Sefa UNJR, despre laudele ambasadorilor straini la adresa DNA: Aplauzele nu se pot face pe sarite, ignorand problemele

Vineri, 07 Iulie 2017, ora 09:12
5545 citiri
Sefa UNJR, despre laudele ambasadorilor straini la adresa DNA: Aplauzele nu se pot face pe sarite, ignorand problemele
Foto: Facebook/Dana Girbovan

Presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor, Dana Girbovan, a transmis, joi seara, ca ar fi util ca ambasadorii straini se se asigure ca au cunostinte "temeinice" despre sistemul de drept romanesc cand fac declaratii. Potrivit acesteia, "aplauzele" nu se pot face pe sarite, luand numai ce da bine, dar ignorand problemele.

Comentariul sau vine in conditiile in care ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, a comentat, joi, problemele care vizeaza Directia Nationala Anticoruptie, precizand ca ambasada are in continuare incredere in munca procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, implicata intr-un scandal alaturi de cativa procurori.

Citeste si CSM a decis unde vor lucra de azi procurorii revocati de Kovesi de la DNA

Presedintele UNJR a notat intr-o postare pe Facebook ca faptul ca presa si politicienii romani asteapta evaluari si aprecieri de la ambasade in privinta chestiunilor din justitia romaneasca, "ba chiar insista in obtinerea acestora", reprezinta o mare problema in sine, cu atat mai mult cu cat sunt in curs proceduri de evaluare si control a activitatii si managementului DNA.

"DNA-ul a ajuns in aceasta criza pentru ca autoritatile statului - acelea in care zicea ambasadorul american ca are 'incredere' - au evitat si ezitat prea mult sa isi exercite efectiv rolul de verificare si control, bazandu-si inactiunea tot pe declaratiile laudative ale ambasadelor, desi acestea nu au nici atributia legala si nici instrumentele necesare pentru o evaluare de profunzime a unei institutii sau a unui sistem de justitie dintr-o alta tara. Altfel spus, mentalitatea institutiilor romanesti a fost de genul ca, daca ambasadele 'lauda' si 'aplauda', noi nu putem spune ca lucrurile nu-s chiar asa pentru ca ne contrazicem 'partenerii'.

Modul acesta tipic comunist, in care s-au prezentat bilanturi si discursuri glorioase in ropote de 'aplauze', care au ignorat insa cu totul orice tip de probleme, a adus DNA-ul in situatia critica de azi", transmite Dana Girbovan, pe Facebook.

Presedintele UNJR reaminteste ca la DNA nu s-a facut un control de 10 ani.

"Chiar si in criza actuala, fara precedent, in loc ca autoritatile abilitate sa fi decis efectuarea unui control de substanta, pe o perioada de timp suficient de lunga pentru a permite concluzii ce sa vizeze inclusiv tendintele la nivel de institutie, Inspectia Judiciara va face un control de fond doar de la inceputul anului 2016.

Pentru a corecta aceasta situatie pe viitor, care in loc sa ajute de fapt slabeste sistemul judiciar, ar fi mult mai util ca ambasadorii straini in Romania, atunci cand fac declaratii despre chestiuni ce tin de justitie, sa se asigure inainte ca au cunostinte temeinice despre sistemul de drept romanesc, iar declaratiile pe care le fac sunt lipsite de echivoc", a scris Girbovan.

Aceasta a spus ca "aplauzele" despre activitatea unei institutii ori persoane nu se pot face pe sarite, luand numai ce da bine, dar ignorand problemele, in timp ce se clameaza principii marete de genul "sustinem lupta anticoruptie" ori "statul de drept".

"Efectul final al unor astfel de declaratii echivoce, care lasa loc la interpretari in toate directiile si nu puncteaza probleme concrete, nici chiar atunci cand acestea sunt vizibile, arunca in derizoriu aceste principii, mai ales daca sunt emise de ambasadori ai unor tari cu sisteme democratice mai consolidate decat cel romanesc. (...) Increderea intr-o institutie poate fi pastrata numai la pachet cu responsabilitatea sa.

Cu alte cuvinte, depinde direct de gradul de eficienta si profesionalism cu care autoritatile abilitate isi vor exercita atributiile de evaluare si control, daca o institutie ca DNA-ul va continua pe trendul descendent sau se va recredibiliza prin responsabilitate", a incheiat Girbovan.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Dana Girbovan ambasadori DNA, #Dana Girbovan ambasador SUA, #ambasador SUA Kovesi DNA , #DNA