus retinerea pentru 24 de ore si a sefului de serviciu Anton Giminadis, potrivit unui comunicat al DNA.

Potrivit procurorilor, conducerea Agentiei de Plati pentru Interventie in Agricultura (APIA) a acordat contracte de 26 de milioane de euro unei firme din Bulgaria, cu toate ca stia ca aceasta nu indeplineste conditiile legale. Compania urma sa livreze APIA faina si ulei ce trebuiau impartite persoanelor defavorizate, printr-un program derulat din fonduri europene. Produsele nu au mai fost livrate niciodata.

Mai mult, noteaza DNA, desi societatea din Bulgaria nu si-a respectat obligatiile asumate prin contractele incheiate, directorii APIA au aprobat plata, in avans, a banilor, catre un cont deschis la o banca cipriota, ce nu era mentionat in documente.

Directorul general al APIA, Gheorghe Dorel Benu, este acuzat de abuz in serviciu si spalare de bani, in vreme ce adjuncta sa, Melinda Klara Kerekes de instigare la comiterea acestor infractiuni. Procurorii DNA l-au pus sub acuzare si pe seful Serviciului Directia Masuri de Piata din cadrul APIA, Anton Giminadis.

In cazul acestuia, acuzatiile sunt abuz in serviciu asimilat infractiunii de coruptie in forma agravata si continuata si spalarea banilor.

CEi trei urmeaza sa fie prezentati, marti, instantei competente cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In acest caz, procurorii au lucrat cu reprezentantii Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), dar si cu Serviciul Roman de Informatii.

DNA a descins la APIA - suspiciuni de frauda cu fonduri europene (Video)

Luni, mai multe perchezitii ale procurorilor DNA au avut loc in mai multe sedii ale APIA, dar si la dmiciliile unor persoane fizice sau sediile unor societati comerciale, in trei judete si Bucuresti. In total, au fost vizate 18 adrese situate in judetele Dambovita, Ilfov, Giurgiu si Bucuresti.

A.S.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#retineri APIA, #DNA retineri APIA, #DNA perchezitii APIA , #DNA