Mafia retrocedarilor ilegale: Dupa fiul lui Hrebenciuc, si Paltin Sturdza a fost retinut

Joi, 23 Octombrie 2014, ora 15:59
6447 citiri
Mafia retrocedarilor ilegale: Dupa fiul lui Hrebenciuc, si Paltin Sturdza a fost retinut
Foto: Brasov News

Omul de afaceri Paltin Sturdza, cel care ar fi beneficiat de cele 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurorii DNA.

Anchetatorii au luat aceasta masura joi, dupa ce Paltin Sturdza a fost audiat la DNA Brasov aproximativ cinci ore, au relatat televiziunile de stiri.

Sturdza este urmarit penal in dosarul in care este implicat deputatul demisionar Viorel Hrebenciuc, acuzat de procurori ca si-ar fi folosit influenta pentru retocedarea ilegala a suprafetelor de teren forestier.

Omul de afaceri a fost scos din sediul DNA Brasov, in jurul orei 15:30, cu catuse la maini. El nu a facut nicio declaratie in fata presei.

Acuzatiile DNA

DNA precizeaza, intr-un comunicat de presa, ca Paltin Sturdza a fost retinut pentru 24 de ore, de joi, ora 14.40, pana vineri la aceeasi ora. Procurorii au mai spus ca dosarul va fi inaintat instantei supreme cu propunerea de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Astfel, omul de afaceri este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Procurorii anticoruptie sustin ca, in cursul anului 2012, prin intermediul deputatului PSD Ioan Adam, in cazul caruia DNA a cerut arestarea preventiva, Paltin Sturdza le-a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel de la Tribunalul Covasna ca, "printr-o analiza si interpretare partinitoare a probelor, sa denatureze starea de fapt si sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favoarea sa, in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala", creand astfel un prejudiciu Romsilva de peste 300 de milioane de euro, contravaloarea celor 43.000 de hectare de teren forestier.

Grup infractional cu Hrebenciuc si Ioan Adam

Imediat dupa ce ar fi obtinut in mod fraudulos decizia civila a Tribunalului Covasna, impreuna cu Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc si mai multi suspecti din dosar, Paltin Sturdza a constituit si coordonat un grup infractional.

Acesta urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, "cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata".

"Dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reusi punerea in aplicare a acesteia, inculpatii Sturdza Paltin Gheorghe si Adam Ioan le-au promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri", se mentioneaza in documentul citat.

Paltin Sturdza, beneficiarul din dosar, urmarit penal

Paltin Sturdza este un urmas indepartat al propietarului de drept al padurilor din judetul Bacau, Dimitrie Sturdza, suprafete care ar fi trebuit sa ajunga la nepotii acestuia, nu la omul de afaceri, dupa cum sustin angajatii Romsilva, care au facut demersuri in instanta pentru oprirea retrocedarilor ilegale.

Marturii despre jocul cu padurile Romaniei, din interiorul Romsilva

Procurorii arata ca fiul deputatului demisionar, Andrei Hrebenciuc, care a fost retinut de DNA in acelasi dosar, s-ar fi inteles cu mai multe persoane pentru a o determina pe Carmen Elisabeta Dragoi, administrator al SC Resedinta Varstnicilor SRL, sa incheie un contract cu Paltin Sturdza, prin care societatea a devenit promitent pentru suprafata de 43.000 de hectare de teren forestier.

Pretul unui hectar, de 3 ori mai mic

Pretul unui hectar a fost stabilit la 2.500 de euro, suma de trei ori mai mica decat valoare de piata, "intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau", potrivit DNA.

Anchetatorii au descoperit ca asociatul unic al societatii este firma Majura Limited, cu sediul in Cipru, persoana juridica al carei asociat real este Andrei Hrebenciuc.

Fiul lui Hrebenciuc a fost retinut

Fiul deputatului demisionar a fost retinut pentru 24 de ore, joi dimineata, de procurorii DNA. El este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie.

Fiul lui Hrebenciuc, retinut de DNA pentru spalare de bani

Masura retinerii a fost luata dupa ce Andrei Hrebenciuc a fost audiat timp de cinci ore la DNA Brasov, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri, in care tatal sau este urmarit penal.

Fiul lui Hrebenciuc, adus cu duba la audieri. Tatal acuza ca Ponta e tinta DNA

Perchezitii la firma fiului lui Viorel Hrebenciuc (Video)

Anchetatorii sustin ca Andrei Hrebenciuc a fost implicat in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri chiar de tatal lui, care l-a folosit ca intermediar. Fostul deputat ar fi urmat sa primeasca 12.000 de hectare de teren forestier, in schimbul influentarii unui proces intentat de angajatii Romsilva, care s-au opus retrocedarilor.

Calendarul unei potentiale arestari pentru Hrebenciuc si Adam

Vinerea trecuta, procurorii DNA au cerut aviz pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal in dosarul in care zeci de mii de hectare de padure au fost retrocedate ilegal, provocand un prejudiciu de 300 de milioane de euro. Intre timp, Hrebenciuc si-a dat demisia din functia de deputat, insa a ramas membru PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#Paltin Sturdza retinut, #Paltin Sturdza DNA, #Paltin Sturdza retrocedari paduri , #DNA
Comentarii
Poza memorex
memorex
rank 1
ce dreptate aveau comunistii cand le-au confiscat miile de hectare