Irish Times lauda DNA si vorbeste despre riscul ca PSD sa castige alegerile

Joi, 08 Decembrie 2016, ora 20:51
5777 citiri
Irish Times lauda DNA si vorbeste despre riscul ca PSD sa castige alegerile
Foto: Arhiva Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) este o structura de elita in sistemul de justitie al Romaniei, insa pentru a ramane asa trebuie sa se bucure in continuare de independenta si stabilitate in cadrul juridic, relateaza, joi, cotidianul The Irish Times intr-un articol dedicat activitatii principalei institutii anticoruptie din Romania.

Echipele de filmare si jurnalistii nu se strang in fiecare dimineata in fata cladirii DNA din Bucuresti pentru a astepta pe cineva anume, ci pentru ca stirile de prima pagina au obiceiul de a iesi pe usa respectiva - asa isi incepe articolul publicatia irlandeza.

"Ei (jurnalistii - n.red.) sunt aici in fiecare zi pentru a vedea cine intra si iese", afirma sefa DNA, Laura Kovesi.

"Noi nu le spunem cine vine, dar de cele mai multe ori zic ca sunt norocosi", adauga Livia Saplacan, purtator de cuvant la DNA.

Anul trecut, institutia a pus sub acuzatie cinci ministri, 21 de deputati si senatori si peste 100 de primari si presedinti de consilii locale, a elaborat dosare referitoare la acuzatii de mita totalizand 430 de milioane de euro si a dispus sechestru pe averi in valoare de aproape 500 de milioane de euro.

"Asistam la atacuri mai puternice impotriva noastra din partea unor politicieni carora nu le place munca noastra si incearca sa schimbe jurisdictia noastra si legislatia... pentru a scoate anumite persoane - precum deputatii - de sub raspunderea penala.

Multi oameni care sunt anchetati de noi sau condamnati in cazurile noastre fac acuzatii in public si in presa la adresa noastra. Dar, in acelasi timp, increderea romanilor in DNA este de circa 55% - mult mai mare decat in alte institutii de stat", afirma Laura Codruta Kovesi.

Black Cube

Recent a devenit clar cat de departe merg unii oameni bogati pentru a leza DNA. Luna trecuta, o instanta din Bucuresti l-a condamnat pe un angajat israelian al unei firme de detectivi particulari, numita Black Cube, pentru hartuire si intimidare, intr-o incercare evidenta de a strange materiale compromitatoare despre sefa DNA.

Un alt israelian a pledat vinovat la acuzatii similare, iar un al treilea a parasit Romania.

Planul firmei Black Cube, care se autodescria drept "un grup select de veterani din unitatile de intelligence de elita israeliene", ar fi fost parte a unui contract de 900.000 de lire sterline incheiat de Daniel Dragomir, un fost ofiter antiterorism in cadrul serviciilor secrete interne din Romania (SRI), care a fost pus sub acuzare de catre DNA pentru luare de mita.

"Valoarea acestui contract si metodele utilizate arata ca nu s-ar fi putut afla vreo persoana saraca din Romania in spatele sau. Cu siguranta, oamenii din spatele intermediarului (Dragomir) sunt persoane foarte bogate, care sunt anchetate de DNA si al caror scop este ca DNA sa devina o institutie inspaimantata si inutila. Din fericire, ei nu au reusit", adauga Kovesi.

Persoane acuzate de DNA inca se afla in Parlament si in randul celor mai bogati oameni din Romania, alimentand temerile ca o alianta teribila intre bani si putere ar putea in final "steriliza" agentia, continua publicatia citata.

Va castiga PSD alegerile?

The Irish Times scrie ca este de asteptat ca Partidul Social-Democrat (PSD) sa castige alegerile parlamentare de duminica din Romania, in pofida faptului ca este formatiunea lui Victor Ponta si Adrian Nastase.

Cel din urma e un fost premier condamnat de doua ori in ultimul deceniu pentru fapte de coruptie.

Membri ai PSD au acuzat DNA ca desfasoara o "vanatoare de vrajitoare", chiar daca institutia a pus sub acuzare oameni din intregul spectru politic, printre care fratele si colaboratori apropiati ai fostului presedinte al tarii si inamic al PSD Traian Basescu.

"Teoretic alegerile nu ar trebui sa ne afecteze in vreun fel. Dar, atat timp cat oamenii care sunt anchetati de noi sau condamnati in cazurile noastre isi pastreaza locurile de munca si functiile si pot influenta procesul legislativ, atunci pericolul exista", continua Kovesi.

A fi procuror-sef e cea mai frumoasa meserie pe care o putea alege Kovesi

Agentia a fost laudata de catre Uniunea Europeana si impartaseste din experienta sa colegilor din regiune, din Ucraina pana in Macedonia, care sunt implicati in propriile batalii cu coruptia la nivel inalt.

Laura Codruta Kovesi marturiseste ca nu regreta faptul ca nu a urmat o potentiala cariera de jucatoare de baschet, ea considerand ca a fi procuror este "cea mai frumoasa si cea mai buna meserie" pe care ar fi putut-o alege.

"Atunci cand voi incheia aici, voi continua sa lucrez in sistemul judiciar", spune ea, inainte de a adauga: "Si vreau sa mai spun clar un lucru - nu am nicio intentie de a intra in politica", conchide The Irish Times.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Kovesi presa internationala, #DNA Irish Times, #Kovesi Irish Times , #DNA