Morar la raport: DNA a solutionat mii de cazuri in 2008

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:19
1337 citiri
Morar la raport: DNA a solutionat mii de cazuri in 2008

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au avut de solutionat in anul 2008 peste 3.959 de cazuri, a anuntat, vineri, seful DNA, Daniel Morar raportul asupra activitatii institutiei.

"Anul 2008 a fost un an mai bun decat 2006 si 2007. In 2008, procurorii DNA au avut de solutionat 3.959 de cazuri, din care au solutionat 2.300", a declarat Daniel Morar.

Din cele 1.624 de cauze solutionate pe fond, in 163 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor. "Procentul este de 10 la suta din numarul total al solutiilor dispuse pe fondul de cauze", a mentionat Daniel Morar.

Seful DNA a mai declarat ca "desi numarul rechizitoriilor a scazut cu doua, numarul inculpatilor trimisi in judecata a crescut de la 415 la 683, constatandu-se dublarea numarului inculpatilor aflati in stare de arest preventiv".

Totodata, dintre 683 de inculpati trimisi in judecata, 413 au studii superioare. Cei 683 de inculpati trimisi in judecata, au comis, asa s-a retinut in rechizitoriu, 1304 infractiuni, comparativ cu 958 in anul precedent.

"Majoritatea infractiunilor sunt prevazute pe Legea 78/2000 si sunt infractiuni de coruptie, asimiliate, in legatura cu cele de coruptie, sau in fraudea fondurilor europene. Sunt retinute 787 de infractiuni in legea 78 din care majoritatea sunt infractiuni clasice de coruptie", a mai spus seful DNA care a adaugat ca "avem 193 de infractiuni asimilate celor de coruptie, 191 de infractiuni in legatura directa cu infractiunea de serviciu si 93 de infractiuni impotriva intereselor financiare ale comunitatilor europene.

130 de infractiuni sunt prevazute in legile speciale, in general infractiuni economice, la piata de capital, evaziune fiscala, initiere si constituire de grup organizat sau spalarea banilor. 387 de infractiuni prevazute in codul penal sunt infractiuni care merg in concurs cu infractiunile care sunt in competenta exclusiv a DNA", a declarat Daniel Morar.

Procurorii DNA au constatat, totodata, o crestere a sesizarii instantelor la capitolul infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei. Cea mai semnificativa crestere o inregistram la infractiunea de cumparare de influenta, "ceea ce demonstreaza ca incriminarea aceastei infractiuni destul de recenta a fost una benefica", spune Morar. Fata de 2007, in care s-au retinut cinci infractiuni de cumparare de influenta, in anul 2008, au fost retinute 109 infractiuni.

Au crescut infractiunile de evaziune fiscala pentru care cercetarile au fost finalizatre si au ajuns in fata judecatorilor 60 de dosare fata de zece, in 2007. "Avem 14 infractiuni de spalare a banilor si zece infractiuni la piata de capital", conform DNA.

"Numarul inculpatilor trimisi in judecata a fost de 683. 410 dintre ei au studii superioare, iar 284 au ocupat functii de conducere. In 2008 a crescut numarul de sesizari legate de acte de coruptie.

Cea mai mare crestere a inregistrat-o infractiunea de cumparare de influenta. In 2008 au fost trimise in judecata 683 de persoane, fata de 415, in 2007. Infractiunile de evaziune fiscala au crescut de la 10% in 2007 la peste 60% in 2008.

Anul trecut au fost condamnati 97 de inculpati nedefinitiv. Instantele au achitat prin hotarari definitive 23 de inculpati", a anuntat Morar.

Potrivit statisticilor, din cei 97 de inculpati condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie, instantele de judecata au dispus pentru 69 de inculpati, fie suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii, fie suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere."Din punctul nostru de vedere asistam la o sanctionare blanda a faptelor de coruptie", a declarat, vineri, Daniel Morar.

Din 97 de inculpati condamnati definitiv, pedepse cu executare in detentie au primit doar 28 de inculpati, adica aproximativ 29% din numarul condamnatilor isi vor executa pedepsele in detentie. Morar a mai aratat ca 48 dintre condamnati cu comis faptele in timp ce activau in sectorul public (magistrati, politisti, personal vamal, ofiteri de armata, directori de institutii publice) in timp ce ceilalti 49 provin fie din sectorul privat (avocati, experti, lucratori bancari, directori sau administratori ai unor societati comerciale), fie erau persoane fara ocupatie.

Din cei 28 de inculpati condamnati cu privare de libertate, 16 provin din mediul privat sau erau fara ocupatie, in timp ce doar 12 functionari publici au fost condamnati cu executare in detentie.

Pentru un numar de 32 de inculpati condamnati, instantele au aplicat pedepse situate la minimul special, ceea ce reprezinta un procent de 33 la suta din numarul total al condamnatilor. Totodata, pentru 38 de inculpati condamnati, instantele au aplicat pedepse orientate spre minim, situate sub jumatatea intervalului de pedeapsa prevazut de textul legal, ceea ce reprezinta un procent de 39 la suta din numarul total al condamnatilor.

"Prin urmare, in conditiile in care 58% din persoanele condamnate au primit pedepse situate la minim sau sub minimul special prevazut de lege, concluzia este ca, si din punct de vedere al cuantumului pedepselor aplicate, se observa sanctionarea blanda a faptelor de coruptie, asimilate sau conexe acestora" a mai aratat Morar

Potrivit sefului DNA, printre condamnati se numara "21 de ofiteri si subofiteri de Politie, dintre care unul era sef, iar altul adjunct al unei Politii judetene, 8 ofireri si subofiteri ai Ministerului Apararii, printre care si un comandant de unitate militara, 5 avocati, un consilier judetean, un controlor al Curtii de Conturi, un comisar al Garzii de Mediu, un inspector de finante, un inspector de Primarie, un director de institutie publica, un cadru universitar, un sef de unitate bancara, un arhitect-sef la un birou de urbanism orasenesc, 3 directori de societati comerciale si 21 de administratori ai acestor societati comerciale".

Potrivit lui Morar, anul 2008 a fost mai bun decat anii 2006 si 2007 pentru ca nu au fost aprobate "modificari substantiale", printre care Legea 60/2006 si Legea 115/1999.

In acest context, Daniel Morar si-a exprimat speranta ca DNA va avea, in curand, noi modificari legislative "cu scopul de a grabi rezolvarea unui dosar penal. Noul cod de procedura penala va contribui la accelerarea procesului in fata instantei de judecata".

In ceea ce priveste modul in care a apreciat Comisia Europena activitatea DNA, seful institutiei, numit, recent, pentru un nou mandat, a amintit ca raportul din iulie 2008, dar si cel din februarie 2009 sunt pozitive.

"DNA a fost suspusa evaluarii Comisiei Europene, iar aprecierile comisiei se regases in raportul din iunie 2008 si din februarie 2009. DNA continua sa inregistreze un progres. Activitatea DNA fost suspusa unui nou control de fond, iar rapoartele Comisiei Europene arata o evolutie pozitiva in activitatea DNA", a adaugat Daniel Morar.

Prejudiciul total retinut in rechizitoriile facute de DNA in 2008 este de aproximativ 384 milioane euro, din care, pentru 100 milioane euro, o parte din prejudiciul adus unor autoritati publice nu sunt constituiri de parte civila.

"Complexitatea cauzelor este dovedita si de prejudiciul total retinut in rechizitorii, care este de peste 530 de milioane de lei, plus 237 de milioane de euro, comparativ cu 385 milioane lei in anul 2007", a mai declarat seful DNA, Daniel Morar.

Morar a mai spus ca pentru majoritatea sumelor exista consitituire de parte civila, iar la "avutul persoanelor fizice si juridice de drept privat avem constituiri de parte civila in majoritatea situatiilor, mai putin pentru suma de 8 milioane de euro".

Masurile asiguratorii au fost dispuse de procurori pana la suma de 775 milioane de lei.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Daniel Morar, #raport DNA , #DNA
Comentarii