Judecatoare de la ICCJ, retinuta pentru trafic de influenta

Miercuri, 29 Februarie 2012, ora 07:44
2519 citiri
Judecatoare de la ICCJ, retinuta pentru trafic de influenta
Foto: Arhiva

Procurorii anticoruptie au retinut-o marti seara pe judecatoarea Maria David de la Sectia Civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, sub acuzatia de trafic de influenta, urmand ca aceasta sa fie prezentata instantei cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada noiembrie - decembrie 2009, Maria David, in calitate de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a pretins si primit de la un denuntator, in trei transe, prin intermediar, suma de 200.000 euro, informeaza DNA.

In schimbul banilor, judecatoarea a promis ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea unui dosar al Curtii de Apel Ploiesti, astfel incat acestia sa admita o contestatie in anulare, sa desfiinteze hotararea initiala, de condamnare a denuntatorului si sa pronunte o hotarare de achitare a acestuia. Initial, denuntatorul fusese condamnat la 3 ani inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala, se arata in comunicatul DNA.

La data de 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploiesti a admis in principiu contestatia in anulare formulata in dosarul respectiv si a dispus suspendarea deciziei initiale de condamnare pronuntata de aceeasi instanta, pana la solutionarea pe fond a contestatiei in anulare.

In luna ianuarie 2012, Maria David i-a promis aceluiasi denuntator ca, in schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe langa judecatorii de la Curtea de Apel Ploiesti, astfel incat acestia sa pronunte o solutie celui in cauza intr-un dosar avand ca obiect recursul declarat de acesta impotriva unei sentinte penale prin care Judecatoria Targoviste ii respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulata impotriva aceleiasi decizii penale prin care denuntatorul fusese condamnat la 3 ani de inchisoare cu executare pentru evaziune fiscala.

Procurorii DNA au stabilit ca, in perioada ianuarie-februarie 2012, judecatoarea Maria David a primit de la denuntator, in mod repetat, suma totala de 4.000 euro si 3.800 lei, in scopul mentionat anterior.

Pe 21 februarie, Maria David i-a mai cerut denuntatorului suma de 110.000 euro, spunandu-i ca ii va da judecatorilor pentru a rezolva favorabil doar "prima etapa", respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire si rejudecarea acesteia, urmand ca pentru etapa a doua constand in anularea hotararii prin care a fost condamnat sa-i dea o alta suma de bani al carei cuantum i-l va preciza.

La termenul de luni al procesului, Curtea de Apel Ploiesti a respins ca nefondat recursul declarat de denuntator impotriva sentintei penale pronuntata de Judecatoria Targoviste.

Marti, Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori a incuviintat perchezitia la imobilele detinute, retinerea si arestarea preventiva a judecatoarei Maria David.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Maria David judecatoare, #cercetata DNA judecatoare ICCJ, #DNA judecatoare mita, #DNA retinere mita judecatoare , #DNA