Gripa aviara face noi "victime": 14 persoane trimise in judecata

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 20:33
2864 citiri
Gripa aviara face noi "victime": 14 persoane trimise in judecata
Foto: Business Forum

Procurorii anticoruptie au trimis in judecata 14 persoane, printre care fosti directori ai CNCFR si CNADR, in legatura cu un prejudiciu adus bugetului de stat de aproximativ 5,8 milioane de euro, in dosarul gripei aviare, au anuntat marti procurorii DNA.

A fost trimis in judecata Victor Butean, director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, pentru luare de mita, complicitate la dare de mita, efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituire de grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la cesionare fictiva de actiuni si parti sociale, toate in forma continuata.

De asemenea, a fost trimis in judecata Tonel Ursachi, administrator al SC Lumi SRL Iasi, sub acuzatia de dare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, aderare si constituire de grup infractional organizat si spalare de bani toate in forma continuata.

In acelasi dosar va fi judecata si Mihaela Sorina Hincu, director general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, pentru luare de mita, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, aderare la grup infractional organizat, toate in forma continuata.

Totodata, au fost deferiti justitiei Traian Preoteasa, director general CNCFR, Florina Consuela Ivanescu, director genereal adjunct economic al CNCFR, Traian Papa, director al Directiei de asistenta juridica a CNCFR, Dorina Voicu, director al directiei comerciale a CNCFR, Aurel Balut, fost directorul general al CNADR , si Laura Lupu, sefa oficiului juridic din cadrul CNADR, toti sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, toate in forma continuata.

Adrian Lazarica Apetri, administrator de facto al SC Elis 96 Comprod Impex SRL (firma controlata de Victor Butean), va fi judecat pentru aderare de grup infractional organizat, spalare de bani prin cesionare fictiva repetata a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, toate in forma continuata, iar Andrei Lucian Ursache, asociat la firma S.C. Agrozoovet Consult-Impex SRL, ruda a lui Tonel Ursachi, acuzat de dare de mita, spalare de bani, aderare la grup infractional organizat, toate in forma continuata.

De asemenea, vor fi judecati si trei administratori de firme. Valica Afrasinei, detinator al SC Agrozoovet Consult-Impex SRL, persoana aflata in relatie de rudenie cu Tonel Ursachi, este acuzat de spalare de bani si aderare la grup infractional organizat, ambele in forma continuata.

Andrei Maftei, administrator al SC Radu Market SRL Iasi, este judecat pentru marturie mincinoasa si favorizarea infractorului, iar Scarlat Orzesete, administrator al SC Mior SRL, va fi judecat pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.

Vezi ce acuzatii li se aduc vinovatilor

In rechizitoriul intocmit, procurorii arata ca, in cursul lunii octombrie 2005, in contextul aparitiei gripei aviare in Romania, Mihaela Sorina Hincu, director general al Agentiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Transporturilor, a actionat astfel incat firma S.C. Lumi SRL Iasi, apartinand lui Tonel Ursachi, sa obtina, in mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, in conditiile in care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati.

Intr-o prima etapa, spun procurorii DNA, Tonel Ursachi, Victor Butean si Mihaela Sorina Hincu, toti trei medici veterinari cu cunostinte de specialitate in domeniu, profitand de situatia creata, au dezinformat autoritatile, reusind sa determine alocarea unor sume de bani nejustificat de mari si in mod inutil unor societati comerciale private, in vederea efectuarii asa-zisei dezinfectii in unele puncte rutiere si feroviare.

Cei trei au constituit un grup infractional organizat, coordonat de Victor Butean si in care l-au atras ulterior si pe Adrian Lazarica. Apetri, grup care a actionat in toata perioada derularii contractelor, si anume octombrie 2005 - martie 2006.

Infractiunile au fost comise in contextul in care directiile sanitar-veterinare controlau fenomenul si nu era necesara interventia unor firme private, spun procurorii anticoruptie.

Concret, cu toate ca nu a prestat nici un fel de activitate, SC Lumi SRL Iasi, firma administrata de Tonel Ursachi, a primit contracte de dezinfectie in puncte feroviare si rutiere, finantate din bani publici, atat de la Compania Nationala Caile Ferate Romane (CNCFR), cat si de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri din Romania (CNADR).

Din partea CNCFR, contractul cu S.C. Lumi S.R.L a fost semnat cu incalcarea prevederilor legale de directorul general Traian Preoteasa, impreuna cu Florina Consuela Ivanescu, Dorina Consuela Voicu si Traian Papa, persoane din conducerea companiei la acea vreme. Din partea CNADR, contractul cu SC Lumi SRL a fost semnat cu incalcarea prevederilor legale de director general Aurel Balut si de sefa Oficiului Juridic Laura Lupu.

La data respectiva, SC Lumi SRL avea un singur angajat si niciun fel de utilaje, potrivit rechizitoriul. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante si nu in toate situatiile intr-o maniera nesatisfacatoare. Mai precis, activitatile de dezinfectie pe care, in virtutea contractelor ar fi trebuit sa le execute SC Lumi SRL au fost subcontractate de catre SC Mior SRL, desi prevederile stipulau clar ca subcontractarea este nepermisa.

Mai departe, Scarlat Orzescu, care in calitate de administrator la SC Mior SRL a subcontractat activitatile altor 12 societati comerciale, a prezentat facturi si devize de plata neconforme pentru a ascunde lipsa de activitate a SC Lumi SRL, dar si prestatiile subcontractantilor. In acest fel, a permis continuarea efectuarii de plati nejustificate de catre autoritatile contractante.

Prejudiciul este de aproximativ 5.835.992 de euro

Prejudiciul cauzat in dauna CNCFR si a CNADR se ridica la suma de 20.425.975 de lei, adica aproximativ 5.835.992 de euro, iar firma SC Lumid SRL Iasi a inregistrat un profit net de aproximativ 6.088.278 de euro.

In schimb, pentru a asigura protectia si a favoriza firma S.C. Lumi SRL, mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv in perioada martie - august 2006, Victor Butean a beneficiat direct sau indirect de suma totala de 61.800 de lei, adica aproximativ 20.000 de euro la cursul mediu de 3,5 lei/euro din acea perioada.

In acelasi timp, Mihaela Sorina Hincu, coordonandu-se cu Victor Butean, nu a facut controale si a permis firmei SC Lumi SRL sa incaseze sume de bani in mod nejustificat, a dezinformat in permanenta factorii de decizie, determinand semnarea si mentinerea contractului cu SC Lumi SRL.

In schimb, a primit in contul personal de card, in perioada 28 septembrie 2005 - 20 aprilie 2006, suma totala de 12.050 de lei, atat direct de la Butean, cat si indirect de la colaboratori ai lui Tonel Ursachi. Ulterior, banii au fost ridicati de catre inculpata atat in numerar, dar si utilizati pentru plati cu cardul la comercianti.

La randul sau, Andrei Maftei a dat o declaratie mincinoasa si a prezentat organelor de urmarire penala un document fals, in incercarea de a-l ajuta pe Buteanu sa justifice sumele de bani primite cu titlu de mita.

De asemenea, pentru a disimula provenienta sumelor de bani din contractele de dezinfectie, Butean s-a folosit de firma SC Elis 96 Comprod Impex SRL (firma pe care o controla prin intermediul lui Apetri), cumparand prin intermediul acesteia actiuni la SC Azur TC SA Baia Mare.

De asemenea, pentru a face pierduta urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infractional organizat creat de el, a actionat in sensul cesionarii fictive, in mod repetat, a partilor sociale, respectiv a actiunilor detinute de SC Elis 96 Comprod Impex SRL.

Tot pentru a obtine o parte banii alocati pentru combaterea gripei aviare, a fost introdusa SC Elis 96 Comprod Impex SRL in mod artificial in lantul de furnizori de substante dezinfectante. Astfel, firma controlata de Victor Butean a incasat de la SC Lumi SRL Iasi suma totala de 7.127.811 de lei, ceea ce la cursul mediu de la acea vreme inseamna peste 2 milioane de euro. Este vorba chiar de banii primiti de la CNCFR si CNADNR prin contractele nelegale incheiate, se arata in rechizitoriul DNA. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta de catre Victor Butean.

DNA precizeaza ca, in perioada desfasurarii acestor activitati, Butean a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar in cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi in ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control.

La randul sau, Tonel Ursachi a actionat intr-o maniera identica, in scopul spalarii sumelor de bani provenite din infractiune. Concret, acesta s-a prevalat de presupuse servicii ale unei firme de consultanta infiintate in acest sens, SC Agrozoovet Consult-Impex SRL (la care asociati erau cumnatul si nepotul, respectiv Valica Afrasinei si Andrei Lucian Ursache), pentru a efectua retrageri in numerar in numele sau si a nepotului sau.

Practic banii au fost doar "rotiti" prin SC Agrozoovet Consult-Impex SRL si au reintrat in posesia lui Tonel Ursachi. In acest sens, acesta a constituit el insusi un grup infractional organizat, separat, pe care l-a coordonat si din care au facut parte Andrei Lucian Ursache si Valica Afrasinei.

Bunurile vinovatilor au fost confiscate

In vederea recuperarii prejudiciului cauzat, precum si a confiscarii sumelor de bani obtinute prin savarsirea infractiunii, s-au luat masuri asiguratorii asupra bunurilor inculpatilor, respectiv bunuri imobile in valoare totala de 2.163.031 de lei, conturi bancare in valoare totala de 1.336.902 de lei si de 170.625 de euro.

Pe 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucuresti a dispus masura preventiva a obligarii de a nu parasi localitatea Bucuresti fata de Victor Butean si masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara fata de inculpatul Tonel Ursachi. In urma recursului declarat de procurori, la aceeasi data, Curtea de Apel Bucuresti a dispus masura arestarii preventive pentru 29 de zile a celor doi. Ulterior, la data de 10 ianuarie 2011, instanta a dispus punerea in libertate a celor doi inculpati .

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#dosar gripa aviara, #persoane trimise judecata DNA , #DNA