Seful Garzii de Mediu Calarasi, retinut pentru luare de mita - DNA cere arestarea

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 19:10
2103 citiri
Seful Garzii de Mediu Calarasi, retinut pentru luare de mita - DNA cere arestarea
Foto: rfi.ro

Vasile Gidea, comisar sef al Comisariatului Judetean Calarasi din cadrul Garzii Nationale de Mediu, a fost retinut joi de procurorii DNA pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita in forma continuata, fiind prezentat in fata instantei cu propunere de arestare preventiva.

Impreuna cu Gidea a mai fost retinut Stelica Tanase, fiter de politie judiciara in cadrul I.P.J. Calarasi - Serviciul de Investigare a Fraudelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de trafic de influenta, in forma continuata si complicitate la dare de mita, in forma continuata.

Procurorii DNA sustin ca in perioada august-septembrie 2013, inculpatul Stelica Tanase a pretins de la administratorul unui grup de firme cu activitate in domeniul agricol (denuntator), in doua randuri, prin intermediar, sumele de 100.000 euro, respectiv 40.000 de euro pentru a interveni pe langa directorul executiv adjunct al Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura Calarasi (denuntator), pretinzand ca are influenta asupra acestuia si ca il poate determina sa faca anumite demersuri care ar favoriza grupul de firme respectiv.

In schimbul sumei de 100.000 euro, interventia viza anularea, de catre APIA, a unui prejudiciu rezultat din incasarea nelegala, de catre grupul de firme al administratorului, a sumei de aproximativ 5.000.000 euro sub forma de subventie pentru perioada 2007-2011.

In schimbul sumei de 40.000 de euro, interventia viza eliberarea a trei adeverinte pentru grupul de firme al administratorului, din care sa rezulte ca acestea nu au debite, astfel incat firmele sa obtina un credit bancar de aproximativ 920.000 de euro, reprezentand 90% din cuantumul de 110 euro/ha (plata unica pe suprafata agricola finantata de Uniunea Europeana - SAPS), desi doua dintre firme nu indeplineau conditiile de eligibilitate.

"Toate aceste demersuri au fost efectuate cu sprijinul inculpatului Gidea Vasile. Sumele de bani pretinse urmau a fi impartite intre Tanase Stelica, Gidea Vasile, persoana intermediara si directorul executiv adjunct al APIA Calarasi", se arata in comunicatul remis presei de DNA.

Procurorii spun ca Stelica Tanase l-a ajutat pe administratorul grupului de firme sa ii ofere, cu titlu de mita, directorului executiv adjunct al APIA Calarasi, o parte din sumele pretinse anterior, respectiv 50.000 de euro si 10.000 de euro, in scopul solutionarii litigiilor existente intre grupul de firme coordonat de administrator si APIA Calarasi, in sensul aratat mai sus.

Sumele de bani nu au mai fost remise.

Stelica Tanase si Vasile Gidea au fost retinuti pentru 24 de ore, iar vineri au fost prezentati la Curtea de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestei cauze procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofiterilor din cadrul Serviciului Roman de Informatii.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#sef Garda Mediu Calarasi retinut, #Vasile Gidea Mediu retinut , #DNA