DNA: Nicusor Constantinescu, urmarit penal pentru doua infractiuni de abuz in serviciu

Luni, 15 Aprilie 2019, ora 17:51
3103 citiri
DNA: Nicusor Constantinescu, urmarit penal pentru doua infractiuni de abuz in serviciu
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Constanta Nicusor Constantinescu este urmarit penal pentru doua infractiuni de abuz in serviciu, fiind acuzat de catre procurorii DNA ca ar fi dispus efectuarea de lucrari de catre Regia Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta la obiective care nu erau administrate de catre institutia pe care o conducea.

In urma acestui demers, CJ Constanta a platit peste 1,7 milioane de lei pentru lucrari la un obiectiv privat si peste 3,7 milioane de lei la un obiectiv al Romsilva. In alt dosar, Constantinescu este acuzat ca ar fi platit nelegal 40 de milioane catre catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (R.A.J.D.P.) Constanta.

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus efectuarea urmaririi penale fata o persoana, la data faptelor presedinte al unei autoritati din administratia publica locala, pentru savarsirea a doua infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", au transmis, luni, reprezentantii DNA.

Potrivit acestora, "suspectul si-a indeplinit, cu incalcarea legii, atributiile de serviciu privind gestionarea bugetului si exercitarea functiei de ordonator principal de credite, respectiv a dispus, cu incalcarea normelor in materia finantelor publice, efectuarea, de catre Regia Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, a unor lucrari asupra unor obiective care nu erau administrate de catre institutia pe care o conducea, unul dintre aceste obiective apartinand unei persoane juridice de interes privat, iar altul apartinand unei regii autonome de stat (Romsilva) ".

Ca urmare a acestor demersuri s-au achitat, in mod nelegal, cu bani din bugetul Consiliului Judetean Constanta, lucrari in valoare de 1.792.370,19 lei la un obiectiv privat, respectiv de 3.778.451,09 lei la un obiectiv apartinand unei regii autonome.

"La data de 15 aprilie 2019, suspectului i s-a adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala", au mai transmis procurorii.

De asemenea, luni, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale intr-un alt dosar ce vizeaza actvitatea Regiei Autonomea Judetene Drumuri si Poduri Constanta.

"In dosarul ultim mentionat, inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala", au mai anuntat procurorii.

Potrivit acestora, in perioada 2011 - 2013, Constantinescu Nicusor-Daniel, in calitatile de presedinte al Consiliului Judetean Constanta si ordonator principal de credite, a achitat in mod nelegal, catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (R.A.J.D.P.) Constanta, suma totala de 40.780.316 lei.

"Aceasta suma de bani, ce reprezenta contravaloarea unor lucrari de modernizare si reabilitare a unor drumuri judetene si de consolidare a sistemului rutier, a fost achitata de suspect, in urmatoarele imprejurari: fara a exista vreo procedura de atribuire dintre cele prevazute de lege - in absenta documentelor justificative legal intocmite, din care sa rezulte efectuarea in realitate lucrarilor si fara ca lucrarile sa fie receptionate de catre Consiliul Judetean Constanta (intrucat acestea nu indeplineau cerintele de calitate - intr-unul dintre cazuri drumul era deteriorat in proportie de 100%", au mai mentionat procurorii.

Nicusor Constantinescu a fost adus luni, la sediul DNA Constanta, pentru a fi informat despre acuzatiile care ii sunt aduse in aceste doua dosare.

La iesirea din sediul DNA Constanta, Nicusor Constantinescu a afirmat ca este cercetat intr-un dosar in care este vizata firma Tel Drum si ca este santajat pentru a face denunturi impotriva lui Liviu Dragnea.

Avocatul Marius Mocanu a explicat jurnalistilor la iesirea din sediul DNA Constanta, ca fostul presedinte al Consiliului Judetean este cercetat in doua dosare penale, ambele fiind disjunse dintr-un raport al Curtii de Conturi ce vizau un control la Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta.

Marius Mocanu a precizat ca Nicusor Constantinescu a refuzat sa dea declaratii in fata anchetatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nicusor Constantinescu DNA, #Nicusor Constantinescu abuz in serviciu , #DNA