Fost sef din Academia Romana, urmarit penal - frauda cu terenuri, prejudiciu urias

Miercuri, 16 Iulie 2014, ora 12:53
4870 citiri
Fost sef din Academia Romana, urmarit penal - frauda cu terenuri, prejudiciu urias

Fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu din cadrul Academiei Romane, Alexandru Bogdan, este urmarit penal de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru ca ar fi instrainat in mod fraudulos mai multe terenuri ale institutiei.

Procurorii DNA au dispus, miercuri, inceperea urmaririi penale in cazul lui Alexandru Bogdan, dupa aproape trei ore de audieri, se arata intr-un comunicat al Directiei Anticoruptie remis presei.

Fostul sef din Academia Romana este acuzat de "folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata".

Din ordonanta intocmita de procurori reiese ca, in perioada 2006-2010, suspectul, in calitate de presedinte al Fundatiei Patrimoniu, a favorizat colaboratorii institutiei, obtinand astfel foloase necuvenite, "constand, in esenta, in neplata unor obligatii contractuale".

"Prin aceste actiuni, desfasurate cu ocazia administrarii patrimoniului silvic si funciar al Academiei Romane, a fost prejudiciat atat patrimoniul privat cat si bugetul acestei institutii", sustin procurorii anticoruptie.

Astfel, au fost favorizate mai multe persoane juridice, intrucat marea majoritate a contractelor au fost incheiate fara sa fie respectate prevederile statutului Fundatiei Patrimoniu si "fara sa fie respectata procedura de avizare a actelor juridice incheiate de catre Fundatie, conform unei decizii a Presedintelui Academiei Romane".

Miercuri, anchetatorii i-au adus la cunostinta lui Alexandru Bogdan ca este urmarit penal in acest dosar, insa academicianul a sustinut, la iesirea de la audieri, ca n-ar sti sa aiba aceasta calitate.

De asemenea, profesorul a declarat ca este la dispozitia organelor judiciare si ca adevarul va iesi la iveala in urma anchetei DNA.

Alexandru Bogdan a mai spus ca este "o mare durere" sa fie cercetat penal, dupa munca sa de o viata, academicianul avand un CV impresionat.

"E o mare durere. In 1964 am terminat facultatea. Sunt 50 de ani in care am facut stiinta dimineata, stiinta seara", a subliniat fostul sef al Fundatiei Patrimoniu.

Acesta a precizat ca a adus "personal" numai profituri "in patrimoniul Academiei Romane", facand referire la mii de hectare pe care le-a gestionat in favoarea institutiei. "Se va afla adevarul!", a spus Bogdan.

Intrebat daca a facut in asa fel incat Academia sa isi primeasca redeventele, el a raspuns: "Nu numai, sa-si ia si terenurile inapoi, e vorba de o mare suprafata de terenuri agricole si terenuri forestiere. Este punctul meu de vedere si trebuie sa se vada, am toata increderea ca se va afla adevarul".

Legaturi cu Dan Voiculescu?

Televiziunile de stiri au relatat, miercuri dimineata, ca fostul presedinte al Fundatiei Patrimoniu din cadrul Academiei Romane este audiat la DNA in dosarul terenurilor institutiei.

Atunci s-a transmis ca procurorii il suspecteaza ca ar fi instrainat in mod fraudulos mai multe terenuri ale Academiei Romane, provocand un prejudiciu de trei milioane de euro.

Fost sef din Academia Romana, audiat la DNA - prejudiciu de 3 milioane de euro

Anchetatorii au vorbit despre 400 de hectare de teren aflate in judetul Constanta, pe care Alexandru Bogdan le-ar fi concesionat unei familii la pretul de 18.000 de lei pe an.

B1 TV a relatat ca Alexandru Bogdan este chestionat in legatura cu modul in care a gestionat proprietatile Fundatiei Patrimoniu in timpul conducerii sale.

Fundatia pe care profesorul a condus-o a fost infiintata in anul 2005, avand ca scop administrarea bunurilor imobiliare ale Academiei Romane.

Mai multe documente publicate de jurnalistii de la investigatiimedia.ro sugereaza ca Alexandru Bogdan ar avea legaturi de afaceri cu Dan Voiculescu.

Investigatiile ziaristilor mai arata ca academicianul era, in anul 2006, administrator al unei firme al carei actionar era compania Grivco.

In acest context Fundatia Patrimoniu a incheiat in anul 2007, pe cand era condusa de Bogdan, doua contracte de arenda pe o perioada de 20 de ani cu Grivco SA, compania controlata de Dan Voiculescu.

D.T.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#sef Academia Romana urmarit penal, #sef Academia Romana terenuri DNA, #Alexandru Bogdan DNA , #DNA
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
cei putini care nu se urca in tractoarele si autobuzele lui Dragnea
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Tovarasu' academician Alexandru Bogdan sa nu isi faca nici o grija.