Interceptari din dosarul lui Berbeceanu: Sefii DIICOT si IGPR stiau despre problemele de la Alba

Luni, 21 Iulie 2014, ora 21:36
6256 citiri
Interceptari din dosarul lui Berbeceanu: Sefii DIICOT si IGPR stiau despre problemele de la Alba

Comisarul Traian Berbeceanu sustinea, intr-o discutie interceptata de procurorii anticoruptie, ca sefa DIICOT, Alina Bica, si seful Politiei romane, Petre Toba, ar fi cunoscut problemele de la DIICOT Alba si BCCO Alba, dupa ce ar fost informati de catre el.

In rechizitoriul prin care i-au trimis in judecata pe anchetatorii lui Berbeceanu, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) redau continutul unei discutii dintre acesta si adjunctul sefului Politiei Romane, Florentin Robescu.

In aceasta discutie, care a fost interceptata de DNA, Berbeceanu sustinea ca sefa DIICOT si seful Politiei Romane ar fi fost informati de el despre problemele de la DIICOT Alba si BCCO Alba, inclusiv despre conflictul sau cu procurorul Ioan Muresan.

In discutia cu Robescu, Berbeceanu mai spunea ca i s-a reprosat faptul ca "vaneaza" procurori DIICOT, desi nici el nu este "Alba ca Zapada".

"Florentin Robescu (FR): Adica... Bine, oricum, ai vazut cand am vorbit noi atunci la Iasi, ca am vorbit de multe ori atunci si ti-am zis: ba, TRAIANE, fa un raport, ma, detaliat cu toate astea.

Traian Berbeceanu (TB): Pai d-aia l-am si facut, FLORENTIN. Deci cand am vorbit la Iasi, pe cuvantul meu de onoare ca am avut deplina incredere ca BICA face ceva.... (neinteligibil)... Saptamana viitoare, cel tarziu peste doua saptamani vin cu... cu asta, cum il cheama, cu JEAN.

FR: Dar nu stii ca am si vorbit cu ei si am zis: ba, uite, vorbesc cu asta sa stea de vorba cu ea sa nu stiu ce.

TB: Da, pai multumita tie am reusit sa stau de vorba cu ea. Pe urma cand am vazut ca dupa chestia de la Iasi nu s-a intamplat nimic si tot continua, tot continua, tot continua, am zis ba trebuie sa fac ceva si atuncea am facut raportul ala si l-am dus la domnul TOBA. Eu atuncea mi-am dat seama ca is cartile facute ca mi-o zis TOBA ca daca ma mut la alta Brigada.

FR: Da, da.

TB: Deci eu mi-am dat seama ca-s cartile facute.

FR: Ma, dar tu ai mai fost la el dupa aia? Nu.

TB: Nu, am vorbit cu el pe 6 seara atuncea. Cand a fost asta?

FR: Nu, dupa raport, te intreb.

TB: Nu, nu, atuncea, lunea.

FR: Dar in schimb ai fost la asta? Te-a chemat asta?

TB: La BICA am fost eu in audienta. Eram in Bucuresti, cu alta treaba, nu stiu cu ce...

FR: Nu mi-ai zis atunci, n-am stiu ca...

TB: I-am zis la JEAN, nu ti-a zis? Poi, deci am fost la ea in audienta, eram cu... dosarul ala mare pe laminate pe care il aveam in lucru si care urma sa... Si seara...

FR: Dar nu atunci cand ai venit cu MURESAN, atunci stiu.

TB: Nu, nu, nu! Aia cand am venit cu MURESAN a fost chiar cand au numit-o pe ea, dupa ce au instalat-o pe ea.

FR: Cand a chemat sefii de brigazi.

TB: A fost inainte de chestia cu Iasi-ul chiar. Stii, ca dupa aia a fost convocarea cu ofiterii de legatura la Iasi cand i-am spus ei prima data. Si cand am venit in Bucuresti, am zis ba, ceva nu-i in regula, si hai sa-i dau eu... si i-am dat de pe telefonul mobil de pe internet... i-am dat un mail.

Si am scris inca odata: domne, asa cum v-am adus la cunostinta si la Iasi, sunt probleme deosebite, foarte grave si trebuie sa le discutam. Sunt in Bucuresti si as aprecia daca ma primiti maine in audienta. Si a doua zi dimineata m-a sunat de la ea de la cabinet ca ma asteapta la ora 2 sau la nu stiu cat.

Si m-am dus in audienta si i-am spus inca odata. Eu atuncea mi-am dat seama ca atuncea cand am adus raportul la TOBA, JEAN stii cum a zis ca i-l arata la GEORGIANA HOSU (adjuncta sefei DIICOT - n.r.). Eu nu cred ca i l-o aratat la GEORGIANA HOSU, cred ca i l-a aratat la BICA, pentru ca BICA de cand am intrat in birou la ea, era si GEORGIANA HOSU de fata: ca ce, ca mi-ai facut raportul ala, ca m-a luat de urechi procurorul general ca nu stia nimica, ca acuma nu se mai poate face nimica.

Si i-am zis: doamna procuror sef, adica cum nu se mai poate face nimica? Ca da, ca ce e scris e scris. Si i-am zis ca nu vreau sa se faca nimica, decat sa se verifice aspectele din raport. Eu is politist. Eu nu lucrez la Ministerul Public, am procedat legal. Am facut un raport pe care l-am inregistrat si l-am dat domnului inspector general.

FR: Am inteles ca era pornita rau atunci impotriva ta.

TB: Da, era pornita rau.

FR: Adica, ti-a zis ceva de genul ca tu nu esti curat sau ca nu esti...?

TB: Nu sunt Alba ca Zapada!

FR: Nu esti Alba ca...

TB: A zis: ca ce, ca tu ai scris de procurorii mei, ca tu imi vanezi procurorii mei, ca nici tu nu esti Alba ca Zapada. Si i-am zis: doamna procuror sef, eu sunt un politist cinstit, eu daca nu aveam probleme, nu aveam tupeul sa fac ceea ce-am facut.

FR:... (neinteligibil)...

TB: Si i-am spus: mi-o spus domnul inspector general ca opinia dumneavoastra este sa ma mut la alta brigada sau sa ma mut la Bucuresti, iar eu nu sunt de acord sa ma mut. Sa nu crezi dumneata ca pleaca MURESAN si dumneata ramai acolo! Si i-am zis: doamna, eu nu vreau decat sa se verifice aspectele respective si sa se ia masuri legale. Poate sunt cel mai bun, poate gresesc, sa se verifice.

Si i-am zis: va rog mult de tot, daca intr-adevar, asa cum avem informatii, este un dosar in lucru si eu si echipa mea suntem dispusi oricand sa venim, sa nu faceti spectacol si d-astea. Noi suntem inarmati permanent, nu stiu ce. Ca nu stiu ce mai putem face acuma, ca lasati-ma sa ma gandesc. Doamne procuror sef, eu am deplina incredere in doamna GEORGIANA HOSU, pentru ca am lucrat cu dumneaei in mai multe dosare pe economic, cum hotarati asa facem".

In aceeasi discutie, adjunctul sefului Politiei Romane spunea ca la conducerea Ministerului de Interne au existat nemultumiri legate de faptul ca nu a fost prezentat raportul in care Berbeceanu prezenta problemele. Tot Florentin Robescu ii spunea lui Berbeceanu ca ar fi trebuit sa propuna cercetarea prealabila a lui Alin Mirel Muntean - ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba, deferit justitiei prin acelasi rechizitoriu.

"FR: Ministrul de vreo trei ori a zis, i-a zis lui TOBA: domnul TOBA, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am stiut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul si nu stiu ce. Si asta a inceput s-o dea in barci: pai da, dar stiti ca avem multe cadre si nu ne-am gandit ca o sa ajunga aicea.

TB: Dar el se gandeste la mine, un ofiter superior de politie... la un sef de brigada, la unul care mi-am dat sufletul pentru politia asta, deci FLORENTINE, acum tu stii, TOBA avea o mie de parghii, fara sa se bage peste procurori, putea sa dispuna sa vina astia... domnul SANDU, cum ii zice, inspectia interna, sa verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la politisti, nimic altceva.

FR: Ba, dar stii ce, stii p-aia... Tu stii? Nici mie nu mi-a venit atuncea... (neinteligibil)... imi pare rau. Tu trebuia, tu trebuia sa faci... sa propui cercetare prealabila pentru asta pentru MUNTEAN. Nu? Ca tu erai seful lui.... (neinteligibil)...

TB: Da, FLORENTIN, dar eu cand am mers, cand am fost atuncea la raport la domnul TOBA, cand ai fost cu mine si zicea: ba, sigur vrei sa-i dau drumul? Dupa ce m-a tinut 12 ore... (neinteligibil)... si i-am zis: da, categoric. Ba, ii dau drumul! I-am zis: dati-i drumul! Si atuncea i-am si spus: cum vedeti si dumneavoastra sunt si aspecte comise de politisti care sunt competenta Ministerului, care poate sa le verifice oricine.

Era sesizare catre Seful Politiei Romane. Si stai si te gandesti: daca-s fapte facute de procurori sau prezumtive, nu ma bag ca nu le pot verifica, dar alea facute de politisti le pot verifica. Si era cu totul si cu totul altceva daca venea Corpul de control si zicea: ba, am discutat cu 50 de politisti si uite ce-a rezultat, ca toti din brigada i-ar fi spus si nu se ajungea la asa ceva. Si atuncea nu puteau nici astia de la DIICOT sa spuna ca... mizeria asta. Dar n-or vrut, ca aicea a fost...

FR: N-or vrut. Pai nu vor pentru ca... ce sa zic?

TB: Si JEAN o bagat tot sub pres si cum o hotarat BICA exact asa a facut.

FR: Pai d-asta... daca nu au cazut la o... la un moment dat daca nu au cazut la o intelegere...

TB: A fost o intelegere clara. Eu sunt absolut convins ca a fost o intelegere"

Cu acelasi prilej, Berbeceanu i-a spus adjunctul sefului Politiei Romane si ca pregatise un raport pe care voia sa il trimita ministrului de Interne si premierului.

"BERBECEANU TRAIAN: Eu exact raportul care l-am facut catre domnul TOBA l-am facut cu cateva zile inainte de a fi arestat, exact... deci, cu acelasi continut si catre ministru si catre premier. Numai n-am mai apucat sa le semnez, ca am vrut sa le trimit. Am zis nu se poate!

ROBESCU FLORENTIN: Am inteles ca-l are ca i l-am dat eu.

BERBECEANU TRAIAN: Da, bine. Eu nu stiam, da. Deci nu se poate... deja au facut sase luni si..."

In 16 iulie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe Ioan Muresan, procuror sef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz in serviciu, represiune nedreapta si fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT in perioada 7 decembrie 2009 - 15 august 2013, in prezent pensionat, pentru complicitate la abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie, si pe Alin Mirel Muntean, ofiter de politie judiciara in cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz in serviciu, fals intelectual si complicitate la infractiunea de represiune nedreapta.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care in 18 iulie a constatat ca sunt legale si temeinice masurile preventive ale controlului judiciar luate fata de Muresan, Cean si Muntean.

In perioada in care se afla sub control judicar, cei trei trebuie sa se prezinte la instanta de cate ori sunt chemati, sa informeze daca isi schimba domiciliul, sa se prezinte la sectiile de politie desemnate cu supravegherea lor, conform programului stabilit sau de cate ori sunt chemati, sa nu paraseasca tara fara incuviintarea instantei, sa nu se apropie si sa nu comunice intre ei, cu Traian Berbeceanu sau cu martorii indicati in rechizitoriu, sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Ioan Muresan si Alin Muntean sunt sub supravegherea Politiei Alba Iulia, iar Nicolaie Ioan Cean, sub supravegherea Politiei Brad.

Muresan a demisionat de la conducerea DIICOT Alba, dupa ce a fost inceputa urmarirea penala in cazul lui, acesta fiind eliberat din functie in 29 mai.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Berbeceanu dosar coruptie, #interceptari Berbeceanu Bica Toba , #DNA