Fostul sef al Loteriei Romane Gheorghe Benea, retinut de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu

Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 11:05
4955 citiri
Fostul sef al Loteriei Romane Gheorghe Benea, retinut de DNA pentru luare de mita si abuz in serviciu
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul director general al Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) Gheorghe Benea a fost retinut vineri pentru luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, infractiuni comise in 2010.

In acelasi dosar a mai fost retinut Ovidiu Ripanu, seful serviciului achizitii, pentru luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani, iar alte doua persoane au fost puse sub control judiciar pentru 60 de zile.

De asemenea, alte 6 persoane, printre care si fiica lui Benea, sunt cercetate penal, avand calitatea de suspecti, se arata intr-un comunicat remis presei de DNA.

Procurorii spun ca in mai 2010, Loteria Romana a inlocuit parcul auto semnand un contract pentru 182 de vehicule in valoare totala de 13.386.378,73 lei cu o firma administrata de Virgil Stroescu, suspect in dosar.

"Contractul a fost initiat, fundamentat si atribuit cu incalcarea prevederilor legale, prin licitatie trucata anume pentru a favoriza respectiva societate comerciala care a vandut astfel, Loteriei Romane, autovehicule la un pret substantial mai mare decat pretul pietei", se arata, printre altele, in comunicatul citat.

Prejudiciul adus companiei Loteria Romana este estimat la 2.314.707 lei.

In schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto al Loteriei Romane, mai multe persoane din conducerea Loteriei romane au primit bani si bunuri, sustin procurorii.

Astfel, Ovidiu Ripanu "a pretins, la sfarsitul anului 2009 si inceputul anului 2010, pentru sine si pentru altii suma de 1.500.000 lei, 4 autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac; un autovehicul marca Hummer; un autovehicul marca Opel si un autovehicul marca BMW si un numar de 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de inlocuire a parcului auto in sistem buy back".

Din cele cerute, el a primit suma totala de 1.081.061,96 lei, cele 4 autovehicule noi, precum si autovehicule second hand.

"Din cele patru autovehicule preluate de Ripanu Ovidiu, in cursul lunii iulie 2010, Benea Gheorghe, director general al C.N.L.R. a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Benea Laura si pentru aceasta, autovehicul marca BMW in valoare de 139.230 lei", arata procurorii DNA.

Pentru a ascunde adevarata provenienta a bunurilor/banilor ce fac obiectul infractiunii de luare de mita, Ovidiu Ripanu Ovidiu s-a folosit de doua firme pe care le controla si "a preconstituit relatii comerciale nereale, vizand prestari de servicii fictive".

"Astfel, s-a creat aparenta ca banii nu ar fi fost primiti drept mita, ci in contul unor servicii IT, neprestate in realitate. In acelasi mod s-a procedat si cu mascarea mitei constand in cele patru autovehicule", se arata in comunicatul citat.

Gheorghe Benea si Ovidiu Ripanu vor fi prezentati vineri in fata Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In decembrie 2015, Bernea si Ripanu au fost trimisi in judecata intr-un alt dosar, pentru afaceri ilegale cu cartele prepay.

C.B.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#sef Loterie retinut DNA, #Gheorghe Benea retinut DNA , #DNA
Comentarii
Poza imbacsitul
imbacsitul
rank 5
Astia au ajuns sa nu-si mai poata stapani lacomia de a fura!