DNA respinge acuzatiile procurorului revocat Mihaiela Iorga: A participat, aproape o zi intreaga, la inventarierea dosarelor

Joi, 20 Iulie 2017, ora 22:37
6543 citiri
DNA respinge acuzatiile procurorului revocat Mihaiela Iorga: A participat, aproape o zi intreaga, la inventarierea dosarelor
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorul Mihaiela Moraru-Iorga, revocata din DNA, a refuzat initial sa participe la activitatea de inventariere a dosarelor si lucrarilor sale, dupa care a acceptat sa participe o zi la activitatea comisiei de inventariere alcatuita din 13 persoane, se arata intr-un raspuns al DNA la o intrebare formulata in baza Legii 544/2001 de Ziare.com.

Informatia furnizata de DNA este in totala contradictie cu afirmatia facuta de Mihaiela Moraru-Iorga, care a sustinut ca nu i s-a permis sa participe la inventarierea lucrarilor pe care le avea in lucru.

"Referitor la informatiile solicitate, va comunicam ca in data de 05 iulie 2017, persoana respectiva a fost invitata sa participe la activitatea de inventariere, insa aceasta a refuzat invocand existenta unor probleme personale (notificare trimisa prin fax in data de 06 iulie 2017).

Acelasi lucru s-a intamplat si in zilele urmatoare, persoana respectiva aducand in discutie aceleasi motive.

La data de 18 iulie 2017, magistratul a participat, alaturi de membrii comisiei, aproape intreaga zi, la inventarierea dosarelor si lucrarilor repartizate anterior spre solutionare" se arata in raspunsul DNA.

Inventarierea este realizata de o comisie alcatuita din 13 persoane, iar procedura de inventariere se desfasoara in conformitate cu dispozitiile Ordinului 99/05.07.2017 emis de procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, se mai arata in raspunsul primit de la DNA, la solicitarea Ziare.com.

DNA a cerut Inspectiei Judiciare sa faca o ancheta

Amintim ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut Inspectiei Judiciare sa faca o ancheta in ceea ce o priveste pe Mihaiela Moraru-Iorga, fost procuror DNA, in biroul careia s-ar fi gasit ceasuri si un stilou, ridicate cu ocazia unei perchezitii si care nu au fost inregistrate cum cere legea.

In plus, acelasi procuror nu ar fi inregistrat aproape 400.000 de lei, suma primita de la o persoana fizica intr-un dosar in lucru.

Cum a raspuns procurorul revocat

In replica, procurorul Mihaiela Moraru-Iorga a reclamat, intr-o interventie la Antena3, ca nu i s-a permis sa participe la inventarierea dosarelor: "Am afirmat si sustin in continuare ca nu mi s-a permis participarea le inventarierea lucrarilor pe care le-am avut in lucru (...) Nu am fost lasata sa intru in birou".

Intrebata de ce crede ca s-a ajuns in aceasta situatie, Moraru-Iorga a raspuns: "Cu siguranta, pentru ca incearca sa ma decredibilizeze", facand referire la Kovesi.

Ea a mai sustinut ca ceasurile de 67.000 de lei si stiloul de 8.000 de lei proveneau dintr-o perchezitie domiciliara efectuata intr-un dosar penal.

"Dosarul a fost instrumentat de mine impreuna cu un alt procuror (...) Bunurile au fost ridicate si s-a pus sechestru asiguratoriu in vederea confiscarii (...) DNA nu are un birou de corpuri delicte (...) S-a hotarat ca ele sa ramana intr-un fiset incuiat al unui politist", a sustinut Mihaiela Moraru-Iorga, care a adaugat ca nu s-a ocupat personal de aceste aspecte, ci colegul sau procuror, caruia nu i-a dezvaluit numele.

Cei doi au decis sa procedeze astfel, pentru ca bunurile respective nu erau cu certificate de autenticitate ca sa poata fi depuse la BNR.

Insa Mihaiela Moraru-Iorga spune ca exista proces verbal pentru aceste bunuri si sechestrele se comunica adresei sectiei care le ia in evidenta. "Sectia a doua nu are unde sa pastreze aceste bunuri de valoare", a subliniat inca o data procurorul.

Cat despre cei aproape 400.000 de lei, Mihaiela Moraru-Iorga spune ca aceasta suma de bani provine de la un denuntator pentru organizarea unui flagrant si a fost inventariata.

Pentru ca flagrantul nu a reusit, denuntatorul a preferat sa lase acesti bani DNA pentru a putea fi folositi in viitor la alt flagrant, a sustinut procurorul pentru postul TV citat.

"Erau sigilati, nu erau la dispozitia mea", a precizat Mihaiela Moraru-Iorga, care adauga ca, "de regula, banii pentru flagrant se pun la dispozitie de denuntator".

Mihaiela Moraru-Iorga a fost revocata din DNA pe 4 iulie, cu avizul CSM.

Citeste mai multe despre revocarea celor doi procurori din DNA:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#procuror Iorga Moraru DNA inventariere dosare, #DNA inventariere dosare Iorga , #DNA