Fost sef de la Finante, retinut pentru ca ar fi cerut spaga obiecte de mobilier

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 16:31
3686 citiri
Fost sef de la Finante, retinut pentru ca ar fi cerut spaga obiecte de mobilier
Foto: Arhiva/Ziar de Cluj

Un fost sef de la Administratia Finantelor Publice Satu Mare a fost retinut de procurorii DNA Oradea, fiind acuzat ca a cerut mita de la o firma obiecte de mobilier, pentru el si seful sau, care ar fi trebuit in schimb sa protejeze societatea cu ocazia unor controale.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Oradea l-au retinut luni pe Soos Istvan, seful Biroului Colectare si Executare Silita Persoane Juridice in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu-Mare, la data faptelor, pe care il acuza de complicitate la luare de mita in forma continuata si spalare de bani. Acesta urmeaza sa fie dus marti la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Inchisoare pe viata pentru luare de mita. Unde e posibil asa cevaz

Soos Istvan a fost retinut in acelasi dosar in care sunt cercetati fostul sef al Finantelor Satu Mare, Ioan Mircea Ardelean, si omul de afaceri George Mois, ambii arestati preventiv din 16 decembrie 2014, pentru luare de mita si, repectiv, dare de mita.

Potrivit ordonantei de retinere, in perioada noiembrie-decembrie 2013, respectiv martie 2014, Soos Istvan, atunci sef al Biroului Colectare si Executare Silita Persoane Juridice in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare, in urma unei intelegeri cu seful sau, Ioan Mircea Ardelean, a cerut de la firma, in numele lui Ardelean, mai multe obiecte de mobilier, printre care canapele, pat dormitor, saltele si perne.

Bunuri in valoare de 12.500 lei

Bunurile, in valoare totala de aproximativ 12.500 de lei, au fost livrate de firma respectiva, fara a fi achitate de beneficiari, la adresele indicate de Soos Istvan, respectiv la patru locuinte ce apartineau lui, sefului sau si unor rude ale acestora.

"In schimbul acestui folos patrimonial, inculpatul Soos Istvan i-a dat de inteles reprezentantului societatii comerciale respective ca seful sau va proteja activitatea firmei, cu ocazia derularii unor controale fiscale desfasurate de catre inspectorii fiscali din cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare, in perioada noiembrie-decembrie 2013", au scris procurorii in documentul citat.

Pentru a ascunde primirea ca mita a obiectelor de mobilier, Soos Istvan ar fi cerut firmei sa intocmeasca o factura catre societatea comerciala a unei rude, care insa nu a fost inregistrata in contabilitate si nici nu a fost achitata pana in prezent.

Procurorii au fost sprijiniti in aceasta cauza de Serviciul Roman de Informatii - Directia Judeteana Satu Mare.

In acelasi dosar, procurorii anticoruptie il acuza pe Ioan Mircea Ardelean ca, in noiembrie 2013, i-a cerut lui Gheorghe Mois ca firma acestuia sa renoveze imobilul din Bucuresti al fiicei sale. Ardelean s-a angajat, in schimbul mitei cerute, ca va face demersurile necesare pentru a fi aprobata de urgenta cererea firmei lui Mois de rambursare de TVA, pentru suma de 771.275 lei, aferenta lunii octombrie 2013, dar si pentru ca banii sa fie platiti intr-un termen cat mai scurt.

Lucrarile de renovare au fost executate la locuinta fiicei lui Ardelean in decembrie 2013, costul total al acestora, de 23.614 lei, fiind suportat in intregime de firma lui Mois, sustin procurorii.

In 22 decembrie 2013, cererea de rambursare a TVA depusa de firma lui Mois a fost aprobata de functionarii Administratiei Judetene a Finantelor Publice Satu Mare. Ulterior, nu a fost facut niciun control de catre inspectorii fiscali, desi firma lui Mois figura in evidentele institutiei cu risc fiscal ridicat, au mai aratat procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#mita mobila Administratia Finantelor Publice, #Soos Istvan mita mobila, #Soos Istvan Satu Mare mita , #DNA
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Are gust spagarul! Altii s-au multumit numai cu termopane, pitici