Doi fosti angajati MAE, sot si sotie, condamnati pentru o spaga luata la Roma

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 23 Martie 2018, ora 12:29
7542 citiri
Doi fosti angajati MAE, sot si sotie, condamnati pentru o spaga luata la Roma
Foto: Ministerul de Externe

Doi fosti angajati ai Ministerului de Externe au fost condamnati defintiv la 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru luare de mita, intr-un caz in care au fost acuzati ca au cerut si au primit peste 13.000 de euro de la reprezentantii unei firme, pentru atribuirea unor contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma.

Cele doua persoane sunt Nelu Bitica, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural roman aflat in administrarea Ministerului Afacerilor Externe), si sotia acestuia, Gabriela Bitica, care era la data faptelor economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma.

Condamnarea de 3 ani cu suspendare prevede si un termen de supraveghere de 4 ani, potrivit deciziei definitive data de Curtea de Apel Bucuresti.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Nelu si Gabriela Bitica vor presta fiecare cate o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de 120 de zile, in cadrul Fundatiei pentru Promovarea Sanctiunilor Comunitare (dezasamblare de calculatoare) sau in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului, afara de cazul in care, din cauza starii de sanatate, nu pot presta acea munca.

Acuzatiile DNA

Anchetatorii sustin ca in, perioada octombrie 2012 - iulie 2013, cei doi acuzati au pretins de la reprezentantii unei societati comerciale sume de bani si un autoturism pe care unul dintre acestia il aveau la vanzare, pentru suma de 5.000 euro, in contul unui procentaj de 10% din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada si centrul cultural catre firma acestora.

Astfel, 11.850 de euro au primit cei doi de la oamenii de afaceri in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in mai multe etape.

Societatea comerciala respectiva a executat mai multe lucrari de reparatii si constructii la Accademia di Romania de la Roma, la Consulatul Romaniei de la Roma si la Ambasada Romaniei din Italia.

Nelu si Gabriela Bitica ar fi primit suma respectiva pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si sa indeplineasca acte, astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#functionari Ministerul de Externe condemanati, #Ministerul de Externe sentinta, #Ministerul de Externe condamnare , #DNA