Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc, urmarit penal. Sarbu si Ioan Adam, implicati in dosar

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 17:35
22394 citiri
Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc, urmarit penal. Sarbu si Ioan Adam, implicati in dosar
Foto: Fotomontaj Ziare.com

Procurorii anticoruptie ancheteaza retrocedarea ilegala a zeci de mii de hectare de paduri, intr-un dosar in care sunt implicati avocati, judecatori, dar si nume grele din politica: Ilie Sarbu, Ioan Adam sau Viorel Hrebenciuc.

Anchetatorii, care au suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie in ceea ce priveste retrocedarea a aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol, au descins miercuri dimineata la mai multe institutii si firme.

Miercuri, au fost audiati social-democratii Ioan Adam si Ilie Sarbu, in timp ce Viorel Hrebenciuc, adus cu jandarmii la DNA Brasov, a confirmat ca a fost pus sub invinuire.

Surse judiciare au precizat, pentru Ziare.com, ca valoarea padurilor restituite ilegal e de 400 de milioane de euro.

Este asteptata pozitia DNA cu privire la calitatea pe care o are fiecare dintre cei audiati in acest dosar.

Ziare.com a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor si cele mai importante declaratii despre acest subiect:

16:00 - O reactie a venit la Monica Macovei, candidat independent la prezidentiale. "Mitrea condamnat pentru coruptie, deputatul Adam, Hrebenciuc si Sarbu urmariti penal pentru coruptie, deputatul Dinita protejat de arestare preventiva de Comisia juridica a Camerei. Mafia a pus stapanire pe tara. Devine o datorie nationala a fiecaruia dintre noi sa mergem la vot inca din primul tur si sa il oprim pe Ponta", a scris pe Facebook Monica Macovei.

14:00 - Hrebenciuc a confirmat, la iesirea de la DNA Brasov, ca a fost pus sub invinuire in dosarul retrocedarilor.

13:56 - Viorel Hrebenciuc a iesit de la sediul DNA Brasov. "Nu stiu, procurorii stabilesc (daca solicita ridicarea imunitatii - n. red.). Nu am vorbit cu Ilie Sarbu", le-a spus Hrebenciuc jurnalistilor.

13:33 - Sotia deputatului PSD Ioan Adam, Roxana Adam, a fost adusa la DNA Brasov in duba, fiind insotita de mascati. Roxana Adam este unul dintre judecatorii suspectati de fapte de coruptie in acest dosar, pentru care CSM a avizat arestarea preventiva sau arestul la domiciliu.

12:53 - Judecatorii Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, magistrati in cadrul Tribunalului Covasna, sunt audiati la DNA Brasov, conform B1 Tv.

12:51 - Surse judiciare au explicat pentru Digi 24 care este implicarea lui Ilie Sarbu in dosar. Rolul social-democratului era sa intervina la directorul general Romsilva sa puna presiune pe angajatii de la Romsilva Bacau astfel incat acestia sa piarda procesele aflate pe roul instantei. In aceste procese, mostenitorii erau reprezentati de avocatul Ioan Adam.

12:47 - In cazul printului Paul, ar fi vorba de 30.000 de hectare de padure, retrocedate ilegal, potrivit unor surse citate de Digi 24.

12:39 - Printii Paul si Lia ar fi implicati in dosar, acestia fiind acuzati ca au cumparat influenta. Cei doi urmeaza sa fie audiati la DNA Brasov in cursul zilei de miercuri, conform Realitatea TV. De altfel, anchetatorii au perchezitionat miercuri dimineata resedinta printului Paul Philippe si a printesei Lia Georgi.

12:36 - Potrivit unor stenograme citate de Realitatea TV, Hrebenciuc i-ar fi spus lui Adam ca se afla in plin razboi cu Romsilva. "Suntem in plin razboi cu Romsilva, nu-i mai cred. 100% fac ordine. Urat! O sa le placa la toti", ar fi spus Hrebenciuc, potrivit interceptarilor de la dosar.

12:24 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a declarat ca nu stie in ce calitate a fost chemat la DNA Brasov, unde au loc audieri in dosarul privind retrocedari ilegale de paduri.

12:21 - Valoarea padurilor restituite ilegal e de 400 de milioane de euro, au declarat surse judiciare pentru Ziare.com.

12:10 - Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost adus la sediul DNA Brasov cu jandarmii.

12:00 - Televiziunile de stiri transmit, pe surse, ca a fost citat la sediul DNA Brasov si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc.

11:42 - Ilie Sarbu a parasit sediul DNA Brasov dupa circa o ora. La iesirea din sediul DNA, liderul PSD a spus ca nu a fost audiat si ca nu are nimic de declarat. Surse citate de Digi 24 sustin ca Sarbu ar fi urmarit penal in acest dosar.

Retrocedari ilegale: Nume grele din PSD, implicate in dosar - Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc

10:42 - A ajuns la DNA Brasov, insotit de un avocat, si liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta. Acesta a fost abordat de jurnalisti la intrarea in cladirea Directiei Nationale Anticoruptie Brasov, insa nu a vrut sa dea declaratii.

10:30 - Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a magistratilor Roxana Anca Adam (sotia lui Ioan Adam), judecator in cadrul Tribunalului Brasov, Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, judecatori in cadrul Tribunalului Covasna.

10:11 - Deputatul PSD Ion Adam, membru in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, a fost audiat la DNA Brasov. La iesirea din institutie a facut o declaratie scurta si le-a transmis jurnalistilor sa nu se grabeasca. Adam nu a vrut sa dea detalii despre cazul in care a fost audiat. "Probleme profesionale confidentiale", le-a spus social-democratul reporterilor.

Judecatori, implicati in dosar

Pe langa politicieni, in dosar ar fi implicati si trei judecatori, dintre care unul ar fi chiar sotia deputatului PSD, Roxana Adam.

Retrocedari ilegale: Perchezitii DNA la trei judecatori si un parlamentar

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a confirmat ca sotia parlamentarului este cercetata in acest dosar. De altfel, Sectia pentru judecatori a CSM a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a magistratilor Roxana Anca Adam, judecator in cadrul Tribunalului Brasov, Lorand Andras Ordog si Gabriel Uta, judecatori in cadrul Tribunalului Covasna.

Totodata, Sectia a incuviintat efectuarea perchezitiei la locul de munca al Roxanei Adam, precum si efectuarea perchezitiei domiciliare si la locul de munca in cazul celorlalti doi judecatori, se arata intr-un comunicat CSM.

Firme si institutii, calcate de mascati

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineata, 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna si Bucuresti, intr-un dosar legat de retrocedarea ilegala a 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol.

Mascatii au descins la institutii publice de interes local, la un birou de avocatura si la sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice. In plus, anchetatorii au descins si la Tribunalul Covasna si la Tribunalul Brasov.

Perchezitii au avut loc si la Directia Silvica Bacau. Retrocedarile ar fi fost facute in ultimii cinci ani prin deciziile judecatorilor de la Tribunalul din Brasov si Covasna. De asemenea, anchetatorii au descins si la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau.

Printre localitatile in care s-ar fi facut retrocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax. Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.

Procurorii sunt sprijiniti, in aceasta ancheta, de Serviciului Roman de Informatii si Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#retrocedari DNA Sarbu, #Ilie Sarbu DNA Hrebenciuc, #Ioan Adam retrocedari ilegale , #DNA