Ginerele lui Traian Basescu, la DNA: E urmarit penal in dosarul fiului fostului presedinte Lucinschi

Marti, 31 Martie 2015, ora 11:03
6346 citiri
Ginerele lui Traian Basescu, la DNA: E urmarit penal in dosarul fiului fostului presedinte Lucinschi

Sotul Ioanei Basescu, fiica fostului presedinte Traian Basescu, a mers luni dimineata la sediul DNA din Capitala.

Radu Pricop, de profesie avocat, a ajuns la DNA in jurul orei 10:45, insa a declarat ca nu stie in ce dosar si in ce calitate a fost citat de procurori.

UPDATE 11:30 - Pricop a stat la DNA peste jumatate de ora. Potrivit televiziunilor de stiri, Pricop are calitatea de suspect si este urmarit penal in dosarul in care fiul fostului presedinte al Republicii Moldova Sergiu Lucinschi a fost retinut.

Surse judiciare citate de Romania TV sustin ca Radu Pricop l-ar fi ajutat pe Sergiu Lucinschi sa santajeze un om de afaceri, ginerele lui Basescu fiind astfel acuzat de complicitate la santaj.

Sergiu Lucinschi, om de afaceri si fiul fostului presedinte moldovean Petru Lucinschi, a fost retinut luni seara pentru santajarea unui alt om de afaceri. El a fost ajutat de un ofiter DIICOT, care a fost prins in flagrant cand primea 5.000 de euro.

Fiul fostului presedinte al R.Moldova Petru Lucinschi a fost retinut de DNA

Potrivit unui comunicat DNA, omul de afaceri Sergiu Lucinschi a fost retinut pentru 24 de ore de procurorii anticoruptie, pentru santaj si trafic de influenta, in timp ce ofiterul DIICOT Constantin Comaneanu a fost retinut, marti, pentru luare de mita.

In perioada decembrie 2014 - martie 2015, Lucinschi ar fi facut presiuni asupra unui om de afaceri pentru ca acesta sa ii dea patru milioane de euro, pentru retragerea unei plangeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infractiuni, printre care si gestiune frauduloasa.

Fiul fostului presedinte moldovean Lucinschi, retinut de DNA - acuzatiile din dosar

In plus, dupa remiterea sumei, Lucinschi ar fi urmat sa faca demersurile necesare astfel incat incadrarea juridica a faptelor sa fie schimbata intr-o infractiune pentru care, la retragerea plangerii prealabile, ancheta inceteaza.

De asemenea, Constantin Comaneanu, ofiter de politie implicat in acelasi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri bani, afirmand ca poate influenta modul de solutionare al dosarului respectiv.

Ofiterul DIICOT i-a transmis omului de afaceri santajat ca va fi arestat, ceea ce s-a si intamplat ulterior. Dupa eliberare, denuntatorul a fost de acord sa plateasca 30.000 de euro din suma pretinsa initial, de 50.000 de euro, iar Comaneanu a fost prins in flagrant, luni, cand primea suma de 5.000 de euro.

De asemenea, Lucinschi l-a convins pe omul de afaceri ca poate face demersurile pentru ca dosarele acestuia sa fie solutionate favorabil, indiferent de probele existente.

Astfel, pe 17 martie, fiul fostului presedinte moldovean a primit de la omul de afaceri dreptul de creanta asupra sumei de doua milioane de euro, in forma unui contract fictiv de imprumut.

Pricop, urmarit penal si intr-un alt dosar

Ginerele lui Traian Basescu mai este urmarit penal si intr-un alt dosar privind retrocedarea de catre ANRP a unor terenuri, fiind acuzat de fals si inselaciune.

Ginerele lui Traian Basescu, urmarit penal pentru fals si inselaciune

In aprilie 2014, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a inceput urmarirea penala in dosarul legat de restituirea ilegala a unor terenuri din orasul Stefanesti, de langa Pitesti.

In acest dosar, ANRP este parte civila, iar Radu Pricop este acuzat ca, impreuna cu 11 persoane, ar fi obtinut despagubiri de zece milioane de euro, folosind documente false, pentru terenuri ce au apartinut urmasilor Bratienilor.

Dosarul a fost initial instrumentat de DIICOT, insa pe 18 martie aceasta a sesizat DNA, cerand magistratilor anticoruptie sa il ancheteze pe ginerele fostului presedinte.

Dosarul in care e cercetat ginerele lui Basescu: DNA, sesizata de DIICOT

DIICOT si-a declinat competenta, deoarece ar exista suspiciuni cu privire la momentul in care s-a intocmit dosarul lui Radu Pricop, precum si indicii de fapte de coruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Pricop DNA, #ginere Basescu DNA , #DNA