Laura Stefan (EFOR): Procurorii nu tin statistici cu politicienii anchetati. Ministrul e liber sa-i numere

Vineri, 30 August 2013, ora 08:08
4755 citiri
Laura Stefan (EFOR): Procurorii nu tin statistici cu politicienii anchetati. Ministrul e liber sa-i numere
Foto: Digi24

Procurorii nu instrumenteaza dosarele in functie de apartenenta politica a celor acuzati, prin urmare nici DNA, nici Parchetul General si nici DIICOT nu detin statisticile cerute de Crin Antonescu, dar daca vrea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, le poate face, desi va intampina unele probleme, spune Laura Stefan, expert anticoruptie si membru Expert Forum (EFOR).

Crin Antonescu a anuntat zilele trecute ca va interpela Ministerul Justitiei cerandu-i sa prezinte o situatie a anchetelor legate de "vechea guvernare".

"Sa avem o statistica oficiala, de exemplu, in legatura cu raspunsul pe care l-a dat sau nu l-a dat...cu activitatea DNA legata de plangerile numeroase, oficiale, pe diferite spete, cu foarte multe argumente, facuta la adresa unor oameni din vechea guvernare (...)

Eu spun ca o institutie independenta cu adevarat trebuie sa dea raspunsuri si sa spuna 'Da, s-au facut 50, 100, 150 de plangeri, niciuna dintre ele nu este fondata. Le-am cercetat'. Sau, 'Mai lucram', sau 'Uneori putem sa ne pronuntam in doua zile, alteori ne trebuie doi ani'", a cerut liderul PNL, exprimandu-si temerile ca in timp ce liberalii sunt tinta procurorilor, "niciun fruntas cu adevarat din anturajul politic al lui Traian Basescu nu a fost pus vreodata in discutie".

Antonescu, replica lui Basescu: Se face ca nu intelege. DNA ii protejeaza pe oamenii apropiati lui

Laura Stefan reaminteste insa ca, potrivit legii, cei care verifica buna desfasurare a activitatii procurorilor sunt sefii acestora si CSM, nicidecum Ministerul Justitiei.

"Aceste verificari tin, in primul rand, de sefii structurilor de parchet, iar apoi, daca cineva are o nemultumire, se poate adresa CSM, care poate sa faca anumite verificari. Oricum, toate actele procurorilor sunt cenzurabile in instanta.

Repet, daca cineva e nemultumit de felul in care un procuror a administrat probe intr-un dosar sau de solutia pe care acesta a dat-o, are posibilitatea sa se planga atat la procurorul ierarhic superior, cat si la instanta de judecata, asa incat din acest punct de vedere ar trebui ca lucrurile sa fie destul de clare, inclusiv pentru domnul Crin Antonescu. Acum, ca unele dosare dureaza mai mult si altele mai putin, aceasta tine si de strategia de ancheta pe care si-o stabileste fiecare procuror, si de dificultatea dosarelor, si de usurinta sau dificultatea obtinerii anumitor probe", a explicat Laura Stefan pentru Ziare.com.

Care e calitatea sesizarilor trimise de la Guvern?

Pe de alta parte, Laura Stefan spune ca problema reala ar fi temeinicia sesizarilor pe care Guvernul le trimite catre procurori cu tinte in randurile politicienilor din fosta guvernare.

"Mai degraba ar fi fost interesant pentru domnul Antonescu sa vada care este calitatea actelor de sesizare pe care le-au facut Guvernul sau structurile guvernamentale in aceasta perioada fata de fosta guvernare, caci despre asta vorbim. Cat de complete sunt acele acte de control? In ce masura ele indica incalcari ale legii savarsite in perioada anterioara?

Pentru ca e foarte usor sa ne intoarcem catre procurori sa ii intrebam ce au facut, dar poate ca ar fi mai interesant sa vedem in ce masura au fost sesizati pe probleme care chiar au o natura penala sau indica o anumita conduita infractionala. Pentru ca daca sunt sesizati cu faptul ca X a cumparat un bilet de avion cu 30 de euro mai scump decat biletul oferit de o alta companie aviatica, ma indoiesc ca asta poate duce la efectuarea de dosare ample, care sa implice figuri importante, asa cum i-ar placea domnului Antonescu", a afirmat ea.

Cine imparte dosarele pe partide si cum numaram "apoliticii" si traseistii?

Intrebata la ce raspuns sa ne asteptam din partea ministrului Cazanciuc in cazul in care Crin Antonescu va face interpelarea anuntata, Laura Stefan a raspuns ca s-au mai cerut astfel de statistici, dar DNA si-a declinat competenta, pentru ca dosarele nu se fac pe criterii politice.

"Cu siguranta domnul Cazanciuc nu le va putea cere procurorilor sa imparta dosarele pe partide politice. Astfel de statistici nu se tin la DNA, nu se tin nici la Parchetul general, nu se tin nici la DIICOT si nici nu este normal sa se tina. Procurorii nu lucreaza dupa apartenenta politica a unui individ la un anumit moment.

Nu mai vorbim de traseismul politic care in Romania ar face practic imposibila o evidenta clara si pe care sa te poti baza. Statistici similare s-au mai cerut de la DNA si in anii anteriori, dar DNA a declinat aceasta cerere, tocmai pentru ca procurorii nu tin astfel de statistici", a argumentat Laura Stefan.

In schimb, daca are timpul necesar, ministrul Justitiei Robert Cazanciuc poate sa socoteasca.

"Daca vrea, domnul Cazanciuc e liber sa numere rechizitorii, oameni trimisi in judecata, sa ii imparta pe categorii politice. Sunt curioasa sa vad ce se va intampla cu sefii de la diverse structuri ale administratiei care, teoretic, sunt apolitici, dar practic sunt numiti in functie de simpatiile sau antipatiile politice pe care acestia le-au demonstrat de-a lungul timpului.

Realmente cred ca este o incercare de tipul 'mutam marea cu lingurita'. Nu vad cum ar putea sa faca domnul ministru Cazanciuc acest lucru, cred insa ca cel mai bine stiu partidele politice unde sunt problemele", a mai spus expertul EFOR.

Un exercitiu de imagine pentru membrii PNL

In opinia Laurei Stefan, initiativa lui Crin Antonescu este demagogica si se adreseaza membrilor PNL, pe care vrea sa ii asigure ca incearca sa ii protejeze impotriva procurorilor.

"Mi se pare mai degraba demagogica aceasta cerere. Un exercitiu de imagine prin care domnul Antonescu incearca sa arate partidului ca membrii sai sunt sustinuti impotriva procurorilor, impotriva celor care fac dosare penale in aceasta tara.

Dar nu stiu cata eficienta are aceasta incercare de a arata ca ii protejeaza, pentru ca vedem ca, in practica, procurorii merg mai departe cu anchetele si retorica politica nu depaseste limitele pe care aceasta arta le are. Adica este buna pentru cei care vor sa asculte, dar nu stiu cat de mult ii ajuta pe cei care chiar au probleme cu legea", a conchis Laura Stefan.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Laura Stefan statistici DNA politicieni, #Crin Antonescu politicieni DNA, #Crin Antonescu interpelare Cazanciuc , #DNA