Ministerul Justitiei a publicat lista candidatilor pentru Parchet si DNA - Vezi cine a fost respins

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 10:59
15093 citiri
Ministerul Justitiei a publicat lista candidatilor pentru Parchet si DNA - Vezi cine a fost respins

Ministerul Justitiei a anuntat vineri lista oficiala a candidatilor eligibili pentru sefia Parchetului General si a Directiei Nationale Anticoruptie.

Candidatura lui Dan Voinea, fost sef al Sectiei Parchetelor Militare, a fost respinsa, pe motiv ca nu mai are calitatea de procuror.

Dan Voinea a fost procurorul in procesul sotilor Ceausescu si a coordonat instrumentarea dosarelor Revolutiei si Mineriadelor.

Pe lista candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la selectie pentru functia de procuror general se afla:

- Gheorghe Cornescu, de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie

- Elena Hach, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov

- Gheorghe Emil Mota, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj

- Mihail Tiberiu Nitu, de la Parchetul de pe langa ICCJ.

- Constantin Sima, de la Parchetul de pe langa ICCJ

- Viorica Stoica, de la Parchetul de pe langa ICCJ.

Ultimii doi procurori s-au inscris pentru ambele functii, si de procuror general si de sef al DNA.

Pe lista candidatilor care indeplinesc conditiile de participare la selectie pentru functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie se afla:

- Constantin Sima, de la Parchetul de pe langa ICCJ

- Viorica Stoica, de la Parchetul de pe langa ICCJ

- Constantin Claudiu Dumitrescu, de la DNA, in prezent detasat la DLAF

- Vasile Ionita de la DNA

- Ioan Irimie de la DNA Cluj

- Laura Codruta Kovesi, de la DIICOT Sibiu, in prezent detasata la MAE

- Nicoleta Paula Tanase, de la Parchetul Galati.

Candidatii acceptati au fost programati pentru interviuri in perioada 23-25 octombrie, la sediul Ministerului Justitiei.

In comunicatul de presa remis de Ministerul Justitiei se arata ca toti candidatii vor avea la dispozitie o ora, iar cei care candideaza pentru ambele functii o ora si jumatate.

Interviul se va desfasura in fata unei comisii din care fac parte trei procurori, un psiholog si ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, care va decide cine sunt castigatorii. Evaluarile celorlati membrii ai comisiei sunt secrete, iar ministrul poate tine sau nu cont de ele in luarea deciziei, scrie Romania Libera.

Lipsa de transparenta a procedurilor a fost criticata la Bruxelles. Dupa intalnirile avute miercuri si joi cu Catherine Day si Viviane Reding, Mona Pivniceru a declarat, la revenirea in tara, ca desemnarea procurorilor sefi este prerogativa ministrului si nu rezultatul unui concurs.

Pivniceru: Am explicat CE ca numirea procurorilor sefi e prerogativa mea, nu un concurs

De asemenea, CSM a cerut ca interviurile sa fie publicate in format video pe site.

Jurnalistii de la Romania Libera prezinta cateva date din biografiile celor care doresc sa conduca Parchetul General si Directia Nationala Anticoruptie.

Astfel, cei doi procurori care s-au inscris pentru ambele functii au relatii stranse cu PSD si PNL. Constantin Sima, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, este cunoscut ca fiind un apropiat de PSD si Ion Iliescu, el facand parte din echipa Parchetului General din 1990.

Viorica Stoica a condus Corpul de Control al Guvernului in mandatul fostului premier Calin Popescu Tariceanu si presa a relatat ca ar fi fost apropiata de europarlamentarul PSD Corina Cretu. In 2005 a vrut sa-l audieze pe presedintele Traian Basescu, scrie Gandul.

Tiberiu Nitu, este fost prim adjunct al procurorului general. Sub bagheta sa s-au inchis dosarele Revolutiei si Mineriadei din iunie 1990. In decembrie 1989 a facut parte din Trupele de Securitate. In declaratiile date a recunoscut ca a folosit armele de foc in acele zile. De asemenea, a recunoscut ca a participat si la "restabilirea ordinii" (adica la reprimare) la mineriada din iunie 1990, scrie Romania Libera.

Gheorghe Cornescu este fost adjunct al Sectiei Parchetelor Militare. A fost cercetat intr-un dosar penal.

Elena Hach este cunoscuta ca o apropiata a Monei Pivniceru, care a sprijinit-o la o runda de alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii.

Ion Irimie a lucrat la parchetele din Cluj, la Parchetul General si chiar la DNA central. La DNA Cluj a fost acuzat ca a tergiversat dosarul in care un roman cu cetatenie germana reclamase inselaciuni de milioane de euro.

Claudiu Dumitrescu este seful Directie Antifrauda, iar Gheorghe Mota a fost implicat in mai multe scandaluri locale. El a devenit cunoscut dupa ce l-a retinut si trimis in judecata pe fostul presedintele al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, acuzat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

Gheorghe Mota a detinut functia de prim-procuror al Parchetului Tribunalului Gorj pana in mai 2007, cand plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a revocat. In cursul lunii iulie anul acesta, procurorul gorjean a fost reclamat de procurorul general al Romaniei la Consiliul Superior al Magistraturii, dupa ce a criticat faptul ca judecatori de la Tribunalul Golj nu au arestat trei persoane, puse sub acuzare de el.

Paula Tanase a fost sanctionata de CSM in decembrie 2008 pentru incalcarea codului deontologic. In apararea sa, procurorul a spus ca incepuse sa lucreze la o sesizare privind locuintele primite de judecatori si senatori, cand dosarul i-a fost luat si au inceput cercetarile asupra sa. A fost acuzata ca nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu, desi procurorul a replicat ca a solutionat 500 de dosare in 3 luni.

Atributii prin delegare

Mandatul de procuror general al Laurei Codruta Kovesi a expirat in urma cu cateva zile, iar Daniel Morar a trecut de la DNA la parchetul General, preluand prin delegare functiile de procuror general. Sefia DNA a fost preluata, tot cu delegare, de procurorul sef adjunct Laura Oprean.

Laura Codruta Kovesi a fost detasata la Bruxelles, pe postul de ministru - consilier pe probleme de coruptie, dupa ce Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Ministerului Justitiei, intr-o sedinta de marti seara. Kovesi s-a inscris totusi si in concursul pentru sefia DNA.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#candidati DNA, #procurori candidati Parchetul General, #candidati procuror general , #DNA
Comentarii
Poza Pasqale
Pasqale
rank 1
Mi-am revenit,bine ca s-a inscris si Luluta ! Credeam ca au scapat
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Se apropie ora 12. Tre' să-i faceti loc lui leca că,... dacă nu,...