Dosar "Mita la PSD": Incercarea de a influenta pe cai oculte alegerea presedintelui Romaniei e reprobabila

Marti, 11 August 2015, ora 20:03
4809 citiri
Dosar "Mita la PSD": Incercarea de a influenta pe cai oculte alegerea presedintelui Romaniei e reprobabila
Foto: Arhiva/site CCR

Gheorghe Bunea Stancu si Ioan Niculae au savarsit infractiunile dovedind o indrazneala deosebita si avand drept scop bunastare personala, iar incercarea de a influenta pe cai oculte alegerea presedintelui Romaniei este o activitate reprobabila, arata CAB in motivarea data in dosarul "mita la PSD".

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) arata in motivarea deciziei prin care a dispus condamnarea lui Gheorghe Bunea Stancu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Braila, la trei ani de inchisoare, iar a omului de afaceri Ioan Niculae, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la cate doi ani si jumatate, cu executare, in dosarul "mita la PSD" ca inculpatii "au savarsit infractiunile dovedind o indrazneala deosebita si avand drept scop bunastare personala, in dauna unor valori esentiale pentru statele democratice, respectiv alegerea in conditii de transparenta a unui presedinte de republica, buna desfasurare a activitatii partidelor politice si desemnarea pe criterii de competenta si reprezentativitate a persoanelor in functii de conducere in administratia publica".

"Incercarea de a influenta pe cai oculte alegerea Presedintelui Romaniei este o activitate reprobabila, iar o perioada petrecuta in regim de detentie ar fi apta sa ii corijeze pe inculpati, la aceasta actiune de indreptare, urmand a participa si cadrele cu atributii specializate din mediul penitenciar, respectiv pedagogi, psihologi", se precizeaza in motivarea instantei.

Mita la PSD: Bunea Stancu si Ioan Niculae, condamnati la inchisoare cu executare (Video)

Mai mult, Curtea de Apel retine ca "institutele de sondare a opiniei publice trebuie sa se ocupe cu cercetarea si nu este permis vreunui reprezentant al acestora sa sprijine activitatea infractionala a unor politicieni sau persoane cu influenta in lumea politica".

Conform documentului citat, Bunea Stancu ar fi subliniat la fiecare intalnire sau discutie cu Ioan Niculae, ca are influenta concreta in partid pentru a numi persoane in functii de conducere, printre care si in functiile de care era interesat omul de afaceri. De asemenea, instanta sustine ca nu poate lua in considerare apararile inculpatilor potrivit carora erau "pur si simplu discutii colocviale, intre doua persoane care se aflau in relatii de amicitie si de afaceri si care nu ar trebui sa capete conotatie penala".

Mita la PSD: Reactia lui Geoana dupa condamnarile in dosarul ce vizeaza campania sa electorala

"Inculpatul are functie de conducere intr-un partid si se foloseste de autoritatea si influenta conferita de aceasta, in cadrul discutiilor cu inculpatul Ioan Niculae, obtinand de la acesta foloase pentru partidul sau", se arata in motivare.

Curtea a constatat ca Judecatoria Sectorului 1, care i-a achitat pe cei patru inculpati la fond, a facut o interpretare a probelor exclusiv in favoarea acestora.

"Este neclar de unde ajunge judecatorul fondului la concluzia ca 'inculpatul Niculae Ioan dorea doar informatii despre lumea politica. (...) Nu doar ca isi dorea numirea unor oameni in fruntea unor institutii de interes public, dar Ioan Niculae dorea si promovarea unei hotarari de guvern favorabile, asa cum rezulta din convorbirea telefonica purtata intre inculpatii Ioan Niculae si Bunea Stancu din data de 8 martie 2009'", se mai arata in documentul citat.

De asemenea, Curtea de Apel noteaza in motivare ca prima instanta nu a apreciat corect probele administrate de procurori.

Mircea Geoana, la DNA - si-a luat si avocatul cu el (Video)

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Ioan Niculae, pe 2 aprilie, la doi ani si sase luni de inchisoare in doarul "mita la PSD". In acelasi dosar au fost condamnati Gheorghe Bunea Stancu, la trei ani de inchisoare, Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac, la doi ani si sase luni cu executare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#motivare condamnare Bunea Stancu Mita PSD , #DNA