Patru judecatori de la Inalta Curte, trimisi in judecata pentru mita, uz de fals si trafic de influenta

Joi, 24 Iulie 2014, ora 17:59
3213 citiri
Patru judecatori de la Inalta Curte, trimisi in judecata pentru mita, uz de fals si trafic de influenta
Foto: Arhiva

Patru judecatori de la Inalta Curte, printre care si Gabriela Birsan (foto), sotia fostului reprezentant al Romaniei la CEDO, au fost trimisi, joi, in judecata de DNA, intr-un dosar de coruptie, alaturi de doi avocati, un angajat de la ICCJ si un om de afaceri.

Cei patru judecatori sunt Iuliana Pusoiu, acuzata de luare de mita si uz de fals, Gabriela Birsan, fost presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, acuzata de abuz in serviciu, luare de mita, folosirea de informatii care nu sunt destinate publicitatii si trafic de influenta, Anton Pandrea, fost presedinte al sectiei penale, acuzat de favorizare a faptuitorului si Corina Corbu, acuzata de complicitate la favorizarea faptuitorului.

Avocata Claudia Gherbovan Silinescu, din Baroul Bucuresti, este trimisa in judecata pentru complicitate la dare de mita si spalarea banilor, spalare de bani, abuz in serviciu contra intereselor publice si cumparare de influenta, iar avocatul Radu Gherbovan Silinescu, din acelasi barou, acuzat de dare de mita, spalare de bani si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Florian Ionescu, angajat la ICCR la data faptelor, este acuzat de marturie mincinoasa, iar omul de afaceri Gabriel Chiriac de cumparare de influenta si spalare de bani.

Cercetarile procurorilor au vizat perioada ianuarie 2010 - mai 2011 si "din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat un tablou infractional complex, la care au participat pe de o parte persoane, investite cu demnitatii publice si pe de alta parte, patroni de firme cu interese judiciare ori avocati ai acestora", se precizeaza in comunicatul remis presei de DNA.

Procurorii spun ca judecatorii "s-au folosit de prerogativele functionale si de statut, in scopul rezolvarii unor probleme personale, precum petreceri gratuite pentru aniversarile proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucuresti, vacante si calatorii cu avionul gratuite, anulare de bilete de avion si obtinerea altor bilete conform dorintelor, cazare in apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux".

In ceea ce ii priveste pe ceilalti, acestia "au oferit avantajele materiale mentionate primei categorii si au obtinut tergiversarea dosarelor aflate pe rolul instantei supreme, stramutarea ori promisiunea traficului de influenta in perspectiva unor solutii favorabile".

In comunicatul DNA se mai precizeaza ca Gabriela Birsan, prin calitatea de presedinte al sectiei respective, a avut un ascendent asupra soferului de la cabinetul presedintelui, iar Iuliana Pusoiu a judecat dosarele in care avocatul Silinescu Radu a reprezentat firmele interesate in obtinerea solutiei de stramutare ori admitere a recursului.

Gabriela Birsan s-a retras din cursa pentru sefia Inaltei Curti

Anton Pandea este trimis in judecata pentru ca a emis autorizatii de interceptare, in cauza ce le viza pe avocata Gherbovan Silinescu Claudia, judecatoarele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana, permitandu-le acestora sa afle ca sunt interceptate, prin intermediul Corinei Corbu.

"Inculpatul Ionescu Florian, la randul sau in acelasi registru al prieteniei si supunerii fata de cea care l-a 'tinut aproape' si i-a dat posibilitatea unor castiguri suplimentare prin munca desfasurata in calitate de om de casa, a declarat mincinos, fara retinere pentru a-si apara protectoarea atunci cand s-a pus problema sa prezinte contextul real in care a ridicat bilete pentru judecatoarea Birsan Gabriela Victoria de la o firma de turism".

La randul sau, omul de afaceri Gabriel Chiriac este trimis in judecata pentru ca, in calitate de actionar majoritar la doua firme, a realizat cumpararea de influenta si "a derulat tot demersul de recompensare a judecatoarelor care au sacrificat demnitatea profesionala, decenta profesionala si statutul doar ca sa-i serveasca interesul".

CEDO ridica imunitatea judecatoarei Gabriela Birsan

Daily Mail: Cazul Birsan - dubii cu privire la calitatea judecatorilor de la CEDO

Cum functiona reteaua

Procurorii spun ca banii dat ca mita au fost mascati in "contracte de asistenta juridica formale", in conditiile in care omul de afaceri era interesat sa scape de mai multe litigii pe care le avea cu statul in perioada 2010-2011.

"Practicile infractionale s-au bazat pe o retea de cereri de stramutare, concomitent cu suspendarea judecarii cauzelor de fond pana la solutionarea stramutarii, in scopul tergiversarii flagrante in favoarea firmelor beneficiare. Aceasta activitate infractionala a fost facilitata de catre presedintele sectiei de contencios administrativ si fiscal, inculpata Birsan Gabriela Victoria chiar si in situatii in care nici macar nu s-a solicitat suspendarea judecarii cauzei pana la solutionarea stramutarii.

O a doua modalitate a constituit-o solutionarea unor dosare de catre judecatoarea Pusoi Iuliana in mod favorabil firmelor reprezentate, asistate chiar de catre avocatul Gherbovan Silinescu Radu. Sistematic aceste activitati infractionale au fost precedate, insotite sau urmate de primirea de catre cele doua judecatoare implicate, inculpatele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana, pentru aceste servicii judiciare de: excursii, bilete de avion,cadouri provenind de la omul de afaceri si cei doi soti avocati, inculpatii Gherbovan Silinescu Claudia si Gherbovan Silinescu Radu", mai sustin procurorii DNA.

In cazul judecatoarei Birsan foloasele au fost date direct ori prin intermediul soferului presedintei sectiei de contencios administrativ si fiscal, inculpatul Ionescu Florian, ce a dat declaratii mincinoase in favoarea "sefei sale", se mai arata in comunicatul DNA.

La randul sau, judecatorul Anton Pandrea a autorizat in data de 5 aprilie 2011 interceptarea colegelor sale, dar i-a spus despre acest lucru judecatoarei Corbu, care le-a atentionat pe Birsan si Pusoiu.

"Desi nu a existat o legatura directa a fiecaruia dintre judecatorii Pandrea Anton si Corbu Corina cu fiecare dintre cele trei beneficiare ale favorizarii, divulgarea datelor s-a realizat de la unul la altul, prin circuitul de prietenii dintre cei vizati", se mai arata in comunicatul DNA.

Mai mult, procurorii acuza ca "dupa ce 'au aflat despre cercetarile efectuate in cauza' preocuparea majora a judecatoarelor Pusoiu Iuliana si Barsan Gabriela a fost de a-si constitui probe, alibi, justificari, revendicand cu un plus de tenacitate corectitudinea relatiei dintre ei, pentru a ascunde cooperarea lor delictuala".

Asupra bunurilor inculpatilor Birsan, Pusoiu si Gherbovan s-au dispus masuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#judecatori Birsan trimisi judecata, #Birsan Pusoiu trimise judecata, #judecatori Inalta Curte judecata , #DNA