Patronul Shelter Security, arestat: Firme fantoma pe numele unor consumatori de droguri

Miercuri, 01 Octombrie 2014, ora 17:55
8939 citiri
Patronul Shelter Security, arestat: Firme fantoma pe numele unor consumatori de droguri
Foto: jurnalul.ro

Unele dintre firmele de tip "fantoma" folosite de patronul Shelter Security, Alin Ionescu, pentru evaziune fiscala erau infiintate pe numele unor consumatori de droguri, care primeau in schimb aproximativ 300-400 de euro, arata procurorii in propunerea de arestare preventiva a omului de afaceri.

Alin Ionescu si Roxana Aron, contabila firmei Shelter Security, cercetati pentru evaziune fiscala, au fost arestati preventiv pentru 30 de zile, de magistratii Tribunalului Bucuresti.

Alin Ionescu, patronul firmei Shelter Security, a fost arestat preventiv

Procurorii de la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti au aratat, in referatul in care au propus arestarea preventiva a celor doi, ca din probele si marturiile de la dosar rezulta ca Alin Ionescu "a imputernicit pe conturile bancare persoane de incredere, acestia fiind angajati sau fosti angajati ai firmelor controlate de acesta, respectiv CP Shelter Security SRL, SC Lion Guard Security SRL, cele mai importante retrageri de numerar fiind facute de acestia".

"Mai trebuie precizat si faptul ca pentru a nu fi expuse direct, persoanele imputernicite pe conturile bancare, care erau angajati ai CP Shelter Security, si pentru a nu atrage atentia asupra operatiunilor fictive desfasurate de aceasta societate, asociatii si administratorul Ramses Security au fost recrutate din randul persoanelor vulnerabile social, respectiv consumatori de droguri, si anume Marin Florica, sau persoane cu probleme financiare, Ghita Razvan (fiul lui Marin Florica) ", au scris procurorii in documentul citat.

George Radu, fostul angajat al lui Alin Ionescu, le-a spus anchetatorilor la audieri ca in anul 2008, cand era angajat la Shelter Security, Ionescu i-a propus ca, in schimbul unei datorii financiare pe care o avea la firma, sa infiinteze o societate comerciala cu obiect de activitate paza si protectie, impreuna cu Alexandru Clipcea, persoana pe care nu a cunoscut-o niciodata. Radu a aratat in declaratia data in fata anchetatorilor ca a fost de acord cu cererea lui Alin Ionescu, precizand ca firma trebuia sa aiba sediul in judetul Ilfov, iar motivul infiintarii acesteia nu i-a fost comunicat.

"Dupa infiintarea societatii, numitul Ionescu Alin mi-a solicitat documentele de infiintare a societatii, dupa care a procedat la modificarea contractelor de munca ale angajatilor de la SC CP Shelter Security SRL, in sensul transferarii angajatilor companiei catre nou infiintata companie SC Saint Security SRL, societate care nu obtinuse licenta de paza", le-a spus martorul anchetatorilor.

Cati bani primeau consumatorii de droguri

Florica Marin, un alt martor din dosar, a aratat in timpul audierilor: "In toamna anului 2010, perioada in care eram consumatoare de droguri, am fost contactata de un anume Paul zis Jegosu, care mi-a propus cumpararea unei firme, promitandu-mi o suma de bani in acest sens, fapt cu care am fost de acord. Numitul Paul, zis Jegosu, mi-a facut cunostinta cu o alta persoana care s-a recomandat drept Dan Ureche, acesta ocupandu-se de formalitatile privind cumpararea societatii comerciale, asigurandu-mi transportul la un birou notarial al carui nume nu mi-l amintesc, unde am semnat o serie de documente, si la Sucursala BCR - Doamna Ghica pentru semnarea unor formulare bancare, pentru aceste activitati primind suma de 1.000 lei.

Mentionez faptul ca nu am stiut in niciun moment numele societatii ce urma a fi achizitionata si ca ulterior semnarii documentelor la biroul notarial, respectiv sucursala bancara, nu am desfasurat niciun fel de activitate in cadrul respectivei societati si nu am mai fost contactata de nicio persoana in acest sens".

Un alt martor, de asemenea consumator de droguri, Alexandru Neacsu, le-a povestit anchetatorilor care era mecanismul infractional folosit de Alin Ionescu, prin care s-au comis faptele de evaziune fiscala.

"In cursul anului 2008, perioada in care eram un consumator dependent de heroina, am fost abordat de catre o persoana, despre care ulterior am aflat ca i se spunea Ghio, care mi-a propus infiintarea unei societati comerciale avand ca obiect de activitate paza si protectie, fara a-mi preciza motivul, promitandu-mi pentru acest lucru suma de aproximativ 300-400 de euro, fapt cu care am fost de acord. Acesta mi-a spus ca dupa 3 luni de la infiintarea societatii va prelua inapoi firma de la mine, motivand faptul ca adevaratul administrator are o problema de natura juridica care nu ii permite continuarea activitatii pe aceasta firma nou infiintata".

Neacsu le-a mai spus procurorilor ca, in vederea infiintarii societatii, s-a intalnit cu persoana indicata intr-o benzinarie din cartierul Berceni, unde au stabilit ca in ziua urmatoare va fi cautat pentru a semna actele necesare.

Prejudiciu urias

Acuzatiile in acest dosar sunt de evaziune fiscala, cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, prin inregistrarea in contabilitatea firmei Shelter Security a unor achizitii fictive de servicii.

"In fapt, in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul de stat, reprezentantii unei companii prestatoare de servicii de securitate si paza ar fi creat un circuit infractional format din zece societati comerciale, prin care ar fi fost evidentiate tranzactii fictive in perioada 2009-2012, in valoare de aproximativ 25.000.000 de euro", potrivit Politiei Romane.

Surse judiciare au declarat ca firma Shelter Security ar fi dat, in regim de subantrepriza, o parte din servicii catre noua firme, dintre care una ar fi reala, iar celelalte opt ar fi de tip "fantoma", acestea din urma neavand angajati pentru paza si protectie si nici autorizatie de la politie sa ofere astfel de servicii.

Firma Shelter Security ar fi inregistrat in contabilitatea societatii, in perioada 2009-2012, achizitii fictive de servicii de securitate si paza in valoare de 103 milioane de lei, la care se adauga TVA de 22,4 milioane de lei. In acest fel ar fi fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 42,5 milioane de lei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Alin Ionescu Shelter Security arestat, #Shelter Security firme consumatori droguri , #DNA