Fiul fostului presedinte Lucinschi a scapat de arest, nu si ofiterul DIICOT

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 10:17
3120 citiri
Fiul fostului presedinte Lucinschi a scapat de arest, nu si ofiterul DIICOT

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins cererea DNA de arestare preventiva a lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului presedinte al Republicii Moldova, urmand ca acesta sa fie cercetat sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile intr-un dosar in care este acuzat de santaj si trafic de influenta.

In acelasi dosar, Constantin Comaneanu, ofiter de politie din cadrul DIICOT, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia instantei nu este definitiva.

Dosarul fiului lui Lucinschi: Un procuror DIICOT, urmarit penal alaturi de Radu Pricop - ce acuzatii aduce DNA

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Sergiu Lucinschi trebuie sa respecte o serie de obligatii: sa se prezinte la organul de urmarire penala, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat si sa informeze cu privire la schimbarea locuintei.

Totodata, el trebuie sa se prezinte la Politia Orasului Voluntari, judetul Ilfov, conform programului de supraveghere, sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea organului judiciar, sa nu se apropie de ceilalti coinculpati din dosar, precum si de suspectii, denuntatorii, persoanele care au calitatea de martori sau experti in dosarul deschis de DNA.

Fostul presedinte moldovean Petru Lucinschi, despre retinerea fiului: Le-a placut numele de familie, nu-i frumos

Sergiu Lucinschi a fost retinut luni noapte de procurorii DNA pentru santaj si trafic de influenta. In dosar a fost retinut si Constantin Comaneanu, ofiter de politie din cadrul DIICOT, pentru luare de mita.

Fiul fostului presedinte moldovean Lucinschi, retinut de DNA - acuzatiile din dosar (Video)

"In perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri actiuni de constrangere, pentru a-l determina sa-i remita suma totala de 4.000.000 euro, nedatorata de acesta din urma, in vederea retragerii unei plangeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infractiuni (printre care si gestiune frauduloasa) ", sustine DNA.

Promisiunile lui Sergiu Lucinschi

Procurorii arata ca Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri ca va depune diligentele necesare astfel incat sa fie schimbata incadrarea juridica a tuturor faptelor intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

Totodata, in acelasi context, Constantin Comaneanu, care desfasura activitati specifice in acelasi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o suma de bani, initial neprecizata, afirmand ca poate influenta modul de solutionare al dosarului respectiv.

"Mai mult, pentru a-i intari increderea, Comaneanu, prin acelasi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plangerii depuse de Lucinschi si i-a comunicat totodata ca se va lua impotriva lui masura arestarii, lucru care s-a si intamplat ulterior. Avand in vedere ca informatiile se confirmasera, dupa punerea sa in libertate, omul de afaceri a fost de acord sa ii inmaneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinsi initial, in vederea rezolvarii favorabile a dosarului sau. Din aceasta suma, la 30 martie 2015, persoana intermediara a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comaneanu, imprejurare in care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante", mai spune DNA.

Ginerele lui Traian Basescu, la DNA: E urmarit penal in dosarul fiului fostului presedinte Lucinschi

Sursa citata mentioneaza ca in aceeasi perioada, pentru a adauga presiunii descrise un mijloc de constrangere si mai puternic, in concordanta cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins ca are influenta, direct si indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate in instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

"In acest sens, Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri ca va determina organele judiciare sa indeplineasca acte contrare indatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri si pentru solutionarea dosarelor intr-o maniera favorabila acestuia din urma, indiferent de probele existente.

La 17 martie, pentru acest 'ajutor', Lucinschi a pretins si a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de 2.000.000 euro, in forma unui contract fictiv de imprumut. Prin acest document, omul de afaceri recunostea ca ar datora personal lui Lucinschi 2.000.000 euro, angajandu-se sa ii restituie pana la 24 decembrie", au mai constatat procurorii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Sergiu Lucinschi DNA, #Sergiu Lucinschi libertate, #Sergiu Lucinschi control judiciar , #DNA