Premiera: Judecator CCR, adus cu mandat la DNA - ar fi primit mita rochii si capsatoare

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 09:00
11495 citiri
Premiera: Judecator CCR, adus cu mandat la DNA - ar fi primit mita rochii si capsatoare
Foto: RFI Romania

Judecatorul CCR Toni Grebla a fost adus cu mandat, joi dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Bucuresti.

Toni Grebla da explicatii in fata procurorilor anticoruptie pentru fapte comise incepand din anul 2010 si pana in prezent, cand a fost senator si, ulterior, judecator CCR, intr-un dosar de luare de mita, potrivit B1 TV.

Astfel, fostul senator este suspectat de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit spaga de la un om de afaceri, pentru a interveni in favoarea lui pe langa functionari publici.

"Nu am nicio afacere privata. Nu stiu de ce am fost adus", a spus Toni Grebla, cand a ajuns la DNA.

Mituitorul, finul lui Grebla

Mita ar fi fost sub forma de bunuri in valoare de 57.000 de euro, inclusiv o masina de lux marca BMW, doua rochii pentru sotia sa si materiale de campanie electorala.

Astfel, Toni Grebla ar fi primit mita de la omul de afaceri Ion Bircina din Gorj, finul fostului senator PSD, de la care ar fi primit si materiale pentru campania electorala de la alegerile legislative din 2012, printre care bannere, sase capsatoare, 150.000 de capse, cordelina si afise.

Este pentru prima oara cand un judecator de la Curtea Constitutionala este audiat de catre procurorii anticoruptie.

Si omul de afaceri Ion Bircina, suspectat de cumparare de influenta in acest dosar, va fi adus la DNA pentru a da explicatii in fata procurorilor.

Totodata, Constantin Bartolomeu Savoiu, general in rezerva al Armatei Romane, a fost adus cu mascatii la DNA, fiind acuzat, de asemenea, de fapte de coruptie.

Realitatea TV transmite ca si fostul militar este urmarit penal in aceasta speta, insa nu se cunoaste momentan in ce calitate a fost adus la audieri. La intrarea in sediul DNA, Bartolomeu Savoiu a declarat doar ca nu stie de ce trebuie sa le dea explicatii procutorilor anticoruptie.

Potrivit unui comunicat DNA, "in perioada 2010 - 2015, numitul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la numitul Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele:

- in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Seria 5, in echivalent de 56.070 euro;

- in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a postului telefonic inregistrat pe S.C. Power Plus S.R.L.;

- in 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul a doua rochii de dama, cadou pentru sotia sa) ;

- in octombrie 2012, materiale electorale pentru campania electorala privind alegerile parlamentare: sase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelina de 6 si alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale".

Favoruri pentru firmele finului

Procurorii arata ca "foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Ion Bircina, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.) ".

La iesirea din sediul DNA, Toni Grebla a declarat ca acuzatiile nu au nicio legatura cu activitatea sa de la CCR.

"Sunt lucruri vechi pe care nu pot sa vi le dezvalui acum", a spus el, mentionand ca toate bunurile pe care le-a primit de la finul sau Ion Bircina au fost ca de la ruda la ruda, in niciun caz mita pentru a interveni in favoarea lui.

Toni Grebla este judecator la Curtea Constitutionala a Romaniei din luna decembrie a anului 2013, din partea Senatului. El a inlocuit-o atunci pe Iulia Motoc, aleasa magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Dupa ce a fost numit judecator, Toni Grebla a renuntat la calitatea de senator PSD, pe care o detinea din anul 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Toni Grebla DNA, #Toni Grebla mita DNA , #DNA