Incendiu in Colectiv - Piedone, in vizorul DNA: Suspiciuni de coruptie in Primaria Sectorului 4

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 15:03
5742 citiri
Incendiu in Colectiv - Piedone, in vizorul DNA: Suspiciuni de coruptie in Primaria Sectorului 4
Foto: Digi24

Procurorul sef adjunct al Directiei Nationale Anticoruptie, Marius Iacob, a declarat ca dosarul deschis joi la DNA privind tragedia din clubul Colectiv il vizeaza inclusiv pe fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone.

Procurorul a spus ca in cauza exista suspiciuni ca au fost comise infractiuni asimilate celor de coruptie, iar in dosar sunt vizati atat functionari din cardul primariei, cat si Cristian Popescu-Piedone.

Parchetul General a declinat joi catre DNA o parte din dosarul penal referitor la tragedia din clubul Colectiv, soldata cu 32 de morti si peste 150 de raniti.

Este vorba despre cauza care vizeaza modul in care a fost emis avizul de functionare pentru clubul Colectiv de catre Primaria Sectorului 4, condusa pana miercuri de Cristian Popescu Piedone.

Marius Iacob a spus ca dosarul penal a fost inregistrat la DNA in urma cu doar doua ore si vizeaza infractiuni asimilate celor de coruptie, respectiv abuz in serviciu daca functionarul a obtinut foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, complicitate la aceasta infractiune si fals intelectual.

"Procurorul sef al DNA a dispus ca doi procurori, alaturi de politisti, sa efectueze acte de urmarire penala in cauza. Vom derula cu maxima celeritate activitatile care se impun", a declarat Marius Iacob.

Intrebat daca ordonanta de declinare a competentei Parchetului General cuprinde suspiciuni de coruptie in interiorul Primariei Sectorului 4, Iacob a spus ca "sunt indicii cu privire la comiterea unor fapte asimilate celor de coruptie in legatura cu circumstantele in care a fost acordat avizul pentru clubul Colectiv", fiind vizati angajati ai administratiei locale si fostul primar Piedone.

Jurnalistii au intrebat daca procurorii suspecteaza ca persoane din primarie ar fi luat spaga pentru a acorda autorizatia de functionare a clubului, insa Iacob a dat un raspuns vag: "Exista suspiciuni de fapte asimilate infractiunilor de coruptie".

Procurorul sef adjunct al DNA a mai precizat ca institutia sa a mers la Parchetul General si a ridicat de acolo mai multe documente legate de activitatea primariei.

Acesta a mentionat ca nu a fost inca inceputa urmarirea penala, avand in vedere ca dosarul a fost inregistrat la DNA de foarte putin timp.

Intrebat daca cercetarile s-ar putea extinde si in cazul unor functionari din alte institutii, Marius Iacob a precizat ca "astazi vom stabili un plan de ancheta".

Dosarul penal in cazul incendiului din Colectiv a fost deschis initial de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, iar ulterior a fost preluat de Parchetul General.

Dosar penal pentru ucidere din culpa in cazul tragediei din club: A fost incendiu, nu explozie

Pana acum, procurorii au facut in doua randuri perchezitii la Primaria Sectorului 4 si au ridicat documente din birourile institutiei, insa Piedone nu a fost implicat personal in aceasta ancheta. Fostul edil nu a fost nici macar audiat in acest dosar. Ramane de vazut daca Piedone va fi chemat sa dea explicatii in fata procurorilor DNA.

Cristian Popescu Piedone si-a dat demisia, miercuri, din functia de primar al Sectorului 4, cu toate ca initial a insistat ca nu are nicio responsabilitate pentru cele intamplate in clubul Colectiv.

Dupa Ponta, si Piedone isi da demisia: Poate ca atunci cand mii de oameni iti cer sa pleci, e bine uneori sa asculti (Video)

Patronii, acuzati de ucidere si vatamare corporala din culpa

In dosarul de la Parchetul General exista pana acum trei suspecti, si anume actionarii clubului Colectiv - Alin Anastasescu, Costin Mincu si Catalin Gancea, care sunt acuzati de ucidere din culpa si vatamare corporala din culpa. Marti seara, acestia au fost arestati preventiv.

Incendiu in Colectiv Patronii clubului, acuzati de ucidere si vatamare corporala din culpa

Presa a relatat ca cei trei au obtinut aviz de functionare de la Primaria Sectorului 4 mintind in declaratia pe proprie raspundere. In actele oficiale au consemnat ca localul are o capacitate de 80 de persoane pe scaune, insa in seara tragediei in club se aflau intre 300 si 500 de spectatori.

Incendiu in Club Colectiv: Patronii au declarat capacitate de 80 de persoane, ca sa scape de avize si controale

La randul sau, primaria a emis autorizatia de functionare desi clubul nu avea aviz de la ISU si, mai mult, administratia nu a verificat niciodata daca se respecta capacitatea declarata in acte. Piedone a dat un argument halucinant, si anume ca angajatii termina programul de lucru la ora 16:30, iar clubul se deschidea mai tarziu.

Incendiu in Club Colectiv: Patronii localului, acuzati ca n-au vrut sa cumpere material ignifug

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Piedone DNA, #dosar DNA Piedone , #DNA