Dosarul sefului PSD Braila si patronului Interagro se intoarce la DNA

Vineri, 25 Mai 2012, ora 18:17
2140 citiri
Dosarul sefului PSD Braila si patronului Interagro se intoarce la DNA
Foto: evz.ro

Dosarul in care presedintele Organizatiei Judetene Braila a PSD, Gheorghe Bunea Stancu, si patronul firmei Interagro, Ioan Niculae, sunt acuzati de infractiuni de coruptie legate de finantarea campaniei electorale din 2009 va fi trimis inapoi la DNA pentru refacerea actului de sesizare a instantei.

Decizia a fost luata vineri de Judecatoria Sectorului 1 care a admis astfel cererea formulata de avocatii inculpatilor la termenul din 18 mai al procesului. Vineri, niciunul dintre inculpati nu a fost prezent in sala de judecata.

Motivul invocat de avocati a fost ca din rechizitoriul intocmit de procurorii DNA nu ar reiesi cu exactitate fapta de care sunt acuzati cei in cauza.

De asemenea, avocatii au mai sustinut ca alegerea INSOMAR nu ar fi avut nicio legatura cu campania electorala care se afla in desfasurare, ci doar cu analizarea preturilor cerealelor de pe piata.

Patronul firmei Interagro, Ioan Niculae, a fost trimis in judecata pe 11 ianuarie, de procurorii DNA in dosarul privind finantarea campaniei electorale pentru sustinerea candidatului PSD de la alegerile prezidentiale din 2009.

Potrivit DNA, Niculae este judecat pentru infractiunea de complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.

In acelasi dosar a mai fost trimis in judecata si presedintele Organizatiei Judetene Braila a PSD, Gheorghe Bunea Stancu, pentru infractiunea prevazuta de art.13 din Legea 78/2000 si anume folosirea influentei si autoritatii ce rezulta din functia de conducere intr-un partid, pentru a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite.

Banii lui Niculae, folositi pentru campania electorala a lui Bunea Stancu

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD.

Potrivit procurorului, conform unei intelegeri infractionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul partidului mentionat, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN TRANSGAZ si SNGN ROMGAZ SA).

Pe parcursul cercetarilor s-a stabilit ca, din cei un milion euro, s-a platit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - INTERAGRO SA si SC INSOMAR srl. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sector 1 Bucuresti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#dosar DNA Ioan Niculae, #dosar DNA Gheorghe Bunea Stancu, #dosar DNA Interagro, #Ioan Niculae cercetat DNA, #Ioan Niculae finantare partide politice , #DNA