Reactii din PSD la dosarul DNA care le vizeaza pe Shhaideh si Plumb: Discutam luni. Nu a fugit nimeni cu lacul. Tinta este Liviu Dragnea

Sambata, 23 Septembrie 2017, ora 14:03
8167 citiri
Reactii din PSD la dosarul DNA care le vizeaza pe Shhaideh si Plumb: Discutam luni. Nu a fugit nimeni cu lacul. Tinta este Liviu Dragnea

Conducerea PSD va discuta luni, in Biroul Permanent, despre cazul vicepremierului Sevil Shhaideh si ministrului delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a afirmat, la RFI, presedintele executiv al PSD, Niculae Badalau, citat de News.ro.

El a mai spus ca Shhaideh si Plumb sunt "doi ministri foarte buni, cu experienta vasta", declarandu-se convins ca actele normative vizate de ancheta DNA au fost "intocmite corect".

"Privim cu ingrijorare. Luni vom avea o discutie la partid, in cadrul Biroului Permanent, in care vom analiza cu atentie absolut toate datele", a spus Niculae Badalau.

Intrebat daca s-ar impune demisia celor doi ministri, Badalau a spus ca decizia este una politica si se va lua in cadrul Biroului Permanent. "Vom avea toate datele, deocamdata n-avem toate datele si in urma unei discutii, pentru ca suntem un partid democratic, vom lua decizia", a declarat Badalau.

Liderul PSD a mai spus ca si vicepremierul Sevil Shhaideh, si ministrul Rovana Plumb sunt "niste oameni, niste ministri extrem de seriosi, cu putere de munca si care au facut extrem de multe lucruri bune".

"Da, exista decizia, dar in acelasi timp, asa cum le cunosc eu si pe doamna ministru Plumb, si pe doamna vicepremier Shhaideh, sunt niste oameni, niste ministri extrem de seriosi, cu putere de munca si care au facut extrem de multe lucruri bune. Asta-i si cauza pentru care ma mira aceasta actiune, am ramas total surprins, fiind unul din ministrii cei mai buni ai Cabinetului, cu o experienta indelungata.

Nu uitati ca doamna Plumb e la al treilea mandat de ministru, daca nu ma insel, doamna Shhaideh la al doilea mandat, secretar de stat, ministru in Guvernul Grindeanu, ministru in Guvernul Tudose, deci cu o experienta vasta. Asta-i si cauza pentru care am indoieli vizavi de un act administrativ, pentru ca am inteles ca despre asta-i vorba, ca ar fi facut greseli pe un act administrativ", a spus Niculae Badalau, intrebat, de asemenea, daca exista si varianta ca PSD sa le recomande celor doua sa ia o anumita decizie?

Potrivit News.ro, el a mai spus ca "discutia" este pe doua acte administrative intocmite acum patru ani si s-a declarat convins ca Sevil Shhaideh si Rovana Plumb "au respectat procedurile corecte".

"La experienta danselor, eu sunt convins ca au avut motivare si au respectat procedurile corecte, pentru ca sunt doi ministri foarte buni, cu experienta vasta. Nu cred ca cineva s-a hazardat intr-un act administrativ, intr-o Hotarare de Guvern, sa o dea total in contradictie cu legea. (...) Eu nu pot sa spun daca sunt vinovate sau nevinovate, dar, tinand cont de experienta danselor, am convingerea ca dansele n-au intocmit... daca era un ministru la primul mandat, care n-avea experienta, gandeam, dar tinand cont de experienta danselor, sunt convins ca documentele au fost intocmite corect. E parerea mea. Acum, nimeni nu poate sa spuna vinovat sau nevinovat, decat un judecator", a adaugat liderul PSD, la RFI.

Vasilescu: Tinta este Liviu Dragnea

De asemenea, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri seara, referitor la inceperea urmaririi penale pe numele lui Sevil Shhaideh si al Rovanei Plumb ca acestea nu ar trebui sa demisioneze, precizand ca "tinta este Liviu Dragnea".

"Din punct de vedere legal, nu exista niciun fel de hotarare de Guvern ca se adopta transferuri de proprietate intre administratii. Mai mult decat atat, nu s-a instrainat aceasta proprietate, adica ea a ramas tot a statului. Este in patrimoniului Consiliului Judetean, nu a fugit nimeni cu lacul, nu l-a mutat de acolo, nu l-a dat altcuiva. (...) Bineinteles ca tinta este Liviu Dragnea. Cand vrei sa lovesti intr-o structura, lovesti la cap ca sa poti sa o distrugi", a spus Vasilescu, vineri, la RTV, citata de Mediafax.

Intrebata despre intentia Rovanei Plumb si a lui Sevil Shhaideh de a demisiona, sursa citata a spus ca, de fapt, asta se urmareste.

"Nu stiu (daca vor demisiona - n.red.), dar sper ca n-o vor face, pentru ca asta se urmareste", a mai spus Vasilescu.

Cum au trecut parti din Insula Belina si Bratul Pavel de la stat in administrare privata via CJ Teleorman

Vicepremierul Sevil Shhaideh a fost pusa sub urmarire penala pentru abuz in serviciu de catre procurorii DNA in dosarul "Insula Belina", a anuntat, vineri, Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorii DNA au extins urmarirea penale fata de Sevil Shhaideh, fost secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P.), Ionela Stoian, director in cadrul M.D.R.A.P, Mariana Sanda Gheorghiu, asistent registrator principal in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, Rodica Gusa, asistent-registrator in cadrul Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Alexandria, Anduta Alexandrina Diaconu, registrator-sef in cadrul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Teleorman.

Infractiunile de care acestia sunt acuzati sunt abuz in serviciu si, respectiv, complicitate la abuz in serviciu.

Procurorii DNA sustin ca in 2013, parti din Insula Belina si Bratul Pavel, cu suprafata de 278,78 hectare, respectiv 45 hectare, situate in albia minora a Dunarii, au fost trecute ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea acestui transfer de proprietate, au fost adoptate hotararea de guvern 943/2013 si hotararea de guvern 858/2013, acte prin care, potrivit DNA, au fost incalcate prevederi din Constitutie, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica, O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane", Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale si Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.

Totodata, au fost facute notari in cartile funciare ale celor doua imobile, respectiv insula Belina si bratul Pavel, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern, fiind incalcat astfel Codul Civil.

"In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala "Apele Romane" si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi", arata DNA intr-un comunicat de presa.

Concret, sustin procurorii, pentru ca sunt situatein albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului si, prin urmare, nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.

Cu toate acestea, pe 26 iulie 2013, Consiliul Judetean Teleorman a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P) o nota de fundamentare pentru trecerea acestora din administrarea Ministerului Mediului - Administratia Nationala "APELE ROMANE" in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului Judetean Teleorman. Pretextul a fost realizarea complexului turistic, sportiv si de agrement "Dunare-Belina-Seaca".

La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice, au atras atentia ca scoaterea din domeniul statului si din administrarea "Apelor Romane" a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern.

Astfel, trebuia creata aparenta ca Insula Belina si Bratul Pavel nu ar face parte dintre bunurile din domeniul public al statului aflate in administrarea "Apelor Romane", pentru ca transferul dreptului de proprietate sa se poata realiza prin hotarare de guvern.

"In sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern. Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abatut de la prescriptiile normelor legislative, inclusiv prin aceea ca proiectul de hotarare nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice", mai arata DNA.

Procurorii spun ca Rovana Plumb, pe atunci ministru al Mediului, a fost cea care a initiat si a promovat ilegal hotararea de guvern 858/2013, proces care a durat numai 17 ore.

Ulterior, pe 27 noiembrie 2013, hotararea de guvern prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului in administrarea Consiliului Judetean Teleorman a fost adoptata.

Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei au semnalat incalcarea flagranta a legii

DNA transmite ca adoptarea hotararii de guvern s-a putut face in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, Sevil Shhaideh si-a insusit continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transferul, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale, aspect semnalat in repetate randuri de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei.

Procurorii DNA o acuza in acest dosar si pe Ionela Vasile Stoian, director la M.D.R.A.P. -Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, ca a sprijinit intreg demersul prin faptul ca nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare, respectiv ministerul Justitiei si cel al Finantelor Publice.

De mentionat ca, anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private.

"Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara curate, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala. Astfel, sub pretextul indreptarii unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gusa Rodica si Diaconu Alexandrina Anduta, in calitate de registratori, cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au actionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata", potrivit sursei citate.

DNA spune ca, astfel, a fost prejudiciat statului roman, dar si A.N.A.R.

Procurorii mai semnaleaza ca in forma finala a HG 943/2013, s-a renuntat la exprimarea "pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv si de agrement "Dunare-Belina-Seaca", adica motivul initial invocat pentru trecerea catre Consiliul Judetean Teleorman a celor doua obiective, aparand in schimb sintagma mai generala "in vederea reabilitarii si valorificarii cadrului natural al zonei Dunarii - Belina -Bratul Pavel".

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Shhaideh Plumb DNA Belina, #reactie PSD ancheta DNA Shhaideh Plumb , #DNA