Nelu Iordache, retinut pentru 24 de ore - procurorii cer arestarea preventiva (Video)

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 19:06
7527 citiri
Nelu Iordache, retinut pentru 24 de ore - procurorii cer arestarea preventiva (Video)
Foto: sursazilei.ro

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost retinut sambata seara de procurorii anticoruptie pentru 24 de ore. El va fi prezentat duminica magistratilor de la Tribunalul Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Supranumit "Regele Asfaltului", Nelu Iordache, unul dintre cei mai bogati romani, a fost pus sub acuzare pentru deturnare de fonduri europene in valoare de 6 milioane de euro, dar si pentru spalare de bani.

Banii europeni erau destinati construirii autostrazii Arad-Nadlac, dar au fost folositi de patronul firmei Romstrade in interes personal.

In comunicatul DNA remis presei sambata, 1 decembrie, se precizeaza ca procurorii au dispus extinderea cercetarilor fata de Nelu Iordache, in sarcina lui retinandu-se urmatoarele infractiuni: Schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, in forma continuata, delapidare, in forma continuata, folosirea cu rea credinta a creditului societatii, in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata (27 acte materiale) si spalare de bani.

"N-au hotarat ieri (vineri - n.r.) ca Nelu Iordache trebuie sa fie cercetat in stare de libertate. Chestiunea arestarii preventive a survenit ca urmare a continuarii anchetei. Nu este o rasturnare spectaculoasa de situatie", a declarat Ion Panaitescu, avocatul lui Nelu Iordache, la Realitatea TV.

Acesta a precizat ca omul de afaceri a fost audiat sambata de la ora 10:00, pana la ora 18:00.

La finalul acestor audieri, procurorii au stabilit noi acuzatii la adresa lui Iordache, motiv pentru care s-a decis retinerea lui.

Astfel, acesta a falsificat personal 7 dintre contracte, iar "in ceea ce priveste alte 20 de operatiuni comerciale ce nu au legatura cu proiectul construirii autostrazii, Iordache Nelu i-a instigat pe unii angajati ai SC ROMSTRADE SRL sa falsifice documente justificative", se mai arata in comunicatul de presa al DNA din 1 Decembrie.

Omul de afaceri Nelu Iordache, proprietarul companiei Romstrade, care efectueaza multe lucrari de infrastructura, si al companiei aeriene Blue Air, a fost ridicat, joi, de procurorii DNA, fiind acuzat de deturnare de fonduri.

El a fost audiat joi noaptea, dupa ce anchetatorii au perchezitionat in Capitala, timp de peste 12 ore, sediul firmei Romstrade detinuta de acesta. Procurorii anticoruptie au ridicat documente, calculatoare si laptopuri de la sediul firmei.

"Regele Asfaltului" Nelu Iordache, ridicat de DNA

Omul de afaceri a stat la audieri mai bine de 6 ore, dar a fost lasat sa plece acasa, vineri dimineata, iar pe numele sau a inceput urmarirea penala.

Nelu Iordache, seful Romtrade, cercetat in libertate - audierile la DNA au durat sase ore (Video)

Conform DNA, in acelasi dosar mai sunt audiate si alte persoane.

Acesta este cel mai grav caz de deturnare de fonduri europene constatat de procurorii anticoruptie si DLAF in Romania.

De ce a fost acuzat Nelu Iordache

In rezolutia de incepere a urmaririi penale se arata ca exista date si indicii temeinice ca Nelu Iordache, in calitate de administrator al firmei SC Romstrade SRL, a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei de 25.000.000 lei, bani incasati in vederea proiectarii si executiei lucrarilor la primul tronson din autostrada Nadlac - Arad, lucrarea fiind finantata in proportie de 85 la suta din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Cea mai mare parte, si anume 9.580.000 lei din suma destinata pentru constructia autostrazii, a fost folosita la efectuarea de plati catre o companie de transport aerian controlata de invinuit, plati facute in baza unor contracte ce nu au legatura cu derularea contractului pentru autostrada. O alta parte din bani, si anume 9.861.000 lei, au fost retrasi in numerar cu scopul declarat al achizitiei de terenuri, in baza unor antecontracte de vanzare cumparare.

Restul de bani au fost folositi pentru fie la rambursarea de dobanzi si comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au fost cheltuiti cu titlu de onorariu notar public, taxa de carte funciara si impozit aferente achizitionarii unui teren in comuna Adunatii Copaceni, precum si pentru materiale, lucrari si servicii de consultanta si transport necesare proiectului de constructie, a unui complex in comuna Adunatii Copaceni.

Toate aceste plati nu au legatura cu proiectul de constructie a autostrazii.

Pentru a disimula adevarata provenienta a banilor utilizati pentru platile sus mentionate, invinuitul Nelu Iordache a trecut acesti bani, pe baza unor facturi care atestau operatiuni fictive, prin firmele administrate de complicii sai. Apoi banii s-au intors cu explicatia "plata eronata" sau "plata nedatorata" in contul SC Romstrade SRL deschis la o alta banca decat cea prin care se derulau operatiunile de plati aferente contractului pentru construirea autostrazii.

Activitatea infractionala a fost desfasurata cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, in baza unor intelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrazii, le-au stornat si au restituit, de regula in aceeasi zi, sumele de bani la SC Romstrade SRL, in alt cont, cu explicatia de plata eronata sau necuvenita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Nelu Iordache retinut DNA, #Nelu Iordache fonduri europene, #Nelu Iordache arest , #DNA
Comentarii