PSD, acuzat ca modifica o lege cu dedicatie pentru Ponta si Sova - avertismentul DNA

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 17:31
4215 citiri
PSD, acuzat ca modifica o lege cu dedicatie pentru Ponta si Sova - avertismentul DNA
Foto: Ziare.com

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) sustine ca adoptarea propunerilor dezbatute la Senat pentru modificarea Legii privind organizarea si exercitarea functiei de avocat ar avea drept consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosare.

La solicitarea Agerpres, Biroul de presa al DNA a comunicat miercuri ca adoptarea unor astfel de modificari ar crea o exceptare a unor categorii profesionale de la aplicarea dispozitiilor Codului de Procedura Penala, care trebuie sa se aplice tuturor persoanelor, indiferent de profesia pe care o exercita.

"Actualul Cod de Procedura Penala asigura suficiente garantii privind exercitarea activitatii de avocat, precum si confidentialitatea relatiei avocat-client. In prezent, activitatile care determina efectuarea unor perchezitii sau alte actiuni investigative la sediul unor cabinete de avocatura se pot realiza doar atunci 'cand exista date ca avocatul savarseste sau pregateste comiterea unei infractiuni', astfel de masuri fiind exercitate cu controlul prealabil al judecatorului.

Adoptarea unui astfel de proiect ar avea ca si consecinta nulitatea unor probe deja administrate in dosarele Directiei Nationale Anticoruptie, aflate atat in faza de urmarire penala, cat si pe rolul instantelor de judecata", se arata in raspunsul transmis de DNA.

Plenul Senatului a aprobat ca votul in cazul a circa 40 de legi organice sa fie amanat pentru luni, printre propunerile ce urmeaza sa fie votate de senatori numarandu-se modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a declarat, miercuri, la dezbaterile din plen, ca modernizarea legii a fost necesara pentru "a permite o mai mare libertate avocatilor in a-si exercita profesia, dar si asigurarea securitatii profesionale a acestora".

"Traim cu totii, ne place sau nu, sub imperiul unei presiuni extraordinare, mai ales pe colegii avocati, care intra in dosarele penale, de prea multe ori, nedreptatiti cu apelative pe care nu le merita, doar pentru faptul ca intr-un moment de cumpana a unui suspect sau a unui inculpat isi exercita profesia", a spus Chelaru.

PSD, acuzat ca modifica o lege cu dedicatie pentru Ponta si Sova: Vor avea inca o imunitate in fata DNA

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, initiata de un grup de parlamentari din intreg spectrul politic, Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat trebuie modificata si completata ca urmare a noilor Coduri si a jurisprudentei CCR pentru punerea de acord a dispozitiilor legii cu deciziile Curtii.

Plenul si-a insusit amendamentele Comisiei juridice referitoare la perchezitionarea avocatului, a domiciliului ori a cabinetului sau, efectuate de procuror, in conditiile existentei unui mandat de perchezitie emis de judecator. Decanul Baroului local (sau reprezentantul acestuia) trebuie sa fie prezent pe parcursul intregii proceduri de perchezitie derulate la sediul profesional al avocatului.

De asemenea, senatorii au abrogat articolul potrivit caruia profesia de avocat nu poate fi exercitata la instante precum DNA, DIICOT, ICCJ, Parchetul de pe langa ICCJ, unde sotul avocatului sau ruda ori afinul sau pana la gradul al treilea inclusiv indeplineste functia de judecator sau procuror, indiferent de sectia, directia, serviciul sau biroul in care isi desfasoara activitatea.

Potrivit noii Legi a avocaturii, amenzile disciplinare care se aplica avocatilor au fost majorate de 10 ori.

Dupa ce va primi votul plenului Senatului, propunerea legislativa va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#DNA lege avocati, #PSD lege avocati , #DNA