DNA: Coruptie in trei ministere si Secretariatul General al Guvernului

Joi, 10 Iulie 2014, ora 12:28
12662 citiri
DNA: Coruptie in trei ministere si Secretariatul General al Guvernului

Procurorii DNA fac cercetari intr-un dosar de coruptie deschis cu privire la inchirierea si extinderea de licente IT, dar si la softuri pentru securizarea frontierelor, fiind vizate Ministerul Educatiei, Ministerul de Interne, Ministerul Comunicatiilor si Secretariatul General al Guvernului (SGG).

Dosarul a fost deschis ca urmare a sesizarii depuse de Corpul de Control al premierului in data de 21 mai 2013, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Cercetarile vizeaza o perioada indelungata, cuprinsa intre 2001 si 2011, se mai arata in comunicatul citat.

Primul vizat este Ministerul Educatiei Nationale din perioada 2004-2009, care a semnat contracte de inchiriere si extindere a licentelor educationale destinate unitatilor de invatamant pentru care a platit o suma de aproximativ de 9 milioane de euro.

Conform comunicatului DNA, au fost inchiriate aproape 200.000 de licente pentru softuri si sisteme de operare necesare calculatoarelor din scoli, achizitionate in perioada 2001-2008, "existand indicii privind crearea unei obligatii de plata a unui pret cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decat pretul pentru inchirierea licentelor efectiv utilizabile (contractul in valoare de 105 milioane de dolari a fost derulat in perioada 2004-2009) ".

Procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale in rem cu privire la savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, urmand sa fie identificate persoanele implicate si modul in care acestea au verificat softurile si compatibilitatea lor cu statiile de lucru din scoli.

Conform jurnalistilor de la Realitatea TV, DNA cerceteaza si alte fapte de coruptie similare petrecute la Ministerul de Interne, Ministerul Comunicatiilor si SGG in timpul Guvernului Adrian Nastase, suspectandu-se ca un ministru ar fi primit mita 4 milioane de euro in 2004. De asemenea, sefi din Ministerul de Interne ar fi primit o spaga de 10% din partea unor firme internationale de renume pentru semnarea unor contracte de licenta de ordinul sutelor de milioane de euro.

Procurorii DNA au inceput urmarirea penala cu privire la mai multe fapte de coruptie, printre care luare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu.

Infractiunile ar fi fost comise in timpul mandatelor mai multor ministri, informeaza Realitatea TV.

In acest dosar sunt implicate mai multe companii internationale IT de prim rang, care ar fi incheiat si prelungit asemenea contracte si in 2009, si in 2013.

In general, procurorii suspecteaza ca s-ar fi platit comisioane cuprinse intre 5% si 15% pentru semnarea contractelor.

Conform jurnalistilor de la Digi24, procurorii DNA spun ca o parte din mita ar fi fost luata in anul 2004 si ca banii ar fi ajuns inclusiv la premierul Adrian Nastase, contractele vizand implementarea sistemelor informatice pentru securizarea frontierelor.

Contractul ar fi fost semnat in august 2004, cand, ca urmare a unui studiu de fezabilitate, guvernul Romaniei ar fi stabilit, in mod fals, ca doar o singura firma din Germania ar fi fost capabila sa onoreze respectivul contract. Ulterior s-au semnat mai multe contracte in urma carora s-ar fi primit sume uriase drept mita.

Unul dintre primii chemati la audieri a fost Ion Moraru, secretarul general al Guvernului Ponta, dar urmeaza sa se mai prezinte si alte persoane.

La iesirea de la audieri, acesta a declarat ca a fost citat in calitate de martor si a refuzat sa faca orice alt comentariu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#DNA ministere achizitii licente , #DNA