Gratiela Iordache, fost secretar de stat la Finante, trimisa in judecata

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 16:18
7330 citiri
Gratiela Iordache, fost secretar de stat la Finante, trimisa in judecata
Foto: Alegeri Tv

Fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gratiela Iordache, si Badescu Livia, sef serviciu in cadrul Directiei de legislatie in domeniul accizelor din cadrul MFP, au fost trimise, luni, in judecata de procurori DNA sub acuzatia de complicitate la evaziune fiscala, iar prejudiciul adus statului roman se ridica la suma de aproximativ 44 milioane de euro.

In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata Duta Vasile, administrator si director general al SC Galaxy Tobacco, si Celestini Antonello, presedinte si actionar la SC GALAXY TOBACCO SA, acuzati tot de de evaziune fiscala, informeaza un comunicat al DNA remis Ziare.com.

In rechizitoriu procurorii sustin ca in perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, firma a emis si pus in executare doua contracte avand ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantitatilor de 231,7 tone si de 871,2 tone tutun brut catre o firma italiana.

Transferul a fost efectuat in mod nelegal, iar patronii firmei au realizat un ansamblu de manopere frauduloase, menite a ascunde sursa taxabila reprezentata de livrarea a aproximativ 1.000 tone de tutun, in favoarea firmei italiene.

Prin urmare, statul roman nu a incasat acciza aferenta cantitatii de tutun brut livrat in Italia, prejudiciul provocat fiind de 8.240.878,8 lei, reprezentand acciza neincasata.

Intr-o a doua faza, in perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009, tot prin intermediul unor actiuni frauduloase a fost creat un prejudiciu de 177.932.898 de lei. In aceasta a doua situatie, producerea pagubei a fost inlesnita de activitatea inculpatelor Iordache Gratiela Denisa, in calitatea sa de secretar de stat in MFP, exercitand cumulativ si atributiile de director la Directia de legislatie in domeniul accizelor si Badescu Livia, in calitatea sa de sef serviciu - Directia de legislatie in domeniul accizelor din cadrul MFP.

Procurorii sustin ca angajatele de la Finante, cu intentie, au semnat o adresa de indrumare si asistenta de specialitate acordata autoritatilor fiscale, in speta catre Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV) din cadrul ANAF, avand ca efect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietate a tutunului brut de la SC Galaxy Tobacco.

In vederea recuperarii prejudiciului s-a luat masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor Duta Vasile, Celestini Antonello si a persoanei juridice SC Galaxy Tobacco. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gratiela Iordache acuzata DNA, #secretar stat Finante, #acuzata complicitate evaziune fiscala , #DNA