Fostul ofiter SRI care ar fi luat mita sute de mii de euro si sotia sa, trimisi in judecata

Luni, 26 Ianuarie 2015, ora 17:14
3705 citiri
Fostul ofiter SRI care ar fi luat mita sute de mii de euro si sotia sa, trimisi in judecata
Foto: SRI

Fostul ofiter SRI Daniel Dragomir a fost trimis in judecata de catre procurorii militari din cadrul DNA, pentru ca ar fi luat mita sute de mii de euro pentru a interveni la ANAF si Ministerul Finantelor.

Fostul ofiter se afla in stare de arest preventiv din 13 ianuarie si este acuzat de trafic de influenta, spalare de bani, folosirea unor informatii care nu sunt destinate publicitatii, fals in inscrisuri si uz de fals.

Fostul ofiter SRI care a luat mita sute de mii de euro, arestat preventiv

Procurorii au mai trimis-o in judecata si pe sotia lui, Zoica Marinela Dragomir, fost subofiter SRI, sub control judiciar, pentru complicitate la trafic de influenta, spalare de bani, fals in inscrisuri si uz de fals.

Acuzatiile DNA

Anchetatorii sustin ca, in perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care indeplinea functia de sef grupare sectoare informativ-operative in Directia Generala de Prevenire si Combatere Terorism din cadrul Serviciului Roman de Informatii, beneficiind de ajutorul sotiei sale, a pretins si, ulterior, a primit de la un martor denuntator, administrator al unor firme, suma totala de peste doua milioane de lei (aproximativ 462.000 de euro).

Astfel, Dragomir a primit banii in trei transe. Mai intai 374.000 de euro (desi initial a pretins 400.000 euro), suma primita in numerar intr-un cont bancar deschis pe numele altei persoane.

Apoi, el a primit 70.000 de euro, "reprezentand finantarea cheltuielilor necesare infiintarii, dotarii si asigurarii functionarii unei societati comerciale, incluzand si un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne".

In final, fostul angajat SRI a primit 18.000 de euro, reprezentand salariul lunar de 8.000 lei, primit de sotia sa, Zoica Marilena Dragomir, in calitate de administrator al acestei firme nou infiintate.

Fost ofiter SRI, retinut pentru ca a luat mita sute de mii de euro - sotia, urmarita penal

"Sumele de bani mentionate mai sus au fost pretinse si primite de catre inculpatul Dragomir Daniel, pentru a-si folosi influenta, prin prisma functiei detinute, asupra unor functionari publici, factori de decizie in cadrul Ministerului Finantelor, Agentia Nationala de Administrare Fiscala si Garda Financiara.

Totodata, inculpatul i-a promis denuntatorului ca-i va determina pe acei functionari publici sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in sfera atributiilor de serviciu sau erau contrare acestora, in legatura cu rambursarea la timp, de catre firmele martorului denuntator, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

In aceeasi perioada, cei doi inculpati au transferat succesiv sumele de bani mentionate mai sus, in conturi apartinand acestora sau unor membri ai familiei, iar, ulterior, au constituit depozite si au cheltuit o parte din bani in interes personal, in scopul disimularii originii ilicite a sumei de 374.000 de euro, produs al infractiunii de coruptie", se arata in documentul citat.

De asemenea, in rechizitoriul intocmit de procurori se mai arata ca Daniel Dragomir a folosit informatii clasificate obtinute in virtutea calitatii de ofiter SRI "in scopul ilicit - propus si realizat - al obtinerii unor sume de bani si alte foloase necuvenite si a permis martorului denuntator accesul la date care se refereau la activitatea infractionala derulata de acesta si grupul de firme apartinand acestuia".

Totodate, fostul ofiter si sotia sa sunt acuzati ca, in noiembrie 2013, au determinat doi martori sa semneze doua acte false, in cunostinta de cauza.

"Inscrisurile, intocmite pentru a justifica banii primiti in schimbul traficarii influentei, au fost depuse in fata organelor judiciare, in scopul producerii unor consecinte juridice. Inscrisurile erau un contract de imprumut si o chitanta prin care, in mod nereal, se mentiona imprumutarea, respectiv, restituirea sumei pretinse si primite, in numerar, de catre Daniel Dragomir, in contul unei persoane din familia sa", se mentioneaza in rechizitoriul procurorilor.

DNA a instituit sechestru asigurator asupra bunurilor celor doi suspecti, precum si asupra unui bun mobil detinut de o persoana juridica, pana suma de 460.000 de euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunerea de mentinere a masurilor preventive si asiguratorii dispuse in cauza.

In acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#ofiter SRI DNA, #ofiter SRI trimis judecata, #ofiter SRI mita, #Daniel Dragomir SRI mita , #DNA