Presedintele si vicepresedintele ANAF, urmariti penal de DNA - Care sunt acuzatiile

Miercuri, 10 Februarie 2016, ora 19:00
5323 citiri
Presedintele si vicepresedintele ANAF, urmariti penal de DNA - Care sunt acuzatiile
Foto: Digi24

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu (foto), si vicepresedintele Mihai Vatasoiu, sunt urmariti penal in dosarul deschis de DNA in care se cere avizul Camerei Deputatilor pentru retinerea si arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

Cei doi sunt acuzati de favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu, se arata in comunicatul remis presei, miercuri, de DNA.

In acelasi dosar mai sunt urmarite si alte persoane, printre care Gheorghe Ivan, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", pentru comiterea mai multor infractiuni, cum ar fi folosirea cu rea-credinta de documente sau declaratii false, deturnare de fonduri sau spalare de bani sau Iulian Paraschiv, manager al proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", acuzat de infractiuni similare.

De asemenea, Carmen Olteanu, sotia deputatului PSD Madalin Voicu, este urmarita penal pentru spalarea banilor in forma continuata.

Atat, Gelu Diaconu, cat si Mihai Vatasoiu si Carmen Olteanu au fost audiati miercuri la DNA.

Dosarul de spalare de bani al lui Madalin Voicu ia amploare: Seful si vicele ANAF, pusi sub acuzare de DNA - UPDATE

Sotia deputatului Madalin Voicu, la DNA

In comunicatul remis presei se arata, printre altele, ca primul proiect mentionat anterior a fost finantat cu fonduri europene, iar 3.296 de persoane din grupuri vulnerabile au fost inscrise intr-un grup tinta fara a sti acest lucru.

Pentru a-si "insusi in mod ilicit sume din cadrul proiectului", de comun acord cu conducerea Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", managerul de proiect si mai multi membri ai echipei de management "au supraevaluat costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului", incasand sume importante, de sute de mii de lei.

In ceea ce priveste al doilea proiect mentionat, managerul de proiect a propus acordarea unei subventii de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesionala prin intermediul proiectului.

Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnata de presedintele Nicolae Paun propunerea a fost validata. Persoanele respective au urmat cateva ore de curs si au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei, iar altele nici macar nu au participat la cursuri, primind totusi bani.

DNA ii vrea in arest pe deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, pentru spalare de bani

Care a fost rolul sefilor ANAF

Procurorii DNA mai sustin ca reprezentantii Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa" ar fi deturnat de asemenea si fondurile alocate de la bugetul de stat.

Astfel, departamentul de contabilitate "a intocmit in fals mai multe conventii civile ce presupuneau angajarea fictiva, pe o perioada determinata, in cadrul Asociatiei Partida Romilor, a unor membri ai asociatiei din judetele tarii. Acestia trebuia sa fie platiti cu circa 1.500 lei, suma pe care acestia nu au primit-o niciodata si nici nu aveau cunostinta despre aceasta".

De asemenea, procurorii mai spun ca o parte dintre persoanele angajate in mod fictiv au primit de la CNAS decizii de impunere prin care li se cerea sa isi achite contributiile sociale.

"In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Paun Nicolae a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat sotiei acestuia Olteanu Carmen, un salariu (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor.

Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii spun ca "in vederea disimularii actelor nelegale intreprinse", deputatul Nicolae Paun a initiat mai multe activitati, printre care si incercarea de a influenta declaratiile date de martorii in dosar.

"De asemenea, in acelasi context, ca urmare a demersurilor initiate de deputatul Paun Nicolae si mijlocite de deputatul Madalin Voicu, presedintele A.N.A.F. Diaconu Gelu - Stefan, impreuna cu vicepresedintele A.N.A.F., Gogancea-Vatasoiu Mihai au emis circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015.

Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata.

Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neincasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii catre contribuabili a deciziilor privind regularizarea contributiei de asigurari sociale de sanatate pe anul 2012, fie neluarea masurilor pentru incasarea contributiilor, in cazul deciziilor deja comunicate", sustin procurorii DNA.

Totodata, DNA precizeaza ca in acest mod a fost prejudiciat bugetul de stat, nefiind incasate contributiile sociale datorate de falsii beneficiari ai proiectului, asigurandu-se in schimb un folos patrimonial in beneficiul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#presedinte ANAF Gelu Diaconu DNA, #vicepresedinte ANAF urmarit penal , #DNA