DNA cere CEDO ridicarea imunitatii judecatorului Birsan

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 16:57
3581 citiri
DNA cere CEDO ridicarea imunitatii judecatorului Birsan
Foto:totalimpact.ro

Procurorii DNA solicita ridicarea imunitatii judecatorului Corneliu Birsan (foto), reprezentantul Romaniei la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului.

Solicitarea a fost facuta prin intermediul Ministerului de Externe si al Ministerului Justitiei si este facuta pentru ca sotia sa, judecatoarea Gabriela Birsan, sa poata fi cercetata fara probleme in dosarul in care este acuzata de coruptie, informeaza TVR Info.

"Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) sa precizeze daca prevederile Protocolului aditional nr. 6 la Acordul General privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei pot reprezenta un obstacol in efectuarea actelor procedurale legate de ancheta privind suspiciunile de coruptie care o vizeaza pe sotia unui judecator CEDO, dar care nu vizeaza atributiile judecatorului instantei europene.

De asemenea, in situatia in care CEDO considera ca in acest caz sunt aplicabile prevederile privind imunitatea prevazute in Protocolul mai sus mentionat, Directia Nationala Anticoruptie a solicitat Curtii Europene a Drepturilor Omului ridicarea imunitatii de care beneficiaza domnul Corneliu Birsan, in calitatea sa de judecator CEDO, precum si doamna Gabriela Victoria Birsan, ca sotie a domnului Corneliu Birsan, in vederea efectuarii de acte de urmarire penala fata de aceasta din urma", se arata in solicitarea adresata de DNA catre CEDO.

Prin aceeasi scrisoare, DNA a exprimat opinia procurorilor in sensul ca aceasta situatie nu este acoperita de imunitatea invocata de sotii Birsan. De altfel, acelasi punct de vedere a fost mentionat si de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii.

"Solicitarea este justificata de faptul ca fostul presedinte al CEDO, domnul Jean - Paul Costa, atat printr-un comunicat de presa cat si in corespondenta purtata cu procurorul sef al DNA, si-a exprimat preocuparea cu privire la faptul ca regulile referitoare la imunitatile judecatorilor CEDO si ale familiilor acestora ar putea fi aplicabile si in cazul perchezitionarii locuintei din Romania a unui judecator CEDO.

Cererea de ridicare a imunitatii de care ar beneficia sotii Birsan, formulata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, a fost transmisa ministrului Justitiei, iar de acolo Ministerului de Externe, fiind inregistrata la CEDO", se mai arata in comunicatul remis presei de DNA.

Gabriela Birsan, sefa sectiei de Contencios administrativ de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, este acuzata de procurorii DNA ca ar fi primit foloase necuvenite de la un om de afaceri care dorea sa castige anumite procese la Inalta Curte.

In luna octombrie, procurorii anticoruptie au facut o perchezitie la domiciliul sotilor Birsan, contestata ulterior de cei doi soti, care au sustinut ca amandoi beneficiaza de imunitatea conferita de prezenta profesorului Corneliu Birsan la CEDO.

O alta judecatoare implicata in acelasi dosar, Iuliana Pusoi, a primit marti aviz favorabil din partea CSM in vederea eliberarii sale din functie prin pensionare.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#imunitate judecator CEDO, #dosar Birsan, #judecatoare Birsan coruptie, #sotii Birsan perchezitie, #Birsan CEDO , #DNA
Comentarii