Procurorii anticoruptie se solidarizeaza: Nominalizarile, o palma data DNA

Marti, 16 Aprilie 2013, ora 15:34
5659 citiri
Procurorii anticoruptie se solidarizeaza: Nominalizarile, o palma data DNA
Foto: Digi24

Procurorii anticoruptie au hotarat sa infiinteze, in premiera, o asociatie profesionala. Ei considera ca intelegerea politica intre presedinte si premier, in baza careia a fost stabilita lista de 6 procurori sefi pe care nu figureaza niciun procuror din DNA, constitutie o "palma" data acestei institutii.

Intentiile procurorilor DNA au fost prezentate, luni seara, intr-o emisiune la Digi24 de catre procurorii Mihaela Moraru si Marius Vartic. Acestia au precizat din start ca nu doresc sa ocupe o functie si ca demersul initiatorilor noii asociatii profesionale nu vizeaza persoanele nominalizate de fostul ministru interimar al Justitiei Victor Ponta, ci procedura in sine.

Un aviz de care nu tine cont nimeni

Procurorul Marius Vartic a subliniat faptul ca o procedura bazata pe o intelegere politica "nu aduce siguranta procurorilor din DNA si finalmente nu asigura scopul pentru care a fost infiintata aceasta institutie".

"CSM, care este principalul garant al justitiei, este chemat la o masa post-factum pentru un aviz de care nu tine cont nimeni. Este in mod evident ca regulile jocului sunt conduse de altcineva", a mai spus acesta.

La randul sau, procurorul Mihaela Moraru a punctat faptul ca nu s-a incalcat legea, dar legea in vigoare "nu interzice o selectie pe baza unor criterii", ceea ce s-a si intamplat la prima procedura, cand s-au putut inscrie in competitie si procurori DNA, acest lucru fiind impiedicat acum.

"Speranta noastra a fost ca se vor regasi si cei care au lucrat efectiv in DNA, care cunosc problemele DNA si care ar fi inteles cel mai bine problematica acestei structuri", a mai explicat aceasta.

Se doreste un DNA consolidat sau un DNA care nu mai functioneaza?

Semne de intrebare a ridicat si faptul ca DNA a fost tratat in mod diferit fata de Parchetul General si DIICOT, mai spun acestia. "In DIICOT se merge pe ideea de continuitate. Sunt propuse doua persoane, ambele provenind din interiorul structurii, ceea ce, in opinia noastra, asigura si increderea colegilor, si legitimitate in fata colegilor si continuitatea activitatii acestei structuri", a remarcat Mihaela Moraru.

In ceea ce priveste DNA, Marius Vartic a adaugat ca nu a fost gasita o explicatie pentru aceasta stare de fapt, de aceea au aparut semne de intrebare.

"De ce? Se doreste ca aceasta structura sa fie consolidata sau se doreste ca aceasta structura sa nu mai functioneze? Noi, ca procurori de dosar, avem nevoie de o institutie solida, care sa nu fie pusa sub semnul politicului. Ani de zile, activitatea noastra a fost pusa sub semnul intrebarii, tot timpul s-a pus problema ca dosarul respectiv a fost unul politic, ca procurorii servesc anumite interese politice.

Era momentul in care, in sfarsit, procurorii puteau fi pusi in randul magistratilor, cu adevarat, cariera procurorilor sa fie intr-adevar supravegheata de CSM. Era momentul in care aceasta institutie sa poata primi o conducere care sa nu mai fie pusa sub semnul intrebarii, sa nu fie rezultatul unui consens politic", a completat si Mihaela Moraru, adaugand ca procurorii DNA au simtit ca, dintr-odata, fac parte dintr-o "institutie care nu mai prezinta interes", in ciuda rezultatelor foarte bune obtinute in ultimii ani.

Cei doi procurori au mai sustinut ca, atata timp cat nu a fost oferita o "explicatie plauzibila pentru aceasta situatie", a fost pus sub semnul intrebarii "demersul in sine".

Ei au admis ca asociatia profesionala va fi infiintata prea tarziu pentru a se mai putea face ceva legat de actuala procedura, dar ea va putea avea un cuvant de spus pe viitor.

Cat priveste restul functiilor de conducere din DNA ramase inca vacante, procurorul Marius Vartic a spus ca, probabil, numele ocupantilor vor fi aflate tot de la televizor.

"De ce procurori care au lucrat in cadrul DNA si care ar putea fi eligibili pentru functiile in discutie nu au dreptul sa participe la aceste proceduri? Daca maine (sa facem un exercitiu juridic) depun o cerere ca sa particip la procedura, imi va fi respinsa ca inadmisibila pentru ca nu exista o astfel de procedura!", a mai explicat Marius Vartic.

Acesta a mai adaugat ca nu s-a incalcat legea, dar nominalizarile s-au facut in baza unei intelegeri politice, iar CSM este chemat sa dea doar un simplu aviz.

"Daca e pozitiv e bine, daca e negativ iar bine, din cate inteleg. E bine sa avem rabdare, dar, nu prea am incredere in politicieni, ma scuzati, dar in anii astia in care am lucrat mi-am cam pierdut-o, indiferent de culoarea politica.

Noi lucram pe reguli, principii, fapte si mai putin culori", a mai declarat procurorul Marius Vartic, subliniind "Mizele sunt foarte mari, sa stiti!".

In aceste conditii, Mihaela Moraru a afirmat ca "foarte multi colegi se gandesc daca e momentul sa isi faca o cerere de transfer sau daca mai au sansa sa lucreze in continuare".

"Exista o tensiune, exista niste temeri. Ele sunt obiective. Sunt legate de perceptiile pe are le au. Niciun procuror din cadrul DNA nu a fost bun pentru a ocupa o functie? Ba, mai mult, oricare procuror, si repet nu vorbim de persoane, are dreptul de a-si alege echipa din afara DNA? Asta e o palma nu atat data noua, ca noi nu participam la procedura, cat institutiei! Noi credem in institutia asta", a completat procurorul Vartic.

Mai mult, acesta si-a exprimat "usoara nemultumire" fata de CSM, care nu a avut o atitudine mai ferma, apreciind ca este posibil ca la nivelul corpului magistratilor sa nu se fi inteles foarte bine "cat de important este acest principiu al separatiei puterilor in stat, al independentei justitiei".

"Cu lucrurile astea te ciocnesti cand vorbesti de marea coruptie, acolo simti intr-adevar ca lucrurile sunt extrem de fragile, trebuie sa vii cu expertiza, sa vii cu probe, sa elimini suspiciunile", a mai adugat procurorul DNA.

O asumare politica, nicio garantie, niciun criteriu

Un alt aspect subliniat de Mihaela Moraru s-a referit la "asumarea politica" a celor 6 nominalizari, despre care s-a vorbit foarte mult.

"Daca ministrul Justitiei ar fi garantat pentru aceasta numire, daca ar fi spus 'Da, garantez pentru numirea pe care am facut-o!' ...Dar nu am auzit spunandu-se acest lucru! Dimpotriva, ni s-a vorbit despre un consens politic, despre o negociere si nimic altceva.

Daca ni s-ar fi vorbit despre niste criterii care au fost avute in vedere, iarasi cred ca ne-ar fi convins ca, intr-adevar, este cea mai buna nominalizare. Dar nepunandu-se problema in acest mod, institutia va fi pusa sub semnul intrebarii si insusi actul de justitie! Vesnic vom avea problema ca orice dosar instrumentat este un dosar facut la comanda politica, ceea ce pentru noi nu este foarte usor. Orice demers al nostru va fi interpretat si va fi pus sub semnul acestei numiri nu credem ca meritam acest lucru, efortul nostru este consistent", a declarat procurorul DNA Mihaela Moraru.

O lege neconstitutionala?

Avand in vedere cele de mai sus, procurorii anticoruptie au decis sa se asocieze profesional, "cu curaj". Marius Vartic a sustinut ca desi legala, actuala procedura de desemnare a sefilor procurorilor este neconstitutionala.

"E de ajuns sa citesti Constitutia, sa compari 2-3 articole, si sa iti dai seama imediat de raportul puterilor intre ele", a spus e, apreciind ca dorinta procurorilor DNA este ca CSM sa isi asume responsabilitatea de a face ceva in acest sens.

"Noi facem asociatia asta si pentru viitori sefi care, pe criterii politice au fost pusi, dar la fel vor fi dati afara, pe aceleasi criterii, care nu inseamna profesionalism, ci inseamna lucruri relative, superficialitate", a mai spus procurorul Vartic.

Solidaritatea sperie

Acesta a recunoscut ca asociatia s-a facut foarte tarziu. "Foarte multi colegi au spus ca au fost destule situatii in care puteam iesi(...) Poate am fost prea preocupati de munca noastra, poate am avut incredere in stabilitatea situatiei. E un inceput, cu siguranta nu e capatul lumii, o sa mai discutam despre independenta justitiei, care e o lupta continua", a mai afirmat el.

Procurorul Marius Vartic a subliniat inca o data faptul ca obiectivul acestei noi asociatii profesionale a procurorilor anticoruptie. "Este mult mai mare decat acela de a lupta impotriva unei persoane, este un obiectiv de principiu. Noi chiar credem in lucrurile pe care le-am facut", a punctat el.

Intrebat de moderatorul emisiunii cum crede ca va fi perceput acest demers in forta, procurorul Vartic a replicat: "Ce inseamna forta? Faptul ca facem o asociatie profesionala? Solidaritatea e cea care sperie pe cineva, daca sperie... Nu e un lucru rau ca solidaritatea sa fie facuta in jurul unor principii.(...) E un cuvant apasat pe care trebuie sa il spunem. Noi vrem sa sprijinim CSM ca sa aiba curajul sa ia anumite decizii".

Totodata, procurorul a subliniat: "Fiind apolitici am reusit sa anchetam persoane din diferite zone politice".

"Cu siguranta, credibilitatea ne-o vom castiga in timp, cand luarea unor pozitii fata de evenimente care pun in pericol independenta justitiei ne va da girul bunei noastre credinte", a mai punctat el.

La randul sau, procurorul Mihaela Moraru a spus ca deocamdata asociatia este in curs de constituire, se lucreaza la statut, urmand ca in aceasta asociatie initiata de procurori DNA sa intre procurori din intreaga tara.

"Ne dorim sa devina functionala in foarte scurt timp si speram ca asa se va si intampla", a mai spus procurorul Mihaela Moraru, explicand ca asociatia nu intentioneaza sa relationeze cu politicul, ci cu CSM, si are drept obiectiv fundamental sa exprime "un punct de vedere corect si ferm cu privire la problemele justitiei".

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#asociatie procurori DNA, #lista procurori Ponta Basescu, #Ponta Kovesi DNA , #DNA