Dosarul familei Cosma s-ar putea solutiona mai repede, dupa ce DNA a facut contestatie in anulare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 16 Mai 2019, ora 11:52
5340 citiri
Dosarul familei Cosma s-ar putea solutiona mai repede, dupa ce DNA a facut contestatie in anulare
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Rejudecarea dosarului in care fostul presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma a fost condamnat in prima instanta la opt ani inchisoare, iar fiul acestuia, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a primit cinci ani, a fost amanata joi de Inalta Curte pentru data de 26 iunie.

Motivul: procurorii DNA au facut o contestatie in anulare - cale de atac extraordinara, in baza deciziei Curtii Constitutionale privind nelegalitatea completurilor de 5 judecatori.

Concret, DNA cere anularea deciziei din 26 martie 2018, prin care condamnarile date in acest caz au fost casate, iar intregul dosar a fost trimis pentru judecata in faza de fond.

Asa ca la termenul de astazi procurorul DNA a cerut amanarea rejudecarii procesului, pana la solutionarea contestatiei in anulare, care are termen pe 11 iunie. In cazul in care se admite contestatia in anulare, judecarea acestui caz se reia din faza de apel.

Vlad si Mircea Cosma au fost prezenti astazi in sala de judecata, dar nu au facut declaratii.

Cronologia dosarului

11 aprilie 2014: Presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a fost trimis in judecata pentru luare de mita si abuz in serviciu, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, pentru trafic de influenta, directorul Directiei "Patrimoniu" din CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, pentru luare de mita si abuz in serviciu, iar afaceristul Razvan Alexe, pentru trafic de influenta si dare de mita.

1 noiembrie 2016: Un complet de 3 judecatori decide condamnarea celor patru inculpati astfel: Mircea Cosma - 8 ani, Vlad Cosma - 5 ani, Daniel Alixandrescu - 6 ani si Razvan Alexe - 2 ani si 6 luni.

26 martie 2018: Un complet de 5 judecatori decide, in majoritate, desfiintarea sentintelor de condamnare si trimiterea dosarului pentru rejudecare in faza de fond. Dupa motivarea deciziei, procesul a fost reinregistrat la Sectia Penala de la Inalta Curte pe 27 martie 2019, urmatorul termen de judecata a fost stabilit pe 16 mai.

25 aprilie 2019: DNA depune o contestatie in anulare si cere anularea sentintei din 26 martie 2018. Procurorii cer ca, dupa anularea acesteia, un complet de 5 judecatori sa judece dosarul din faza de apel. Primul termen de judecata este pe 11 iunie.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Vlad Cosma DNA, #Mircea Cosma DNA, #coruptie Vlad Cosma, #coruptie Mircea Cosma, #familia cosma coruptie , #DNA